Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Защо и кога да купим нови летни гуми?

Защо и кога да купим нови летни гуми?


03.05.2023 г.

 

Както всичко на този свят, и гумите имат срок на годност, който с течение на годините намалява.
 
А като имате предвид, че това са единствените елементи от автомобила, които имат досег с пътната настилка и които “носят” цялото тегло на колата, напълно логично е след време да започнат да се амортизират или иначе казано да се износват.
 
В този ред на мисли, добре би било да инвестирате в нови гуми, ако при огледа им забележите следните признаци на износване:
 
  • Ако по страничните стени забележите надрасквания, леки пукнатини или ако по тях са се появили “балончета”.
 
  • Ако протекторът е прекалено износен, неравномерно износен или по него има плешиви места.
 
Покупката е наложителна и ако гумите са прекалено стари (тоест, карате с тях повече от 4 - 5 сезона), или ако DOT - a им прехвърля 10 години.


Защо нови летни гуми вместо втора ръка?


Наистина, в момента на пазара се предлага голямо разнообразие от употребявани гуми, които можете да закупите на доста по-ниски цени.
 
Но ние ви съветваме, преди да “обуете” колата си с летни гуми втора употреба да го обмислите много внимателно.
 
Казваме това, тъй като на първо място у нас няма регулаторен орган, който да удостовери, че летните или зимни гуми, които искате да закупите са наистина напълно безопасни и надеждни.
 
Това означава, че няма как да сте напълно сигурни за състоянието им. Защото има износвания, които не могат да бъдат забелязани само с визуална проверка.
 
Не можете да сте сигурни и за произхода им, нито как са били съхранявани, колко време са били изложени на външни температурни влияния и дали геометрията им не е нарушена.
 
За разлика от редицата неясноти, свързани с покупката на гуми втора ръка, при покупката на чисто нови летни гуми можете да сте напълно сигурни, че купувате гуми с нисък DOT, които са съхранявани по възможно най-правилния начин и чието състояние се следи регулярно.
 
Да, цените, на които се предлагат новите летни гуми са по-високи от цените на употребяваните, но пък ще сте спокойни, че ще “обуете” автомобила си със здрави, качествени и с малък  DOT гуми, в характеристиките на които сте уверени.
 
Плюс това, от магазини като Гуми Диана, в които се предлагат нови гуми, при покупката ви предлагат гаранция от 2 до 5 години, което на практика удостоверява, че гумите, които ще закупите и монтирате на колата си са с високо качество и голяма дълготрайност. 


Защо нови летни гуми вместо стари зимни в жегата?


Отговорът на този въпрос не е никак сложен: просто зимните гуми не са предназначени за употреба в летните жеги.
 
За да могат да се справят с ниските температури, за каквито са предназначени, зимните гуми  се произвеждат от каучукови смеси, богати на силициев диоксид и остават меки, еластични и гъвкави дори и при температури много под нулата.
 
А за да могат да се справят със заснежените, заледени и хлъзгави пътища, са с по-голяма дълбочина на протектора, с много ламели за добро захващане за снега, с широки блокове и достатъчно широки канали, които да не задържат сняг и киша.
 
Казано иначе, зимните гуми ще ви служат добре при зимни условия, но щом температурите надвишат 7 градуса, точно тези характеристики, които са били полезни през зимата няма да ви бъдат от полза през лятото.
 
Защото сместа, от която са изработени не може да устои на високите температури, а протекторът няма да може да ви осигури онази стабилност и сцепление, от които имате нужда при шофиране през лятото.
 
За разлика от тях, летните гуми се произвеждат от по-твърди каучукови смеси, които правят гумата по-твърда и устойчива на високите летни температури и нагорещения асфалт на пътя.
 
Протекторите им са с малко по-плитки шарки, с по-малко ламели  с централни канали, които да евакуират бързо водата от контактната точка на гумата и предотвратяват рисковете от аквапланинг.
 
Освен това летните гуми са оптимизирани за шофиране с висока производителност, което означава, че предлагат по-добри възможности за ускорение, завиване и спиране от всесезонните или зимните гуми.
 
Ако сте човек, който обича да шофира и иска да извлече максимума от автомобила си, инвестирането в комплект гуми за лятото може значително да подобри не само вашето шофиране, но и безопасността ви на пътя.


Защо да не отлагате покупката на нови летни гуми?


Ако при проверката на състоянието установите, че старите ви гуми са с прекалено износен протектор или имат пукнатини по страничните стени, не бива да ги монтирате, а да закупите и поставите нов комплект летни гуми.
 
Даваме ви този съвет, не защото искаме да ви накараме непременно да инвестирате в покупката нови гуми, а защото да продължите да карате с износени гуми е опасно за вас.
 
Ако протекторът на гумите, с които карате вече няколко лета е по-малък от 1,6 мм, това е индикация, че е прекалено износен, а това е сериозна предпоставка за аквапланинг.
 
Освен това прекалено старите и износени гуми не могат да ви осигурят добра стабилност и сцепление с пътната настилка, а и спирането ще е проблем.
 
Не е за подценяване и факта, че ще се увеличат нивата на шум, нивата на изразходване на гориво. Нивата на вредните емисии  също ще се увеличат.
 
Ето защо, ако летните гуми, които използвате няколко години подред не ви изглеждат в много добро състояние е по-добре да не рискувате, а да помислите за покупка на нов комплект.

 


Съвети при купуване на летни гуми


За да направите правилния избор е добре да се съобразите със следните няколко критерия.


Изберете правилния размер

За да изберете подходящия размер гуми за вашата марка и модел МПС е добре да потърсите информация в ръководството на автомобила.
 
В него производителят е посочил какъв е препоръчителният размер на гумите, подходящи за вашето превозно средство.
 
Същата информация ще откриете и на страничната стена на старите си гуми.
 
Там ще видите поредица от цифри и букви, които дават информация за ширината, съотношението ширина - височина на гумата в проценти, тип конструкция и диаметър на джантата в инчове.


Изберете правилната шарка на протектора

Ако шофирате автомобила си рядко и на къси разстояния, летните гуми със симетрични шарки ще ви свършат отлична работа.
 
Моделите със симетрично насочен протектор предлагат тихо возене, сравнително достъпни са като цена и са с добре балансирани характеристики.
 
Ако шофирате ежедневно и често предприемате дълги пътувания, тогава летните гуми с асиметричен протектор са по-подходящи за вас.
 
Този тип протектор е по-доброто решение за шофиране при различни условия и настилки и предлага добро сцепление и стабилност.
 
Ако пък живеете в район, в който летните дъждове са често явление, тогава гуми с насочена шарка на протектора са идеални, тъй като са много устойчиви на аквапланинг.


Изберете според бюджета си

Добре е преди да започнете търсенето да определите бюджета, с който разполагате за покупка на нови летни гуми.
 
Така по-лесно можете да се ориентирате към класа гуми (бюджетен, премиум или среден), който отговаря на размера на средствата, които сте готови да отделите за покупката.
 
На изплащане
Плащане