Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Всичко за размера на зимните гуми 15 цола

Всичко за размера на зимните гуми 15 цола


21.04.2022 г.
За да внесем малко яснота, решихме да съберем на едно място всичко за размера на зимните гуми 15 цола.


 

Защо гумите са с различни размери?


Всеки производител на автомобили проектира своите модели с различни размери гуми, които да отговарят на спецификите на автомобила като товароносимост, разход на гориво, поведение на пътя и много други.
 
В този ред на мисли, за всеки модел и марка автомобил има определен размер гуми, които са проектирани точно за него. Затова е важно при смяната на гумите да се обръща внимание какви са заводските изисквания за размера на гумите и те да се спазват.


Зимни гуми с размер 15 цола - особености и характеристики


Това е един от най-разпространените и популярни размери зимни гуми. Според специалистите, те са предпочитани, защото са по-сигурни, по-стабилни, щадящи автомобила и не на последно място - цената им е малко по-ниска в сравнение със зимните гуми 16, 17 или повече цола.
 
Освен това пасват както на леки автомобили с диаметър  на джантата от 15 инча, така и на някой модели кросоувъри, които се считат за преходен тип между SUV и лек автомобил.
 
Що се отнася до характеристиките, всяка марка и серия зимни гуми 15 цола има свои особености. Но ако трябва посочим някой от общите им специфики, то можем да кажем, че  на гумите с диаметър 15 инча се отличават с някой от следните характеристики.
 


Отлично сцепление

 
Благодарение на специалния дизайн и  по-меката смес на протектора на 15 цоловите гуми са в състояние да осигурят по-плътно прилепване към пътната настилка и съответно да предложат превъзходно сцепление при всякакви климатични условия.
 


Намален спирачен път

 
Иновативния дизайн и широките V - образни канали на протектора, с които почти всички марки и модели зимни гуми 15 цола са оборудвани подобряват управлението, представянето както на прави отсечки, така и при завои и намаляват спирачния път при спиране на заснежени и заледени пътища.
 


Ниски нива на шум

 
Тестовете показват, че гумите с R 15 са много по-тихи от моделите зимни гуми с по-големи размери. А това означава, че предлагат много по-добър комфорт при шофиране, отколкото по-големите гуми.
 


По-голяма безопасност

 
Както и сами навярно знаете, по-големия размер гуми е в плюс за безопасността само и при шофиране по сухи пътища. През зимата обаче пътните настилки обикновено са мокри, заснежени и заледени и шофирането с по-големи гуми може да намали безопасността ви.
 
За разлика от тях, зимните гуми 15 цола са по-малки и по-ниски, което ги прави много по-стабилни на пътя и съответно по-безопасни за вас и вашия автомобил.


Популярни марки и серии зимни гуми с размер 15 цола


Kumho WinterCraft WP71


Тази серия зимни гуми на Kumho се характеризира с отлично съотношение цена - качество. Гумите са произведени от специални смеси от най-висок клас и се представят повече от отлично дори и при екстремни зимни условия.
 
Моделът разполага с протектор със симетричен дизайн с тройни ламели, които осигуряват изключително добро сцепление както на сухи и мокри настилки, така и на сняг, киша и лед.
 
Протекторът е и с широки, надлъжни канали, които ефективно евакуират водата под контактната точка на гумата и предотвратяват аквапланинга.
 
Освен това Kumho WinterCraft WP71 предлага  оптимизирано съпротивление при търкаляне, ниски разходи на гориво, ниски нива на шум и отличен комфорт и удобство при шофиране.


Nexen WG - SPORT 2


Моделът е наследник на популярния модел Winguard Sport. За разлика от предшественика си, WG - SPORT 2 е с подсилена конструкция, която предпазва от механични повреди и е много по-устойчива на натоварване.
 
Протекторът на зимната гума е с V - образен дизайн, което гарантира стабилно шофиране при зимни условия, като ефективно елиминира вода, кал, сняг и киша от грайферите на гумата.
 
По-големият брой канали по цялата повърхност на гумата пък осигуряват по-добра управляемост и контрол на сцеплението дори при най-трудните метеорологични условия.
 
Благодарение на иновативния състав на гумената смес, износването на протектора е бавно и равномерно, а гумата е много по-дълготрайна.


Vredestein Wintrac Pro


Моделите и сериите, които този производител представя на пазара никога не разочароват. И Wintrac Pro го доказва.
 
Моделът е проектиран да гарантира безопасно задържане на пътя при шофиране по заледени и заснежени пътни настилки.
 
Гумите се произвеждат от ново поколение силициев диоксид с висока плътност, който удължава живота на гумите с 10 000 км в сравнение с предишни модели.
 
Устойчивостта на аквапланинг е подобрена с 10% благодарение на подобрения дизайн на протектора, а сцеплението е подобрено с повече от 5 % в сравнение с предходни модели на бранда.
 
Зимните гуми 15 цола Wintrac Pro се отличават с иновативна шарка на протектора с насочени канали и остри ръбове. Наклонените блокове улесняват динамичното завиване, а хоризонталните ламели в централната част улесняват ускорението и намаляват спирачния път.
 
Специалната форма на протектора позволява по-добро отстраняване на водата под колелото и елиминирането на калта, снега и кишата, осигурявайки отлично сцепление при шофиране при зимни условия.
 


BRIDGESTONE LM005


 
Bridgestone Blizzak LM 005 са зимни гуми с отлично качество, които могат да се похвалят с много добри характеристики както по отношение на протектора, така и по отношение на гумената смес, от която се произвеждат.
 
Освен всичко друго, те са спечелили и няколко награди, което помага да се гарантира изключително високото им качество.
 
Що се отнася до характеристиките на протектора на Blizzak LM 005, той се отличава с насочен дизайн и с големи, напречни канали, които значително увеличават баланса и предлагат отлично сцепление, особено при шофиране върху мокър асфалт или топящ се сняг.
 
Сместа, от която се произвежда протектора е богата на силициев диоксид и се проектирана с най-иновативни технологии като NanoPro - Tech.
 
Протекторът разполага с многобройни канали, които гарантират максимално сцепление върху заледени и снежни повърхности, а специалните 2 и 3D технологии позволяват на гумите значително да увеличат производителността си при екстремни условия, като едновременно с това гарантират сигурност, безопасност и отличен контрол на управлението.
 
Bridgestone Blizzak LM 005 са зимни гуми, чието качество е сертифицирано от института TÜV.
 
Казано по друг начин, това са гуми с изключителна структура, с издръжлива, иновативна смес и превъзходно сцепление, които могат да задоволяват изискванията и на най-взискателните шофьори. 

На изплащане
Плащане