Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Всесезонни или летни гуми през лятото

Всесезонни или летни гуми през лятото


05.07.2023 г.

Защо да шофирате само с летни гуми през лятото?


Летните гуми са разработени от компаниите производители с цел да гарантират на потребителите възможно най-доброто представяне на автомобила при шофиране през лятото.
 
За да отговорят на условията, при които са предназначени да работят, летните гуми имат специфични характеристики, които ги отличават както от всесезонните, така и от зимните гуми.
 
Те са с опростен дизайн на протектора, което означава, че са с по-малко ламели и с по-малко канали, което осигурява перфектно сцепление и стабилност на сух път.
 
Протекторът им е с асиметрични или насочени шарки, което им позволява да евакуират ефективно водата, с което се намалява риска от аквапланинг при шофиране на мокра настилка.
 
Каучуковата смес, от която се изграждат е с по-малко естествен каучук, което ги прави малко по-твърди в сравнение с другите два вида (зимни и всесезонни гуми).
 
Това от своя страна осигурява допълнително им сцепление с пътя при шофиране на мокър асфалт.
 
Плюс това, благодарение на специализираната смес, летните гуми разсейват топлината много по-ефективно от другите видове гуми през летните месеци.
За да отговорим на въпроса защо да карате само с летни гуми през лятото.
 

Осигуряват повишено сцепление и безопасност на пътя

 
Гумите, предназначени за лятото са специално проектирани за работа при високи температури.
 
Изграждат се от специални каучукови смеси и са с опростен дизайн на протектора, което им позволява да осигуряват отлично сцепление и маневреност при горещо време.
 
В резултат на това, шофирането става по-безопасно и се намалява риска от аквапланинг.
 

Предлагат по-добър контрол в завои

 
Тъй като са малко по-твърди в сравнение с всесезонните гуми, летните предлагат по-добър контрол при завои.
 
Това е много важно през лятото, тъй като това е сезон на по-дългите пътувания, когато често се налага наред с изминаването на повече километри да се преминава и по пътища с много или остри завои по пътя.
 

Износват се по-бавно

 
Каучуковата смес, от която се произвеждат летните гуми е проектирана да се износва по-бавно при високи температури.
 
Това означава, че ще се насладите на по-дълъг живот на гумите и ще избегнете честите смени и разходи, свързани с тях.В какви случаи да заложите на всесезонни гуми през лятото?


Ако съдим по името на този вид гуми, то те са предназначени за употреба през цялата година и могат да се справят при всякакви условия включително с високите температури през лятото и с големите количества сняг и лед при шофиране при зимни условия.
 
Това донякъде е вярно. Всесезонните (all season) гуми наистина съчетават най-доброто от двата вида сезонни гуми (летни и зимни).
 
Вярно е и че и могат да предложат прилична производителност и сцепление при умерени температури  както през зимата, така и през лятото.
 
Но тъй като са хибрид между зимни и летни  гуми, при тежки зимни условия или при много високи летни температури, all season не могат да предложат същата ефективност каквато могат да предложат сезонните видове гуми.

В този ред на мисли, добро решение да заложите на всесезонни гуми през лятото е в следните случаи.
 

Живеете в район с умерен климат

Ако живеете в район с умерен климат,  в който зимите не са много сурови и снегът е рядък гост, а през лятото асфалтът не се нажежава до степен да си изпържиш яйце, всесезонните гуми може да бъдат добър избор през лятото.
 
Както споменахме те комбинират качествата на летните и зимните гуми и могат да се справят с вариращите условия на пътя.
 

Шофирате основно в града

Ако не предприемате дълги пътувания или го правите рядко, всесезонните гуми са добра опция както за лятото, така и за шофиране при зимни условия.
 

Разполагате с ограничен бюджет

Ако сте с ограничен бюджет или не искате да инвестирате в две комплекта гуми за различните сезони, всесезонните гуми могат да бъдат практичен избор.
 
Те ще ви осигурят задоволителна производителност през лятото и ще ви спестят време и усилия за смяна на гумите през различните сезони.


Какви видове летни и всесезонни гуми можем да ви предложим в Гуми Диана?

 
Като най-големият вносител на гуми в страната, ние можем да ви предложим широка гама от марки и модели летни, всесезонни и зимни гуми.
 
Някои от популярните марки и модели летни гуми, които ще откриете на страниците ни  включват:
 
  • Michelin:  Pilot Sport 4, Primacy 4, ENERGY SAVER+ GRNX, Pilot Sport 5;
  • Continental: PremiumContact 6, EcoContact 6, UltraContact;
  • Bridgestone: Potenza S001,Turanza T 005, POTENZA SPORT;
  • Pirelli: P Zero, Powergy, CINTURATO VERDE, SCORPION VERDE;
  • Kumho: SOLUS KH17, Ecowing ES31, ECSTA HS52 и други.
 
Това са само малка част от моделите и марките летни гуми, които предлагаме и които са търсени заради високото си качество и отличната си производителност на сухи и мокри пътища.
 
Сред известните марки и модели всесезонни гуми, които можем да предложим от Гуми Диана са:
 
  • Michelin: CrossClimate+, CrossClimate 2;
  • Goodyear: Vector 4Seasons Gen - 3;
  • Continental: AllSeasonContact;
  • Pirelli: Cinturato All Season;
  • BRIDGESTONE: Weather Control A005 EVO DriveGuard и много други.
 
Тези гуми се отличават със своята универсалност и са проектирани да се справят с различни пътни условия през цялата година.


И преди да се разделим: всесезонни или летни гуми през лятото са по-добрият избор?

 
От всичко, което ви споделихме дотук мислим, че става ясно, че при високи летни температури е препоръчително да използвате летни гуми, тъй като те са  специално проектирани и могат да ви осигурят по-добро сцепление, по-висока производителност, по-къс спирачен път, отличен контрол и най-вече по-голяма стабилност и безопасност на пътя.
 
От друга страна, всесезонните гуми са подходящи за вас и вашия автомобил, ако живеете в район с умерени климатични условия или ако не искате да сменяте два пъти годишно комплекта гуми.
 
Подходящи са и ако не пътувате често извън града и искате да спестите пари от разходите по покупката и смяната на гумите.
 
Както и сами видяхте, на пазара, а и на страниците на Гуми Диана можете да откриете богат асортимент от летни и all season гуми, от които да избирате.
 
Независимо от това дали ще се спрете на сезонни или всесезонни гуми обаче, винаги е важно да ги поддържате в добро състояние и да ги проверявате редовно както за износване и ниво на налягане.

 
На изплащане
Плащане