Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Връзката между вашите гуми и автомобилната застраховка - това, което не знаете

Връзката между вашите гуми и автомобилната застраховка - това, което не знаете


28.10.2021 г.
За съжаление винаги съществува вероятност да попаднете в ситуация, в която това е единственото решение. Затова е добре да сте подготвени предварително какво да очаквате като ответна реакция.

Никога не забравяйте: Застрахователите трудно се разделят с парите си

Едва ли има някой, който се лекота ще се раздели с парите си, а на застрахователните компании им е още по-трудно да го направят.
 
Още щом предявите иска, те ще го разгледат “под лупа”, за да се уверят, че е основателен и повярвайте, открият ли дори и дребна неизправност по автомобила като износени гуми например, ви могат да обявят иска ви за неоснователен.
 
Мислите си, че между гумите, с които шофирате и автомобилната ви застраховка няма кой знае каква връзка? Е, грешите и то доста.
 

Как гумите на вашия автомобил могат да окажат влияние (и то не във ваша полза) върху застраховката ви?

Както споменахме малко по-горе, застрахователните компании трудно се разделят с пари. Затова си подготвят “домашното” много добре. Това означава, че по време на разследването доколко искът ви е основателен оглеждат много внимателно всяка една част на автомобила и обръщат специално внимание на гумите му.
 
Така, ако застрахователните агенти забележат пропуск от ваша страна относно поддръжката на гумите, могат или да анулират полицата ви, или да увеличат застрахователната ви вноска.
 

Кога гумите могат да обезсилят застрахователната ви полица?

Като собственици на автомобил и автомобилна застраховка най-вероятно знаете, че застрахователят приема да покрие щети по автомобила ви, но само в случай, че по време на събитието превозното средство е в “добро състояние”. 
 
Това, което може би не знаете, че под този израз застрахователят разбира цялостното състояние на колата, включително и нейните автомобилни гуми.
 
Ако в случай на инцидент гумите на автомобила ви са износени, напукани или с балони, или не отговарят на размера, скоростния индекс и товароносимостта препоръчани от производителя на автомобила, от застрахователната компания имат пълното право да оспорят и обесилият полицата ви.
 

Кога състоянието на гумите на автомобила ви може да повиши застрахователната ви вноска?

Ако участвате в ПТП, почти автоматично застрахователят ще повиши вноската по застраховката ви, тъй като вече ви счита за опасен шофьор. Освен това има правото да увеличи размера на вноската в зависимост от наказателните точки, които сте получили.
 
Така например, ако гумите ви не са в добро състояние или не са добре напомпани и при всяка проверка ви отнемат по няколко точки заради тях, накрая  вноската ви може “хвръкне” нагоре драстично.

Какво можете да направите, за да сте винаги подготвени?

Грижете се добре за гумите си

Едва ли ви казваме нещо ново, но е факт, че немалка част от шофьорите почти не се сещат да погледнат гумите си преди път. А това е голяма грешка, тъй като от гумите зависи до много голяма степен безопасността на пътя.
 
Затова и нашият съвет е винаги да проверявате в какво състояние са гумите ви. Правете го винаги, преди да излезете и седнете зад волана на МПС - то. Задължително проверявайте дали са напомпани достатъчно. Измервайте регулярно дълбочината на протектора и ако тя е по-малка от 3 мм сменяйте гумите с нови.
 
Важно е също така гумите да се износват равномерно (да нямат плешиви места), а страничните им стени да не са напукани или с балони. Не забравяйте да поглеждате от време на време и DOT - a на гумите и ако той е “напреднал”  сменете гумите с нови.
 
Извършвате ли регулярна визуална проверка и поддържате ли в добро състояние гумите си,  ще сте много по-спокойни по време на път. А в случай, че попаднете в ситуация, която изисква да потърсите съдействието на застрахователя си, шансовете искът ви да приет за основателен са много по-големи.
 

Карайте с гуми, препоръчани от производителя на МПС

Има причина, поради която всяка марка и модел превозно средство се предлагат от производителя с конкретен размер гуми. Преди да пуснат автомобилите на пазара производителите провеждат множество тестове върху гумите, за да определят размера, скоростта и индекса на натоварване, което може да осигури възможно най-голяма безопасност при шофиране.
 
В този ред на мисли е добре при смяна на гумите да се придържате към препоръчания от производителя размер гуми. А ако искате съвет и от нас, то ние ви съветваме да се спирате и на същата марка (ако е възможно).
 
Особено много внимавайте дали гумите, с които шофирате отговарят и на препоръчания рейтинг на скоростта, тъй като ако той е по-нисък, в случай на застрахователно събитие застрахователят може да обяви колата за “модифицирана” и да обяви иска за несъстоятелен.
 
Ако не сте напълно уверени кой е вашият размер гуми, преди покупката потърсете информация от документацията на производителя или погледнете цифрите и буквите, които се намират на страничната стена на гумата.
 
В случай, че искате да използвате различен размер гуми, задължително уведомете предварително застрахователя си за промяната и използвайте калкулатора за гуми, за да сте сигурни, че размерът, който искате да поставите е допустим за модела и марката МПС.
 
И още нещо. Ако не сте уверени в правилния избор, не бързайте, а се консултирайте със служители от магазините за продажба на гуми. Те са достатъчно квалифицирани и могат да ви дадат най-подходящите съвети.
 

Можете ли да застраховате гумите си извън стандартната застраховка?

Има такъв тип застраховка, предлагана от някой застрахователи. Тя не е задължителна и само от вас зависи дали ще я направите или не. Нашият съвет обаче е да обмислите дали да не предприемете подобно действие, тъй като една подобна застраховка доста може да ви улесни.
 
Така например, ако някоя сутрин се събудите и установите, че “услужлив” съсед ви е нарязал гумите или докато шофирате попаднете в дупка и спукате гума (и изкривите джанта) и имате подобна застраховка на гумите, то тя може да напълно или частично да покрие щетите.
 
Ако застраховката на гумите ви се струва добра идея, при покупка на нов комплект от магазини Диана можете да попитате за застраховка “Защитени гуми Диана”. Застраховката може да бъде както за 12, така и 24 месеца.
 
А застрахователното покритие при повреждане на гумите включва:
 
  • Спукване вследствие навлизане на чуждо тяло в гумата
  • Вандализъм (нарязване, спукване и други)
  • Повреда вследствие съприкосновение с предмет или пътната настилка (попадане в дупка и други)
  • Изгубени/откраднати ключове на превозното средство


В заключение

Ние също се надяваме на никой от вас да не му се наложи да се среща “очи в очи” със застрахователя си. Защото знаем колко трудни са разговорите със застрахователните агенти.
 
Но знаем също така, че инциденти се случват и ако искате да получите възможно най-голямо покритие на щетите, трябва да поддържате автомобила и гумите си в наистина отлично състояние.
 
И тук не става въпрос само за парите от застраховката, не. Става въпрос най-вече за вашата безопасност и вашия живот.  Защото от състоянието МПС и най-вече от състоянието на гумите зависи вашата сигурност на пътя.


Ако гумите са износени, напукани и без необходимата дълбочина на протектора, те няма да могат да ви гарантират нито добро сцепление на пътя, нито добро спиране.
 
А това означава, че все по-често ще ви се случват инциденти, които не само ще застрашат живота ви, но и застрахователят ще бъде в правото си да обезсили застрахователната ви полица или да повиши вноските по нея.
Ако ни позволите, ще повторим още веднъж. Не пренебрегвайте състоянието на гумите на автомобила си. Тяхното състояние е изключително важно както за застраховката, така и са сигурността и безопасността ви. 

На изплащане
Плащане