Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Полезни съвети

Видовете гуми

Видовете гуми


Спортните гуми са нещо средно между състезателен слик и нормална гума, но са по-близки до първия тип. Те имат минимален брой канали, които са и с по-малка дълбочина. Освен това са изработени от по-мека смес и съответно имат доста по-кратък живот. Отличното им поведение на сух път обаче е за сметка на изключително посредственото им представяне на мокра настилка.

Всесезонните гуми трябва да обединяват огромен брой взаимно противоречащи си изискваня – те трябва да имат достатъчно дълъг живот, добро сцепление на сухо, на мокра настилка, на сняг, на лед и прочие и като всеки компромис са посредсвени почти във всички условия на работа. В повечето случаи зимните им качества се ограничават до съвсем лека градска зима. Разбира се, всесезонните гуми осигуряват по-сигурно поведение на пътя през зимата от лятната гума, но като цяло са предназначени за автомобили, които нямат голям годишен пробег. Конструкцията им може да бъде такава, че в различните си части да комбинира различни съставки и различна шарка, но често е разновидност на лятната с повече ламели и малко по-мека смес от нея.

Летните гуми имат много по-сигурно и динамично поведение от всесезонните през лятото и са подходяща комбинация от възможности за поведение на сух и мокър път. Балансът между тези качества зависи от смесите и съотношението на площта на каналите към общата площ. Най-добре е при покупка човек да се консултира с продавачите за най-подходящи гуми за своя автомобил в зависимост от условията, в които той ще се движи. Не трябва да забравяме, че има гуми с висок скоростен индекс, специално проектирани за дадени автомобили, при които те разгръщат най-добре качествата си. Това не означава, че не могат да се използват и с други модели, но ефектът няма да е пълен.

Зимните гуми са изработени от смеси, които запазват гъвкавостта си дори и при ниски температури, имат дълбоки канали и огромен брой специфично оформени ламели. За тях ще стане дума по-нататък.

Гуми за всякакъв терен (A/T) – обикновенно се използват от пикапи и SUV автомобили. Те имат голям диаметър, високи и усилени странични части и борд, и повишена здравина. Изполват средномеки смеси и имат множество големи блокови елементи с ламели. По-едрата шарка влошава поведението на сух път и увеличава шума, но мощните блокове се впиват в калта, а ламелите в снега, гарантирайки значително по-висока проходимост извън пътя.

Гуми за кал и офроуд (M/T) – хората, занимаващи се с офроуд, ще ви кажат какво поведение имат подобни гуми на асфалт. Всъщност те изобщо нямат място там. За сметка на това са изградени с огромни, масивни и изключително устойчиви блокове, които могат да преминават през острите ръбове на камъни и да се впиват в калта.

Run on flat (RFT, ROF,ZP,DSST,SSR) са гуми с усилени странични части, позволяващи движение без въздух при спукване. Някои компании като Mercedes не бързат да ги въвеждат широко в употреба, защото се опасяват от влошаване на комфорта, но BMW например ги използва като гуми за първоначално вграждане в почти всички свои модели.


Видове гуми според архитектурата на протектора

Асиметрични – всяка част от повърхността на гумата има различно предназначение – например външната е оформена така, че да осигурява стабилно сцепление в завой. Подходящи са за оборудване на спортни автомобили.
Симетрични – с абсолютно равномерен и еднакъв спрямо централната част профил.
Гуми с посока на движение – имат отбелязана посока на въртене: спазването и осигурява по-добро поведение при движение в права посока, по-добро освобождаване на водата и значително по-малко генериран шум.
 
На изплащане
Плащане