Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Вибрациите на автомобила и връзката с автогумите

Вибрациите на автомобила и връзката с автогумите


15.06.2022 г.

Основни причини за вибрациите на автомобила

 

Проблеми с гумите


Ако трябва да класифицираме причините според това на какво най-често се дължат вибрациите, то със сигурност първото място заемат проблемите с гумите.
 
В този ред мисли, усетите ли, че колата ви тресе повече от обичайното, това може да се дължи на някой от следните проблеми с гумите.


Дисбаланс


Ако автомобилът ви вибрира при ниски скорости, но когато увеличите скоростта над 90 км/ч треперенето намалява или спира, това означава, че гумите ви са дебалансирани.
 
В този случай можете лесно да се справите с проблема като просто посетите сервиз и поискате да бъде извършен баланс на гумите.


Ниско налягане


Ако вибрациите се засилват, когато увеличите скоростта, това може да се дължи или на плешиви петна по гумите, или на ниското им налягане.
 
В случай, че забележите плешиви петна, единственият начин да намалите вибрациите е като смените гумите с нови, но ако проблемът е в налягането просто трябва да го възстановите в нормални граници, следвайки препоръките на производителя.


Разделен протектор от каркаса


Това е проблем, който се появява, ако сте шофирали дълго време с меки гуми. Когато гумите не са с правилното налягане, те се излагат на прекомерна топлина, поради което протекторът може да започне да се отделя от каркаса.
 
В този ред на мисли, ако вибрациите на колата са по-силни, когато шофирате с около 60 км/ч е добре да проверите състоянието на гумите и по-специално дали протектора не е започнал да се отделя от каркаса.

Ако това е започнало да се случва е препоръчително веднага да извършите смяна на гумите, тъй като шофирането с гуми с отделен протектор е много, много опасно.


Стари, износени или неравномерно износени гуми


Шофирането с износени или стари гуми не само увеличава вибрациите в автомобила, но и застрашава безопасността ви.
 
Затова е добре, дори и ако не забелязвате увеличаване във вибрациите да проверявате регулярно състоянието на гумите и ако установите, че протекторът им е износен или имат някакви деформации да ги смените своевременно.


Други проблеми, които могат да са причина за появата на вибрации


Повредени или износени спирачни ротори


Ако вибрациите са по-силни във волана или в педала на спирачките, това е индикация за проблем със спирачните дискове.
За да проверите дали нямат изтичане или не са променили дебелината си е добре да посетите сервиз, където да помолите механиците да прегледат цялата спирачна система на автомобила и ако има някакъв проблем да го отстранят.


Проблеми със сервото на волана


Ако колата ви трепери само когато завивате, най-вероятно причината за това е проблем със системата за сервоуправление.
 
Можете да се уверите дали наистина това е причината като проверите маркучите на сервоуправлението на волана за течове.
 
Възможно е  и течността в резервоара на сервоуправлението е намаляла, затова е добре да проверите и нея и ако  и трябва да долеете.


Проблем с двигателя и трансмисията


Ако вибрациите се появяват, когато шофирате и продължават, когато колата не се движи, но е с работещ двигател или пък чувате шум, когато автомобилът вибрира, възможно е да имате проблем с двигателя или с трансмисията.
 
Тъй като отстраняването на проблемите по двигателя могат да бъдат доста сложни, възможно най-разумното решение е да се обърнете към специализиран сервиз, където да извършат необходимите проверки и ако се налага да отстранят проблемите.


Износени елементи по окачването


Ако имате разхлабени или износен елементи по окачването, това може да доведе до увеличаване на вибрациите във волана на автомобила.
 
Обикновено това се случва заради прекомерно износени сферични шарнири или накрайници на напречната кормилна щанга, които правят невъзможно правилното подравняване на вашия автомобил. А това оказва влияние както върху гумите, така и върху волана и колата започва да тресе.
 
За съжаление този проблем не можете да установите сами и се налага да посетите сервиз, където могат да го диагностицират с точност и да го отстранят.


Можете ли чрез превантивни мерки да намалите рисковете от усилване на вибрациите на автомобила?


 
Добрата новина е, че макар и най-често срещани, проблемите с гумите могат лесно да бъдат избегнати чрез рутинни проверки на автомобила като визуална проверка на състоянието на гумите, проверка и регулиране на налягането, регулярно балансиране, въртене и подравняване на колелата.
Но ако причините за засилените вибрации се дължат на някой от другите проблеми се налага да потърсите сервиз, където с точност да установят причината. Казано иначе, ако проблемът не е в гумите няма как да се справите сами, тъй като автомобилът ви се нуждае от по-тежък и сложен ремонт.


 
На изплащане
Плащане