Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

RunFlat гуми

Run flat: произход, технологии, предимства


Дори и да не сте шофьори, сигурни сме, че сте чували за Run flat гуми, които набират сериозна популярност през последните години. И няма как да е иначе предвид факта, че са едни от най-иновативните и революционни продукти в света на автомобилните гуми.

Какво представляват Run flat гуми?


Без да се впускаме в излишни детайли, това са автомобилни гуми, специално проектирани и разработени да запазват своята структура и функционалност след пробиване или загуба на въздушно налягане.
 
Проектирани са по такъв начин, че бордът на гумата остава прикрепен към фланеца на джантата, дори и когато гумата е спукана и с ниско или нулево налягане.
 
Което на практика означава, че гумата ще може да запази малко или много първоначалната си форма за известно време въпреки спукването.
 
Run flat гумите са и със специална архитектура и усилени странични стени, които поддържат тежестта на автомобила и позволяват на гумата да продължи да се търкаля, дори когато налягането е ниско.


Произход и история на технологията


Може да се изненадате, но Run flat не е съвсем нова технология. Разработването на безопасни, подсилени гуми, способни да се търкалят за известно време с ниско налягане започва още в началото на 30 - те години на миналия век.
 
Една от първите компании, които представят пред света самоносещи гуми е Michelin.
 
През 1934 година производителят представя автомобилни гуми със специална пяна във вътрешната облицовка, които могат да поддържат натоварването в случай на пробиване.
 
Интересното е, че гумите първоначално не са били разработени за оборудване на автомобили, а за градския транспорт, а по-късно са преработени за военна употреба (за бронирана военна техника).
 
Гумите са били ефективни, но много скъпи, поради което не стават популярни за ежедневна употреба.
 
Но това не отказва производителите, които виждат огромния потенциал на Run flat и разработките в тази насока продължават.
 
Към края на 50 - те години големи компании като Michelin, Goodyear, Chrysler, Dunlop и Bridgestone представят пред света свои разработки на гуми с Run flat технология.
 
Популяризирането и навлизането на този вид специални гуми, такива, каквито ги познаваме днес обаче започва едва през 80 - те години на миналия век.
 
Днес Run flat гуми се предлагат от много водещи производители, като разликата е, че всеки производител маркира своите гуми по различен начин.
 

Сред популярните съкращения, които брандовете използват за своите продукти са следните:
 
 • Michelin - ZP;
 • Dunlop - DSST;
 • Pirelli, Brigestone, Firestone - RFT;
 • Continental - SSR и CSR;
 • Goodyear - ROF и EMT;
 • Nokian - RFT и RF.


Как работят гумите с тази технология?


С гумите Run flat можете да продължите да шофирате дори в случай на “спукване” около 80 км при спазване на ограничение на скоростта, което е приблизително 80 км/ч.
 
Освен това, дори и когато гумата е с ниско налягане можете да поддържате контрола върху автомобила си, тъй като спирането, ускорението и като цяло общото поведение на автомобила почти не се променя дори в случай на спукване на гумата.
 
Всичко това е възможно благодарение на технологията Run flat, която най-общо казано е система, която се състои от вътрешна обвивка и Run flat пръстен.
 
Вътрешната обвивка е произведена от специален вид гума и няколко слоя найлонови, стоманени и кевларени корди, плътно навити заедно. Това създава изключително здрава и гъвкава стена, която може да издържи на пробиви, разкъсвания и други повреди.
 
Вътрешността на гумата има слой пяна, която запълва дупките и предпазва от появата на други дупки и разкъсвания, като абсорбира част от ударите при преминаването на гумата през неравности по пътя.
 
Run flat пръстенът се намира в центъра на гумата и я поддържа да не се деформира след спукване.


Какви предимства имат Run flat гумите?


Можете да шофирате и със спукана гума

Когато гумата се пробие и спука, сензорите, които са разположени вътре в нея изпращат сигнал до контролния блок, който от своя страна активира помпаща система, разположена под багажника на вашия автомобил.
 
Тази система “вкарва” азот в спуканата гума и така и не ѝ позволява да спадне напълно. Което от своя страна позволява на вас да продължите да шофирате, докато стигнете до населено място и сервиз за гуми.


По-голяма стабилност след спукване

Както вече отбелязахме по-горе, самоносещите гуми могат без проблем да поддържат теглото на автомобила. А това означава, че при шофиране със спукана гума не се променя особено много управлението на автомобила и спирането, завиването и ускорението остават почти нормални.


Повече място в багажника

Тъй като не се налага да се носи резервна гума в багажника, това освобождава допълнително място за съхранение.


Как се поддържат гумите Run flat?


Редовната проверка на налягането на гумите и визуални проверки са ключови за поддръжката и откриване на евентуални повреди или проблеми по Run flat гумите.
 
Освен това производителите препоръчват специфични методи за ремонт след пробиване и стриктно спазване на ограниченията по отношение на скоростта и разстоянието, които могат да бъдат изминати след такъв инцидент.
 
И още нещо. Въпреки, че при производството им се използват каучукови смеси като тези на конвенционалните гуми и шарките на протекторите им не се  различават особено от стандартните, Run flat гумите се износват малко по-бързо.
Затова е добре те да бъдат сменяни малко по-рано.


Какви марки и модели гуми с тази технология ще откриете при нас?


В Центрове за гуми Диана и в нашия онлайн магазин ще откриете широка гама от марки гуми с технология.
 

Сред които:
 
 • Michelin;
 • Bridgestone;
 • Goodyear;
 • Kumho;
 • Dunlop;
 • Continental;
 • Pirelli и много други.


Защо да се доверите на гуми Диана?


В момента имате много опции и е ваше правото да решавате къде да пазарувате. Но ако търсите магазин, в който ще ви посрещат с усмивка, ще ви изслушат и ще ви помогнат да направите възможно най-добрия (и изгоден за вас) избор на конвенционални или Run flat гуми, уверени сме, че гуми Диана е вашето място.
 
Казваме това, тъй като ние сме не само най-големият вносител на гуми у нас и можем да ви предложим богато разнообразие от марки и модели гуми Run flat. Но и защото разполагаме с висококвалифициран екип, който ще бъде до вас от самото начало до финализиране на покупката.
 
При нас ще откриете Run flat гуми от бюджетен, висок и среден ценови клас, така че лесно можете да изберете марка и модел, който да отговаря на желанията ви и средствата, които сте готови да отделите за покупката.

 

На изплащане
Плащане