Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Oxygene, концептуалната гума, която подобрява качеството на въздуха!

Oxygene, концептуалната гума, която подобрява качеството на въздуха!


14.03.2018 г.
Oxygene, концептуалната гума, която подобрява качеството на въздуха 

Goodyear представя Oxygene, концептуална автомобилна гума, която е проектирана да поддържа по-чисто и по-удобно придвижване в града
Концепцията Oxygene на Goodyear предвижда решение за шофирането, което подобрява качеството на въздуха


Последната концептуална автомобилна гума на Goodyear, представена на Международното автомобилно изложение Женева 2018, буквално ни пренася в бъдещето на мобилността като визионерско решение за по-чисто, по-комфортно, по-безопасно и по-устойчиво придвижване в града.
 
Концепцията, наречена Oxygene, притежава уникална конструкция, която включва жив мъх, който расте в страничната стена.  Тази отворена конструкция и умният дизайн на протектора на гумата абсорбират и разпространяват влагата и водата от повърхността на пътя, което позволява осъществяването на фотосинтеза и по този начин отделяне на кислород във въздуха.  
Според Световната здравна организация (СЗО) повече от 80% от хората, които живеят в урбанизирани територии с измерване на замърсяването на въздуха, са изложени на нива на качеството на въздуха, които надвишават границите, определени от СЗО.[1]
 “С очаквания за повече от две-трети градско население в света към 2050 г., търсенето на транспортни мрежи в градската среда ще се увеличи съществено”, заяви Крис Дилейни, президент на Goodyear за Европа, Близкия Изток и Африка. “По-умни, по-зелени инфраструктура и транспорт ще бъдат от решаващо значение за разрешаване на най-належащите предизвикателства на градската мобилност и развитието.”
Вдъхновени от принципите на циркулиращата икономика, с акцент върху намаляване на отпадъците от материали, емисиите и енергийните загуби, концепцията Oxygene на Goodyear е създадена, за да се интегрира безпроблемно в бъдещите градски пейзажи, включвайки няколко отлични решения:
  • Пречистване на въздуха, който дишаме: Oxygene абсорбира влагата от пътя чрез своят уникален протектор и поглъща въглеродния диоксид от въздуха, с който захранва мъха в своята странична стена и отделя кислород чрез процеса фотосинтеза. В град с размерите на Париж с около 2.5 милиона автомобила, това би означавало генериране на около 3 000 тона кислород и поглъщане на повече от 4 000 тона въглероден диоксид годишно. 
  • Рециклиране на употребявани автомобилни гуми: Oxygen има непневматична конструкция, която е отпечатана на 3D принтер с каучуков прах от рециклирани автомобилни гуми. Олекотената и абсорбираща вибрациите конструкция осигурява трайно решение за гума, която не се пука, предназначено да удължи живота на гумата и за сведе до минимум сервизните проблеми, с което се осигурява безпроблемна мобилност. Допълнителна безопасност се осигурява от отворената конструкция на гумата, която подобрява сцеплението на мокра настилка, като подпомага абсорбирането на вода от протектора. 
  • Генериране на собствено електричество: Oxygene използва енергията, генерирана по време на фотосинтезата, за да захранва вградената в нея електроника, включително бордови сензори, процесор с изкуствен интелект, конфигурируема светлинна ивица в страничната стена на гумата с променлив цвят, като по този начин предупреждава участниците в движението и пешеходците за предстоящи маневри, като например престрояване или намаляване на скоростта.  
  • Комуникиране със скоростта на светлината: Oxygene използва система за комуникация с видима светлина, LiFi, за мобилно свързване с висок капацитет със скоростта на светлината, LiFi дава възможност на гумата да се свързва с интернет на обектите, като по този начин позволява обмен на данни между превозните средства (V2V) и между превозните средства и инфраструктурата (V2I), което е от решаващо значение за умните системи за управление на мобилността. 
“Подобно на концептуалните дизайни, които Goodyear представя в Женева в миналото, Oxygene е предназначена да отправи предизвикателство към нашето мислене и да допринесе за насочване на дебата към умна, безопасна и устойчива мобилност в бъдеще”, заяви Дилейни. “Със своя принос за по-чист въздух, гумата може да помогне за подобряването на качеството на живот и на здравето на градските жители.”

За Goodyear
Goodyear е един от най-големите производители на автомобилни гуми в света. В компанията работят около 64 000 души и тя произвежда продукцията си в 48 завода в 22 държави по света. Нейните два новаторски центъра в Акрон, Охайо, и Колмар-Берг, Люксембург, се стремят да разработват продукти от най-високо качество, които служат за стандарт в технологиите и постигнатите резултати в сектора. За повече информация за Goodyear и продуктите на компанията, посетете https://www.goodyear.eu.     [1] http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2016/air-pollution-rising/en/
 

 
На изплащане
Плащане