Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Откога докога се кара със зимни гуми?

Откога докога се кара със зимни гуми?


12.10.2022 г.
Подходящите за сезона гуми са от ключово значение за вашата безопасност и тази на останалите пътници в превозното средство. Това важи с пълна сила, когато говорим за зимата, заледените пътища и снега.
 
Важно е да се спомене, че зимните гуми осигуряват стабилност на пътя при заледени пътища. Това ги прави необходими при температури под 7 градуса или при пътуване из планински райони.
 

Закони и разпоредби


На територията на България все още няма задължаващ закон за смяната на летните гуми със зимни. Въпреки това, в периода от 15 ноември до 1 март дълбочината на протектора на гумата ви трябва да е минимум 4 мм.
 
От Гуми Диана сме на мнение, че е най-правилно е да се доверите на зимни гуми, които да се справят с непредвидимите понякога зимни условия в страната. Когато метеорологичните условия го налагат, носенето на вериги за сняг е разрешено.
 
Всесезонните гуми са правилен избор, при шофиране в райони с мека зима, в които снежната покривка не се задържа. При тях липсва същото ниво на сцепление, което могат да предложат гумите, предназначени за ниски температури.
 
Тези закони важат не само за български граждани, но и за коли с чужда регистрация. В случай на неспазването им, водачите ще бъдат глобени в размер на 50 лв.
 
В периода след 1 март можете да замените зимните гуми с летни.

 

Температурен диапазон


Температура под 7 градуса е първата индикация, която ще ви подскаже, че е време за смяна на летните гуми със зимни. Това е така, защото при ниски температури, те не се втвърдяват, благодарение на каучука, от който са създадени.
 
Гумите, предназначени за зимния сезон, предлагат по-добро сцепление и безпроблемно управление на автомобила. Спомагат и за намаляването на спирачния път, а това може да спаси живот. 
 
Нека обсъдим и другите фактори, които ще ви ориентират кога се слагат зимните гуми.


Снеговалеж

Когато първите снежинки започнат да покриват улиците, това е сигурен знак, че летните гуми трябва да бъдат заменени със зимни. Дори малкото количество сняг може да е причината за опасни и хлъзгави пътища. В такива условия спирачният път е по-дълъг и опасен.
 
Например, ако шофирате с летни гуми при температура под 7 градуса, те ще се втвърдят, губейки еластичността и сцеплението си.
 
Колата с летни гуми не може да се справи със заледен и заснежен път толкова добре, защото съпротивлението е по-малко. В такива случаи спирането е по-трудно, а в по-екстремни случаи - невъзможно.
 


Метеорологични условия в България

В България климатът варира в различните части. Например, в планинските райони зимният сезон е по-суров - пътищата са заснежени и заледени.
 
В градовете по крайбрежието и в по-южните части от страната обаче зимата е по-мека. Там няма снегонатрупвания.
 
Това означава, че зимните гуми са задължителни за планинските райони. В градовете край Черно море можете да карате и с гуми, които са с дебелина на протектора минимум 4 мм, независимо от тяхната сезонност.
 
За гражданите в столицата зимните гуми са също силно препоръчителни. В началото и средата на януари температурите много рядко надвишават 7 градуса. Точно тогава са и най-обилните снеговалежи.Дългогодишно ползване

Правилната поддръжка на вашите зимни гуми може да удължи живота им. Добра практика е да извършвате ротация на гумите редовно, за да осигурите равномерно износване.
 
Правилното им съхранение извън сезона също помага да се запазят техните качества.
 
Разбира се, това не е всичко. Има и други полезни практики, които биха удължили живота на зимните гуми.


Правилно напомпване


За най-добро представяне на гумите, безопасност и горивна ефективност, не забравяйте да проверявате тяхното налягане. Добре е да го правите поне веднъж месечно на хладни гуми. Използвайте надежден за целта манометър.
 
За да разберете какво е препоръчителното ниво на напомпване за вашите гуми, можете да проверите ръководството на автомобила. Това е важна стъпка, с която ще запазите тяхната издръжливост.
 


Избягване на прекомерното въртене на гуми


В случай че автомобилът ви заседне в сняг или кал, избягвайте да въртите гумите си дълго време. Това прекомерно ще ги загрее и ще навреди на качествата им.

Такива ситуации са неизбежни и всеки шофьор се сблъсква с тях рано или късно. Ако и вие попаднете на такава, по-скоро се “люлейте” напред-назад, за да освободите автомобила.


Правилно съхранение


Обикновено зимните гуми се съхраняват на закрито, хладно и тъмно място, което е далеч от пряко насочена към тях слънчева светлина. Уверете се, че по тях няма грес, бензин или други вещества, които да навредят на автомобилните гуми.
 
Ако не разполагате със закрито пространство, можете да се обърнете и към хотел за гуми.
 

Проверявайте дълбочината на грайфера


Както споменахме и по-рано, през зимата можете да използвате гуми, които са с дълбочина на протектора минимум 4 мм. Всяка дълбочина под тази е опасна за шофиране на дъжд, сняг и лед и се налага да замените зимните гуми с нови.
 
Поне веднъж месечно наблюдавайте и за пукнатини, издутини и повреди на гумите. В Ако дефектите не са прекалено сериозни, механик успее да ги поправи.
 
Не забравяйте, че прекомерно износените или наранени гуми са не само опасни, но и много по-податливи на спукване.Кога е необходимо да се закупят нови зимни гуми?

Помислете за закупуване на нови зимни гуми с добра дълбочина на грайфера, ако вашите са значително износени. Тези, служили ви вярно повече от два сезона, вече може да не са толкова надеждни. Те са по-склонни към аквапланинг на мокри пътища и спирачният им път е по-дълъг.
 
Факт, който не трябва да забравяте е, че с течение на времето гумата нарушава качествата си. Затова не пропускайте преглед и на четирите ви гуми от професионалист.
Можем да завършим с това, че е препоръчително е да имате както летни, така и зимни гуми. Двата типа са проектирани по различен начин, за да отговарят на пътната обстановка.
 
Карането на автомобил със зимни гуми през летния сезон или с летни през зимата е не само опасно, но и преждевременно износва грайфера.
 
Зимните гуми показват добра ефективност на пътища със сняг и лед и осигуряват стабилност на автомобила и добро ниво на сцепление.
 
Като експерти по гумите над 30 години, от Гуми Диана смятаме, че от 15 ноември вече трябва да сте подходящите за сезона гуми.
 
Дайте приоритет на сигурността си и не забравяйте да си запишете час при нас. Нашите специалисти ще сменят гумите ви бързо и професионално.
 
 
На изплащане
Плащане