Магазин за гуми

Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни гуми.
Промоции

Обозначение на гумите

Ново европейско етикетиране на гумите
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НОВИЯ РЕГЛАМЕНТ (EO)№ 1222/2009 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

От 1 ноември 2012 г. всички гуми за леки и лекотоварни превозни средства, продавани в Европа, ще трябва да носят специални нови етикети.

Новият етикет на гумата за ЕС дава важна информация за аспектите на безопасността и екологията на една гума.

Подобно на енергийния етикет на кухненските електроуреди, етикетът на гумата за ЕС улеснява сравняването на гумите по отношение на сцепление на мокра настилка, икономия на гориво и шум.
 

Кратък речник на обозначенията по страницата на гумите и още нещо!

29.04.2015 г.
Кратък речник на обозначенията по страницата на гумите и още нещо!


RF - (от английски Reinforced) Подсилена експлоатация на гумите. Повишено допустимо натоварване.

 
FR - Изпъкнала част на протектора, която предпазва джантата от повреждане – особено при непредпазливо паркиране покрай бордюри.
 

ML - Предпазване на стрингера (каучукова изпъкнала лента на стрингера) – предпазва стрингера на гумата от повреда особено при непредпазливо паркиране покрай бордюр.

 

XL - Обозначение на гума с повишено допустимо натоварване – предпочита се от притежатели на тежки превозни средства.

 RFT - Технологията Run Flat напълно отговаря на името си (в буквален превод: „движение със спукана гума“) – тя позволява автомобилът да продължи движението си след спукване на гумата. Дори и когато гумата е напълно спаднала, можете да продължите пътуването си, ако спазвате максимална скорост от 80 км/ч.

SSR-самоносещи гуми Continental- гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се  само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане.

 
ZP  - zero pression- самоносещи гуми Michelin-гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се  само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане
 

MO-за Mercedes 


AO - за Audi 

 

NO - за Porsche

 

J - за Jaguar

 

LT - пикапи

 
REINF. - подсилена

 
Бионика -Научно направление, което използва методи и системи, открити в природата, и ги прилага в модерните технологии (например технология при изработване на автомобилни гуми). Пример: Бионичен профил – аналогия от разперващите се лапи при хищниците от семейство котки при допира с повърхността след скок.

 

Бионичен профил - Характеристика на конструкцията на гумата, спомагаща за разширяване на гумата при натискане на спирачките (по аналогичен начин и зацепване и влизане в завой). Благодарение на това в контакта (между гумата и пътната настилка) влиза по-голямо количество каучук. Предимството за клиента е по-краткият спирачен път, по-малко поднасяне при зацепване и по-високо сцепление на гумата при движение в завои.

 

Бионична мрежа - Специална смес на протектора на гумата. В екстремни ситуации (рязко спиране, остри завои, бързо ускоряване) гумата се нуждае от значително по-високо сцепление. Предимство за клиента е същественото съкращаване на спирачния път, по-добро зацепване и по-сигурно движение в завои и при това щадящо дълго време гумата.

 

DOT- Department of Transportation. 10 цифреният код след DOT дава информация за седмицата и годината на производство на гумата, както и за производителя, фабриката, линията за гуми и размера.

 

M+S- Обозначение на гумата показващо, че гумата е одобрена за използване при кални и снежни условия (Mud & Snow).
Икономия на гориво

Икономия на гориво

На гумите се дължи до 20% от разхода на гориво на вашия автомобил? Изборът на гуми с висока категория за разход на гориво ще ви осигури по-дълъг пробег с един резервоар и по-малко емисии на CO2.
Сцепление на мокра настилка

Сцепление на мокра настилка

Сцепление с влажна пътна настилка е изключително важна характеристика от гледна точка на безопасността и зависи от способността на гумата да спре превозното средство бързо върху мокро пътно платно. Разликата в спирачния път между класовете A и G може да бъде до 30%*.
Външен шум

Външен шум

Външния шум от гумата се измерва в децибели. Тъй като много хора не са запознати със стойностите в децибели, шумовият клас също е показан.