Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Нови гуми или втора ръка?

Нови гуми или втора ръка?


21.04.2022 г.
Цените на новите гуми обаче, както всички знаем са доста високи, затова колкото повече разглеждате различните оферти, толкова по-често се питате дали да не спестите малко пари и този път закупите гуми втора употреба.

 

Нови или употребявани гуми - кое е по-добре?


Ако се абстрахираме от по-високата цена, безспорно покупката на чисто нови летни или зимни гуми е по-доброто решение. И не го казваме само, защото искаме да ви наложим нашето мнение, а защото фактите говорят сами.

 

Нека ги видим. Предимства и минуси от покупката на нови гуми


Преди всичко, новите гуми са с много по-високи стандарти за надеждност от гледна точка на безопасността. Това означава, че гарантират отлично сцепление при шофиране както на прав участък, така и при завой, ниско съпротивление при търкаляне, икономия на гориво и са с ниски нива на шум.
 
Освен това предлагат превъзходна производителност, висока стабилност и не на последно място гарантират по-къс спирачен път както през лятото, така и през зимата при внезапно или аварийно спиране.
 
В чисто новите гуми производителите влагат най-новите си технологични разработки и каучукови смеси, което ви гарантира, че гумите, с които ще оборудвате автомобила си ще са от най-ново поколение, с възможно най-много екстри и с удължен живот на протектора.
 
И последен, но в никакъв случай не и по значение е фактът, че новите гуми са дълъг срок на годност (DOT), който при някой марки гуми като Michelin е между 5 и 10 години.
 
По-големият DOT съответно “върви” и с по-голяма гаранция от производителите. А това означава, че инвестицията от покупката на нови гуми ще ви се възвърне няколкократно, тъй като няма да мислите за следваща смяна доста години занапред.
 
Като единствен минус можем да посочим единствено по-високата им цена. Но тъй като обещахме да сме обективни няма как да не споменем, че винаги има как да закупите нови гуми на по-достъпни цени.

 Почти всички водещи търговци като Гуми Диана предлагат чисто нови летни, зимни и всесезонни гуми и на промоционални цени, от които можете да се възползвате, ако не искате да правите компромиси с качеството на гумите на колата.
 
Търговците предлагат и опции за закупуване на нови гуми на лизинг, което също не е лоша оферта.

 

Плюсове и недостатъци от покупката на гуми втора ръка


Основният плюс в полза на употребяваните гуми е цената. Тя наистина е значително по-ниска в сравнение с тази на новите гуми и понякога може да достигне  до - 50, че и повече процента.
 
По-ниската цена обаче върви ръка за ръка с някой рискове, които трябва да поемете.
 
За разлика от покупката на нови гуми, при която пазарувате от лицензиран магазин и сте напълно сигурни в произхода и качествата на продуктите, които купувате, при покупката на гуми втора употреба няма как да сте сигурни дали са достатъчно безопасни и качествени.  
Разбира се, можете да проверите протектора и той да не е износен, можете да проверите и DOT на гумите и той да не е голям. Възможно е и гумите да са без външни забележки и да изглеждат почти като нови.
 
Няма как обаче да сте напълно сигурни какво е реалното им състояние. Защото е възможно да изглеждат перфектно отвън, но автомобила да е претърпял ПТП и гумите да имат нарушения във вътрешната конструкция, които няма как да видите.
 
Напълно е възможно и да не са съхранявани правилно, да имат микроскопични пукнатини, които не виждате или да са претърпели ремонт, който е умело прикрит зад “лъскавата фасада”.
 
Да не забравяме, че употребяваните гуми не се предлагат с гаранция, което на практика означава, че ги купувате на собствен риск.
 
Ето защо, изправени пред избора - нови или употребявани гуми винаги е по-добре да избирате новите гуми.
 

Кога можете да закупите и втора ръка гуми?


 
Ако факторът “цена” е наистина определящ, а не искате да оборудвате автомобила си с нови, но базови и от най-нисък клас гуми, тогава можете да се спрете и на гуми втора ръка от по-висок клас и от водещи марки.
 
В този случай обаче е важно да пазарувате от доверен търговец и да сте напълно наясно на какво да обърнете внимание преди покупката на гумите.
 
Ако купувате комплект употребявани гуми трябва да бъдете много предпазливи и да ги огледате внимателно. Изключително важно е гумите, които ще монтирате на една ос да са напълно идентични. Това означава, че трябва да са с еднакъв DOT, с едно и също износване на протектора и от същия тип и марка.
 Покупката на втора ръка гуми може да е и някакъв вид спасително решение, ако не можете да си позволите комплект, а само две нови гуми. В този случай, отново двойката употребявани гуми, които ще закупите и монтирате на една ос трябва да са напълно идентични.  
Употребяваните гуми са добро решение и ако ви трябва резервна гума. В този случай покупката на една гума втора ръка е напълно оправдана и може да се каже дори доста добър избор. Разбира се, преди покупката ѝ отново трябва да я огледате внимателно и да се уверите, че е добро състояние.


 

Какво задължително трябва да проверите, преди да закупите употребявани гуми?

 

Възрастта на гумитеСъс сигурност първото, което търговецът ще ви каже е, че гумите са с малък DOT, но не приемайте думите му на доверие и направете проверката сами.
Какъв е  DOT ще откриете като погледнете страничната стена на гумата. Там има поредица от букви и цифри, а първите четири цифри, които са отпечатани показват кога е произведена.
 
Ако гумата е с DOT три или най-много четири години, тогава означава, че е възрастта ѝ е малка и ще можете да я използвате поне още няколко години. Ако обаче е надхвърлила 5 + години, по-добре не купувайте.
 

Проверете дълбочината на протектора


Най-простият начин да проверите дълбочината на протектора е като погледнете индикатора за безопасно шофиране. Той се намира върху централната повърхност на гумата и показва съвсем точно каква е дълбочината на протектора и колко още му “остава”.
 
Друг начин за проверка е с обикновена кибритена клечка с 3 - 4 милиметров възпламеним връх. Трябва да поставите клечката в грайфера с върха надолу и ако той не се вижда, това означава, че гумата все още има достатъчно протектор.
 

Огледайте за неравномерно износване на протектора


Внимателно огледайте гумите втора ръка за неравномерно износване на протектора. Ако забележите такова, по-добре не купувайте, тъй като това означава, че гумите най-вероятно не са били добре балансирани, не са въртени, а може би са били  пренапомпани или недостатъчно напомпани.
 
Казано иначе, неравномерно износените протектори на гумите са опасни за безопасността ви и е силно препоръчително да стоите далеч от тях.
 

Проверете страничните стени на гумите


Обърнете внимание на състоянието на страничните стени на употребяваните гуми. Огледайте ги за пукнатини, мехури, петна и прорези.
 
Ако забележите неравности по стените е напълно възможно коланът на гумата да е отделен или да има друг проблем с вътрешната структура, която няма как да видите.

 Проверете и вътрешния ръб на гумата. Ако той е износен, това означава, че дори протекторът да е наред, гумата ще има много кратък живот и не си струва да я купувате.
 

Поискайте повече информация


Ако всичко изглежда наред, поискате от търговеца да ви каже малко повече на гумите, които искате да купите.
 
Научете къде са съхранявани, на какво превозно средство за били използвани, на какви метеорологични условия са били изложени. Опитайте се да разберете и колко километра са изминали и как са били експлоатирани.
 

Внимавайте със супер “яките оферти”


Често некоректни търговци на употребявани гуми предлагат комплекти на супер ниски цени. Видите ли подобни оферти бъдете много внимателни.
 
Защото се случва, предлаганите т. нар. “комплекти” да са събрани от различни автомобили или да са от една марка и размер, но да са от различни партиди. Възможно е дори да са били резервни гуми.
 
Казано иначе, употребяваните гуми, предлагани в подобни евтини комплекти обикновено са с различна степен на износване и различават се като характеристики (особено ако са произведени в различни заводи). А това означава само едно - комплектът не само няма да ви върши работа, но и може да бъде много опасен.

 

Кога гумите втора ръка могат да бъдат опасни?


Основният проблем при покупка  употребявани гуми е, че никога не можете да бъдете на 100% сигурни къде и как да били използвани.
 
Както вече споменахме, има някой неща като DOT и дълбочина на протектора, които могат да бъдат проверени преди покупката, но има много други, които остават скрити.
 
Опасно е например, ако гумата има нарушения във вътрешната конструкция или да е с неравномерно износен протектор, тъй като няма да може да ви осигури нито необходимата стабилност, нито сцеплението, от което се нуждаете.
 
Още по-голяма опасност крият гумите с мехури или петна по страничните стени, тъй като никога не се знае дали няма да “избухнат” по време на движение и сериозно да застрашат не само вашата безопасност, но и безопасността на останалите участници в движението.
 Опасни са и употребяваните гуми, които не са експлоатирани и съхранявани правилно. Такива гуми на пръв поглед може да изглеждат съвсем наред, но ако са били изложени на слънце или не са карани, колкото и малък да е DOT - a им, със сигурност качествата им няма да са на ниво.
 
А това означава, че могат да причинят проблеми във всяко едно време.

Нови гуми или втора ръка?

 

  
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing