Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

На колко зимни сезона да сменяме комплекта зимни гуми?

На колко зимни сезона да сменяме комплекта зимни гуми?


25.11.2022 г.
Ако и вие си задавате този въпрос, останете с нас, тъй като в следващите редове заедно с експертите от онлайн магазин Диана ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни.
Колко дълъг е животът на зимните гуми?

Основните марки, специализирани в производството на гуми препоръчват смяната на зимните гуми да бъде извършвана между шестата и десетата година след покупката им.
 
Но истината е, че няма точни правила и срокове кога е време за смяна.
 
Казваме това, тъй като животът както на зимните, така и на All Season и на летните гуми зависи от редица допълнителни фактори, които оказват съществено влияние върху дълготрайността им.Кои са основните фактори, които оказват влияние върху живота на зимните гуми?


Степен на износване на протектора

 
Новите зимни гуми обикновено са с дълбочина на протектора между 8 - 9 мм.
 
Според българските закони, минималната дълбочина на зимните гуми, с която е допустимо да се кара е 4 мм.
 
В този ред на мисли, намаляването на дълбочината на протектора е най-ясния индикатор, че е време за смяна на гумите с нови.
 
Ако дълбочината е по-малка от 4 мм, това означава, че протекторът на гумите е прекалено износен и самата гума става много по-опасна, тъй като не може да осигури сцеплението, от което се нуждае автомобила в зимни условия.Как да разберете, че протекторът на зимните ви гуми е износен?

Най-лесният и бърз начин за проверка е като поставите монета от два лева в някой от каналите на протектора.
 
Ако външният сребърен ръб на монетата се вижда над блока на протектора, това означава, че  зимните гуми трябва да се сменят.Дата на производство

Качествата на каучуковата смес, от която се произвеждат гумите след определен период от време се влошават и гумите започват да губят ефикасността си.
 
Казано иначе, няма значение дали сте изминали със зимните гуми 2000 - 3000 км за няколко години или шофирате всеки ден с тях.
 
С течение на времето каучукът се втвърдява, напуква се и дори  протекторът да не е износен е препоръчително да помислите за смяна на гумите.


Къде да откриете датата на производство?

На страничната стена на гумите се намира цяла поредица от цифри и букви, които дават информация за характеристиките им.
 
Последните четири цифри от този да го наречем код показват кога са произведени вашите зимни гуми или какъв е техният DOT.
 
Този DOT е представен от 4 цифри, като първата двойка цифри показва седмицата, в която са произведени гумите, а втората двойка - годината на производство.
 
Например: Ако  DOT  е 1514, това означава, че гумите са произведени през 15 - тата седмица от 2014 година.
 
Като знаете, че според производителите и експертите гуми над 5 - 6 години са по-малко ефективни и съответно по-опасни, можете сами да си направите сметка дали зимните гуми, с които карате са стари или не.Изминати километри (пробег)

Ако използвате автомобила си непрекъснато или пътувате често по работа извън града, най-вероятно ще ви се наложи да смените комплекта зимни гуми много по-рано отколкото например съседа ви, който през четирите зимни месеца е изминал най-много 1000 км.
 
Казано иначе, ако пробегът ви през зимата е висок (над 25 000 км) е добре да се подготвите за смяна на зимните гуми на всеки 4 сезона или да обмислите покупката на зимни гуми от най-висок клас.Вид на пътя и климатични фактори

Ако шофирате най-често по магистрала или първокласни пътища, вероятността гумите да се износват по-бавно е по-голяма.
 
Но ако се движите основно по-третокласни пътища или по пътища, осеяни с неравности и дупки, тогава трябва да се подготвите психически, че едва ли ще можете да използвате гумите повече от 4 - 5 сезона.
Що се отнася до климатичните фактори, те също оказват немалко влияние върху дълготрайността на гумите.
 
Така например, ако живеете край морето или в района на Благоевград, Петрич или Сандански, където зимата е сравнително суха и мека, напълно е възможно да не се наложи да купувате нов комплект зимни гуми 6 - 7, че и 10 сезона.
 
Но ако живеете в планински райони, в които зимата си е истинска зима, тогава най-вероятно ще ви се наложи да смените гумите по-рано от очакваното.Съхранение на гумите

Начинът, по който се съхраняват гумите често се подценява от шофьорите, а не бива, тъй като от съхранението им зависи до голяма степен и тяхната дълготрайност.
 
В този ред на мисли, ако искате да удължите живота на зимните гуми е препоръчително да ги съхранявате при постоянна температура в сухи и без пряка слънчева светлина помещения.
 
Ако не разполагате с подобно помещение, по-доброто решение е да оставите зимните гуми в хотел за гуми, където ще се погрижат за тях според всички изисквания и при подходящите условия.Налягането на зимни гуми

Без значение дали става дума за летни, всесезонни или зимни гуми, поддържането на правилното им налягане може да ги предпази от преждевременно износване.
 
Затова, ако искате да се погрижите както трябва за зимните си гуми и да изкарате с тях повече зими, не забравяйте да контролирате и коригирате налягането им редовно и според препоръките на производителя.Кога смяната на гумите е наложителна, тъй като гумите може да са опасни?


Дълбочината на протектора е под 4 мм

Да шофирате през зимата с гуми с дълбочина на протектора под 4 мм е наистина изключително опасно.
 
Казваме го, не за да ви накараме непременно да смените стария комплект гуми с нов, а защото зимните гуми трябва да имат достатъчно протектор, за да могат каналите и ламелите да “захапват” добре и стабилно снега и леда и да ви осигурят сцеплението, от което автомобилът ви се нуждае.
 
Ако протекторът е прекалено износен и продължите да шофирате, това ще доведе до загуба на сцепление с пътната настилка, удължен спирачен път и увеличен разход на гориво.
 
За да не се случва това, ако установите, че протекторът на зимните гуми е износен и с намалена дълбочина, по-добре сменете комплекта гуми с нов.Гумите са прекалено стари

Както споменахме малко по-горе, колкото и качествени и от висок клас да са гумите, когато сте ги закупили, с течение на времето качеството на сместа, от която се произвеждат се влошава и гумите все по-малко могат да ви осигурят сцеплението, което са осигурявали, когато са били нови или 2 - 3 години.
 
Ето защо, ако вашите гуми са на повече от 5 - 6 години, дори и да нямат видими забележки е добре да ги смените с нови.
 
Така ще сте спокойни, че сместа е достатъчно гъвкава и еластична и можете да се възползвате от всички характеристики на гумите.Страничните стени са напукани или протекторите са неравномерно износени

Страничните стени се обикновено се напукват, когато възрастта на winter гумите е по-голяма.
 
А по протекторите се появяват плешиви места или се износват неравномерно, ако не поддържате налягането на гумите според препоръките на производителя.
 
Казано по друг начин, ако забележите напуквания или “балони” по страничните стени или установите, че протекторът не се износва равномерно, не бива да чакате, а веднага да смените гумите с нови.
 
Даваме ви този съвет, тъй като неравномерното износване и напукванията по страничните стени са доста опасни и ако продължите да карате с износени гуми вероятността да причините ПТП и да пострадате е доста голяма.

 
На изплащане
Плащане