Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Лоши шофьорски навици, които вредят на автомобила

Лоши шофьорски навици, които вредят на автомобила


17.08.2021 г.
Девет лоши навика на шофиране, които могат да повредят автомобила ви
 

Карате с ниски нива на горивото


Наистина, понякога се случва да бързате за работа и да нямате време да спрете на бензиностанция, за да заредите. Нормално е. Но ако редовно шофирате с малко гориво може да нанесете големи щети на горивната помпа и дори на катализатора.

Как така?

Ако карате често “на изпарения”, към двигателя се подава гориво от дъното на резервоара, а там обикновено то е най-замърсено. Така след време замърсителите се натрупват в горивния филтър, блокират го и горивната помпа не само не може да работи ефективно, но и започва да прегрява.
Освен това на много от съвременните автомобили горивните помпи са вътре в резервоара за гориво и са проектирани да се охлаждат и смазват от него. Ако редовно карате с ниски нива на горивото в резервоара, горивната помпа не може да се смазва ефективно, а това след време ще доведе до нейната повреда.

Съвет: Не чакайте лапичката на горивото да светне. Опитайте се да поддържате резервоара с не по-малко от  ¼ гориво. 
 

Държите ръката си постоянно на скоростния лост


Да държите едната си ръка на кормилото, а другата върху скоростния лост е наистина удобно, особено ако често сменяте предавките. Но това удобство може да ви създаде доста проблеми.

Как така?

Допълнителната тежест на ръката ви, която държите отпусната върху скоростния лост оказва натиск върху елементите на лоста, което може да доведе до преждевременно износване и повреда на скоростната кутия.

Съвет:
 Просто дръжте и двете си ръце на волана, както ви обучаващия инструктор ви е показал още при първия ви опит зад волана.
 

Преминавате с висока скорост през дупки и “легнали полицаи”


Знаем, че в България дупките по пътищата са много и няма как да избегнете всички, но ако често преминавате през тях, без да намалите, това в крайна сметка може да доведе до повреда по окачването, до износване и дебалансиране на гумите, до изкривяване на джантите и дори до повреда в кормилното управление.

Съвет: Шофирайте внимателно и ако видите дупка се опитайте да я избегнете. Ако това е невъзможно или ако преминавате през “легнал полицай”, намалете скоростта и преминете бавно.
 

Подценявате ръчната спирачка на равен терен


Функцията на ръчната спирачка е да поддържа автомобила неподвижен. Едва ли има шофьор, който не използва ръчната спирачка, когато спира на наклонен терен, но когато спирането е на равен терен, голяма част от шофьорите просто я забравят, тъй като смятат, че не е необходимо да я дръпнат, преди да слязат от автомобила.
Ако и вие имате подобен навик, съветваме ви да се опитате да го преодолеете.

Защо?

Ако не използвате ръчната спирачка и оставяте колата си на първа предавка вие натоварвате изключително много трансмисията на превозното средство. И ако го правите често, щетите, които този навик може да нанесе на скоростната  кутия могат да бъдат доста големи.

Съвет: Без значение дали паркирате на равно място или наклонен терен, преди да излезете от колата се уверете, че сте дръпнали ръчната спирачка.
 

Държите крака си на съединителя


“Карането” на съединителя е може би най-честия, но и най-лош навик, който много голяма част от шофьорите, без да се усетят възприемат. Но той обикновено води до износване и съкращаване живота на съединителя.  А това означава да останете за дълго без кола и да платите солидна сума за ремонт.

Съвет: За да преодолеете този вреден навик, опитайте се веднага след като преминете на друга предавка да свалите крака си от педала на съединителя. Ще ви е по-лесно, ако поставите някаква подложка за крака, която да ви напомня, че не трябва да “карате” постоянно съединителя, докато шофирате.
 

Рязко натискате спирачките


Когато се изправите пред аварийна ситуация на пътя, рязкото натискане на спирачките е оправдано, но ако “скачането” върху тях ви е навик рискувате да съсипете не само спирачките и накладките, но и други елементи от спирачната система. Протекторите на гумите разбира се също няма да бъдат пощадени.

Съвет: Карайте на безопасно разстояние, спазвайте ограниченията и ако се налага да натиснете спирачка го правете по-леко и плавно.
 

Претоварвате автомобила си


Съвременните автомобили са проектирани да носят тежки товари, но това не означава, че можете често да ги претоварвате. Затова е добре, преди да решите да натоварите цялата си покъщнина в колата и да отпрашите към морето да се консултирате с ръководството на автомобила си. Там производителят е посочил максималното допълнително тегло, което може да “носи” МПС.

Какво би станало, ако редовно товарите колата си с багаж?

Колкото по-голямо е допълнителното тегло, толкова повече натоварвате окачването, спирачките и разбира се - гумите.  Това ще износи много по-бързо всички тези компоненти, а като добавим, че ще се увеличи и разхода ви на гориво, мислим стана ясно защо е добре да се съобразявате с какво и как товарите колата.
 

Стартирате автомобила на студен двигател


Често бързате сутрин за работа и просто сядате в колата, завъртате ключа и потегляте към офиса. Ако имате подобен навик, трябва да ви кажем, че колкото по-бързо се отървете от него - по-добре.

Защо?

Ако редовно палите на студен двигател, това може да доведе до неговото по-бързо износване, тъй като в момента, в който завъртите ключа и потеглите го подлагате на тежки температурни промени.

Съвет: Преди да стартирате автомобила оставете двигателя да работи на празен ход за няколко минути, за да може да се загрее. Постепенното повишаване на температурата на двигателя ще го предпази от проблеми, а вас от това да останете без двигател и без кола за дълго време.
 

Не обръщате внимание на индикаторите на таблото


Таблата на съвременните автомобили са оборудвани с индикатори, които светват, за да ви предупредят, ако някой от компонентите на колата има проблем. Ако виждате, че някой от индикаторите свети, но не знаете за кой елемент се отнася и не му обръщате внимание, вероятността да повредите колата поради нехайство е много голяма.

Съвет: Опитайте се да запомните поне най-важните светлини на таблото и ако забележите, че някоя от тях свети не подминавайте проблема, а потърсете веднага сервиз.
На изплащане
Плащане