Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Колко атмосфери трябва да са зимните гуми?

Колко атмосфери трябва да са зимните гуми?


14.02.2023 г.

Оказват ли влияние сезонните и височинните промени върху налягането на зимните гуми?

Както и сами знаете, не гумите поддържат теглото на колата, а въздухът, който се намира в тях. А той се влияе от температурата на въздуха извън гумата.
 
Когато външните температури са по-високи, молекулите на въздуха се движат по-бързо, разширяват се и заемат повече физическо пространство.
 
Същото се случва и с въздуха, който се намира във вашите гуми и това води до повишено налягане в гумите.
 
Обратното се случва, когато температурите на околния въздух паднат. Тогава налягането в зимните гуми намалява, тъй като молекулите на въздуха се свиват.
 
Доказано е, че през зимата налягането в гумите обикновено се понижава около 0,07 до 0,14 бара или с 1 до 2 psi на всеки 10 градуса, с които околната температура се понижава.
 
Същото се случва и при промяната на височината, тъй като атмосферното налягане зависи от надморската височина, на която се намирате.
 
Така, колкото по-нависоко се изкачвате с автомобила, толкова по-ниско ще е налягането в зимните гуми, като според експертите налягането им намалява допълнително с изминаването на всеки метър надморска височина.
 
Както стана ясно, температурата на въздуха е неразривно свързана с налягането на гумите.
 
Поради това е силно препоръчително да извършвате регулярна проверка и коригиране на налягането, особено когато външните температури са ниски. 

Колко атмосфери трябва да се поддържат в зимните гуми?

Това е въпрос, на който няма един - единствен правилен отговор. Истината е, че ако искате да осигурите оптимално налягане на зимните си гуми трябва да вземете под внимание препоръките на компанията производител на МПС - то.
 
В ръководството на автомобила всеки един производител посочва съвсем ясно колко атмосфери трябва да са зимните гуми.
 
Ако не откривате ръководството на вашето превозно средство, информация можете да откриете върху стикер от вътрешната страна на шофьорската седалка, на капака на жабката или на капака на конзолата.
 
Стандартно, препоръчителното налягане, което е добре да се поддържа в зимните гуми обикновено е между 30 и 35 psi.
 
Това е оптималният вариант, за да могат гумите да осигурят добро сцепление, контрол на управлението, добър спирачен капацитет и по-ниски разходи на гориво.
 
През зимните месеци обаче се допуска налягането да бъде увеличено с 0.1 до 0.2 бара, тъй като се счита, че увеличението  ще компенсира загубата на налягане поради климатичните условия.
 
И все пак, всичко е строго индивидуално. Затова, преди да предприемете каквито и да е действия по повишаването на налягането на зимните гуми е добре да се консултирате с ръководството на автомобила.
 
И още нещо. Ако поддържате през зимата леко повишено налягане, не забравяйте, щом температурите се повишават да го намалите до препоръчителните му стойности.Вредите от недостатъчно или прекомерно налягане в зимните гуми


Шофирането с недостатъчно напомпани зимни гуми е изключително опасно и е една от основните причини за повреди по гумите.
 
Когато налягането е ниско, контактното петно на гумата се увеличава, което от своя страна увеличава триенето и температурата. Те пък водят до преждевременно износване и дори до отделяне на протектора.
 
В допълнение към увеличаване на контактното петно и всички последствия от това, ниското налягане води до увеличаване на спирачния път, повишаване риска от аквапланинг, по-висок разход на гориво и до възможна загуба на контрол над управлението на превозното средство.
 
Разбира се, не само шофирането с недостатъчно напомпани гуми е опасно, но и шофирането с прекалено напомпани зимни гуми.
 
В този случай гумата се “издува” в средата, което на практика намалява контактната ѝ площ. А това от своя страна води до удължаване на спирачния път, загуба на сцепление, по-бързото и най-вече неравномерно износване на гумата и т.н., и т.н.


Как да поддържате правилното налягане на зимните гуми?
Проверявайте налягането поне веднъж на всеки две седмици

През зимата температурите често падат под нулата, а това означава, че и въздухът в гумите ви се свива и налягането им намалява.
 
Поради това е добре да го проверявате коригирате малко по-често, отколкото се налага да го правите през лятото.
 
Проверката се извършва с манометър и отнема само няколко минутки.
 
Едновременно с тази проверка е добре да проверите визуално и протекторите на гумите за износване.


Увеличете налягането в зимните гуми с 0,2 бара, ако външните температури паднат рязко

Това, както споменахме и малко по-горе в материала ще коригира текущата стойност на налягането към рязко падащите външни температури.
 
Това решение обаче трябва да вземете едва след като проверите стойностите, препоръчани от производителя. Вече споделихме как да го направите.


Можете да помислите за замяна на въздуха с пречистен азот

Азотът е по-малко податлив на температурни промени и не се свива така, както въздуха.
 
Но това не означава, че не се налага да проверявате нивото на налягане.
 
Означава, че може би няма да трябва да помпате зимните гуми толкова често, колкото ако са пълни с въздух.
 
Но ако решите да напомпате гумите с азот е добре да знаете, че задължително след това трябва да извършите баланс.

 

Проверка на налягането: как да я направите правилно?


За да получите най-точното отчитане на налягането силно препоръчително е да го направите, когато гумите са студени. Това се нарича “студено” отчитане на налягане.
 
То дава най-точни резултати, тъй като отчита налягането преди гумите (и въздуха в тях) да са се загрели.
 
Самата процедура е доста елементарна и се извършва само с помощта на обикновен манометър.
 
Това, което трябва да сторите е да отвиете капачката на вентила на гумата и нейно място да поставите единия край на манометъра.
 
Уредът ще отчете стойностите много бързо и вие ще сте наясно дали гумите се нуждаят от напомпване или не.


Как да намалите или напомпате зимните гуми до правилното налягане?


Ако налягането, отчетено от манометъра е идентично с това, препоръчано от производителя на превозното ви средство, тогава не се налага да извършвате никакви действия на напомпване на гумите.
 
От друга страна, ако уредът е отчел по-ниско налагане се налага да го повишите до оптималните му стойности. Това става с помощта на въздушен компресор.
 
Просто поставяте единия му край на мястото на капачката на вентила на гумата и включвате компресора.
 
Тук е важно да следите покачването на стойностите и да спрете компресора, когато налягането на въздуха в гумите достигне препоръчителните си стойности.
 
В случай, че налягането е прекалено високо, отново можете да използвате компресора, като вместо да натиснете бутона “+” натиснете бутона “-”.

 

Има ли други причини, поради които налягането на гумите е ниско?


Разбира се. Ниските външни температури невинаги са единственият виновник за ниското налягане на зимните гуми.
 
Ако сте напълно сигурни, че сте напомпали гумите до правилното налягане, но на следващия ден те отново са спаднали, най-вероятно причината не е студът, а по-скоро проблем със самата гума.
 
Възможно е да изпуска въздух, защото е срязана, да има малка пукнатина или уплътнението между гумата и колело да е дефектирало.
 
В този случай е добре да се обърнете към сервиз, където зимните гуми да бъдат прегледани от професионалист, който да установи на какво се дължи толкова бързото и често намаляване на налягането на гумите.
 


Последни думи, преди да се разделим


Ако все още се питате защо е толкова важно да поддържате правилно налягане в зимните си гуми, нека го кажем така.
 
Ако налягането е твърде ниско или твърде високо, ефективността на гумите може да бъде компрометирана, което да застраши безопасността ви.
 
Освен това, да продължите да карате с гуми с неправилно налягане това може да доведе до износване и съкращаване живота на гумите, високи разходи за подмяна и увеличен разход на гориво.
 
За да не се стига до там е важно редовно да проверявате налягането на гумите да го поддържате в стойностите, препоръчани от производителя на автомобила.
 
На изплащане
Плащане