Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Кои са най-добрите летни гуми в теста ADAC 2022?

Кои са най-добрите летни гуми в теста ADAC 2022?


21.12.2022 г.
И тази година експертният екип на ADAC извърши голям сравнителен анализ на летни гуми, обхващащ моделите от 2022 - ра година, с резултатите от който ще ви запознаем съвсем накратко в следващите редове.
Класация на летните гуми за 2022 според теста ADAC


Кои са най-добрите летни гуми в теста ADAC 2022?Тази година от автомобилната асоциация тестваха общо 34 летни гуми, от които 16 модела с размер 185/65 R15 H за малки автомобили и хечбеци и 18 модела за автомобили от компактния клас 215/60 R16 V за (SUV).
 
Гумите включени в теста се оценяват в 5 категории:
 
 • представяне на сухи пътища
 • представяне на мокра настилка
 • ниво на шум
 • разход на гориво
 • добра устойчивост на износване (дълготрайност)
 
Общата оценка се формира от представянето на различните модели и марки гуми във всяка от изброените горе категории.ADAC тест на летни гуми с размер 185/65 R15 H - резултати


Всички 16 тествани модела имат добър общ резултат.
 
Тоест, не са показали изявени проблеми по критериите за безопасност при шофиране на сухо и мокро, както и при теста за шум, горивна ефективност и устойчивост на износване.
 
Шест модела са оценени като силно препоръчителни (“добри”), а останалите десет като препоръчителни (“задоволителни”).


Силно препоръчителни


Летните гуми, които се отличават с най-добро общо представяне са Goodyear EfficientGrip Performance 2, които демонстрират най-дълъг живот на протектора според теста на adac.
 
Веднага след тях се нареждат моделите на Pirelli  - Cinturato P1 Verde и на Bridgestone - Turanza T005.
 
Cinturato P1 Verde се представят добре на сухи пътища и имат високо ниво на устойчивост на износване, което се доближава до тази на модела на Goodyear.
 
Turanza T005 демонстрират имат високи оценки на сухо и мокро, отличават се с нисък разход на гориво, но се износват по-бързо и са с малко по-високи нива на шум.
 

Сред “отличниците” са и Michelin Primacy 4, които макар да не получават най-високите точки за безопасност се нареждат сред лидерите за 2022 - та, тъй като се представят отлично на сухо и мокро и демонстрират висока устойчивост на износване.
Другите модели летни гуми, които попадат в листата на “силно препоръчителните” са Dunlop Sport BluResponse и Giti Giti Synergy H2.


Задоволителни


От десетте летни гуми с оценка “задоволителни” експертите от adac дават най-високи оценки на четири.
 
 
Това са:
 
 • Laufenn G Fit EQ+
 • Continental EcoContact 6
 • Firestone Roadhawk
 • Semperit Speed-Life 3
 
И четирите летни гуми са с добро сцепление на суха настилка, но имат малки проблеми на мокро, което влошава крайния им общ резултат.
 
Все пак от ADAC отбелязват, че Continental EcoContact 6 е единствената гума в теста, която печели най-високи точки за екологично представяне и нисък разход на гориво. Освен това тази лятна гума има и невероятно дълъг живот на протектора.
 
В дъното на класацията се нареждат BFGoodrich Advantage, Falken Sincera SN 110 Ecorun и Vredestein Ultrac.
 
По време на тестовете летните гуми BFGoodrich Advantage показват проблеми при шофиране както на мокра, така и на суха настилка, което влошава общия им резултат.
 
Моделите на Falken и Vredestein пък предлагат добро сцепление на мокро и сухо, но получават оценка “задоволителен” заради слабата си устойчивост на износване.
 
Последните три модела гуми Fulda EcoControl HP2, Cooper CS7 и Matador MP47 Hectorra 3 демонстрират проблеми както на мокра, така и на суха настилка.
 
Но в същото време Fulda EcoControl HP2 прави добро впечатление с дългия живот на протектора си, докато Cooper CS7 показва само средна устойчивост на износване.
 
Що се отнася до словашката лятна гума Matador MP47 Hectorra 3, то тя се представя най-зле на сух път.ADAC тест на летни гуми с размер 215/60 R16 V - резултати


Като цяло може да се направи положително заключение за тествания размер летни гуми.
 
Според тестовете на ADAC, 5 от общо 18 - те тествани марки и модела летни гуми са оценка “добри” (силно препоръчителни), 12 са класифицирани като “задоволителни” и само един модел е с оценка “препоръчан с ограничения”.Силно препоръчителни


Сред получилите най-висока обща оценка са:
 
 • Continental PremiumContact 6
 • Michelin Primacy 4
 • Bridgestone Turanza T005
 • Dunlop Sport BluResponse
 
 • Toyo Proxes Comfort
И при петте летни гуми няма изявени проблеми по нито един критерий, поради което получават високо оценки за добре балансирано представяне в крайното класиране.
 
Ако трябва да се внесе малко по-голяма конкретика, това може да се каже, че най-впечатляващи на шофиране по суха настилка са Michelin и Bridgestone, а най-добро представяне на мокро демонстрира моделът на Continental.


Кои са най-добрите летни гуми в теста ADAC 2022?
 

Michelin Primacy 4 заема лидерската позиция и по отношение на икономия на гориво и дълъг живот на протектора, а изненадата на 2022 - ра - Toyo Proxes Comfort постигна невъзможното.
 
Proxes Comfort постига високи резултати по всички критерии, което позволи на Toyo за пръв път да заеме място сред лидерите в класацията. Единствената си по-ниска оценка този модел на Toyo получава по отношение на разхода си на гориво.


Задоволителни


На чело в списъка на задоволителните гуми застава Nokian Wetproof, които демонстрираха добро представяне и сцепление на мокри и сухи настилки и висока устойчивост на износване, но горивната им ефективност не е толкова добра, поради което общата им крайна оценка се влоши.
 
Веднага след тях се нареждат Debica - Presto HP2, които имат високи оценки за устойчивост на износване, но не могат да осигурят надеждно сцепление както на суха, така и на мокра пътна настилка.
 
Kumho Ecowing ES31 получава високи оценки за представяне на сухо, Hankook Ventus Prime 3 K125 също се представя добре на сух асфалт, а  Sava Intensa HP2 е високо оценена за устойчивост и добро сцепление на сухо.
 


В дъното на класацията застават:
 
 • Barum Bravuris 5HM
 • Esa+Tecar Spirit Pro
 • Lassa Competus H/P
 • Semperit Speed-Life 3
 
Всички тези летни гуми имат добра устойчивост на износване, но показват слабости при шофиране както на сухо, така и на мокро.
 
Kormoran Road Performance заема последното място в класирането според ADAC теста на летни гуми за компактни автомобили за 2022 - ра.
 
Въпреки, че гумата показа доста добра издръжливост и добра икономия на гориво, получи ниски оценки за безопасност при шофиране на сух и мокър път. Поради това експертите от немската автомобилна асоциация препоръчват тази лятна гума само условно.
 Какво е мнението на специалистите от Гуми Диана?


Ние няма как да не се съгласим с класацията на летните гуми от тестовете на ADAC.
 
Но ако трябва да сме напълно откровени, от Гуми Диана също направихме своя класация на база потребителските мнения.
 
Лидерската позиция и в нашата класация се заема от модела на Goodyear - EfficientGrip Performance 2.
 

Този модел на американския производител е от висок, премиум клас и гарантира на водачите безопасност, комфорт и балансирано представяне.
Веднага след модела на Goodyear се нарежда Bridgestone Turanza T005 и това съвсем не е без причина.
 
Летния модел на японския производител се отличава с иновативни решения, включително със сместа Nano Pro-tech, която заедно с подсиления каркас придава на гумата още по-голяма стабилност и издръжливост.
 
Протекторът на Turanza T005 е подсилено поколение, което се характеризира с увеличен брой прорези, които отговарят за сцеплението по време на шофиране.
 
Отворените канали на рамото пък помагат за насочване на водата извън контактната точка на гумата и намаляват риска от аквапланинг.
 
Плюс това производителят се е погрижил да подсили страничните стени на гумата така, че да е възможно с един комплект гуми да се изминат доста километри.
 
На почетното трето място сред лидерите от премиум класа летни гуми се нареждат Michelin Primacy 4.
 
Летният модел на френския производител гарантират отлична производителност и до 20% повече пробег от предишното поколение, благодарение на своята устойчива на абразия смес.
 
Моделът разполага и с технология EverGrip, която позволява безопасно спиране, а специалната шарка на протектора намалява риска от аквапланинг и осигурява стабилност и отлично сцепление на гумата при всякакви метеорологични условия.


Кои са най-добрите летни гуми в теста ADAC 2022?
 

На четвърта позиция нареждаме Toyo Proxes Comfort. Това е лятна гума, която се справя много добре както на сух, така и на мокър асфалт.
 
Плюс това не е много скъпа като цена и предлага добро съотношение цена/качество. Единственият минус на Toyo Proxes Comfort е по-високото съпротивление при търкаляне, което води до по-високи разходи на гориво.
 
Hankook Ventus Prime 4, която наследява участвалата в теста на  ADAC -  Prime 3 заема петата позиция.
 

Летният модел на Hankook се представя стабилно при спиране на мокро и сухо. Освен това е с ниски нива на шум и е с добро съотношение цена/качество. Минусът на този модел е високото съпротивление на търкаляне.
 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing