Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Кои гуми са XL и имам ли нужда от такива?

Кои гуми са XL и имам ли нужда от такива?


23.01.2024 г.

Какво означава обозначението XL на автомобилни гуми?


Макар, че първата асоциация, която всички правим, когато видим изписано някъде, пък било и на гуми XL е “по-голям размер”, в дадения случай обозначението не означава това.
 
Всъщност XL маркировката на гумите означава Extra Load, което на практика идва да покаже, че това са гуми с по-висок индекс на натоварване в сравнение със стандартните автомобилни гуми.
 
Следователно XL са подсилени гуми, предназначени да издържат на по-високо налягане и по-висока скорост.
 


Каква е разликата между подсилената гума и стандартната?


Автомобилните гуми със стандартна товароносимост, както вече отбелязахме се определят като SL гуми (гуми със стандартно натоварване).
 
Гумите XL, които макар и рядко можете да срещнете и като обозначение EXL, RF или RFD, на външен изглед изглеждат по същия начин като стандартните модели в дадения размер.
 
И това е така, тъй като разликата между двата типа гуми се крие в конструкцията на подсилената гума, която се изразява в подсилване на каркаса, на който е добавен допълнителен слой гумирана кодова тъкан.
 
Това  позволява на XL гумите да носят по-голям товар, да поддържат по-високо налягане и да се постигат по-високи скорости за дадено тегловно съотношение.
 
Само като пример: Ако една SL гума с товароносимост 91 може да носи 615 кг,  една XL гума със същия размер може да има индекс на натоварване 94. А това означава, че гумата е с по-голяма товароносимост и е в състояние да носи без проблем до 670 кг.
 

По какъв начин се подсилват гумите?


При XL гумите увеличаването на индекса на натоварване се постига чрез използването на по-здрави материали, подсилване на страничните стени и борда, използването на допълнителен слой на каркаса и други.
 

Предимства на гумите с обозначение XL


Предимствата на гумите с по-голяма товароносимост не са никак малко, но сега ще представим основните от тях.


Превъзходна товароносимост

Основната характеристика (както вече няколко пъти отбелязахме), която отличава една XL гума е нейната превъзходна товароносимост. Този вид гуми са проектирани да издържат по-големи товари, което ги прави идеален вариант за по-тежки превозни средства.


По-голяма издръжливост

При равни условия на употреба, подсилените гуми са с по-голяма издръжливост в сравнение със стандартните SL гуми за автомобили. Гумите XL ще ви позволят да изминете повече километри, дори и ако ги използвате интензивно. Разбира се, това е възможно, ако поддържате налягането в тях според указанията на производителя на автомобила.


По-добро сцепление

По-голямата твърдост на подсилените гуми осигурява по-голяма стабилност, по-добро поведение при завой, по-ефективен трансфер на мощността от двигателя към гумите и повишена устойчивост на претоварване. Всичко това осигурява по-добро сцепление на  XL гумите и стабилност на превозното средство на пътя.


Устойчивост на механични повреди

Подсилените страни на XL гумите им осигурява по-голяма устойчивост на механични повреди, причинени от внезапни удари в бордюр или други.


Повишена производителност

Освен издръжливост, маневреност  и отлично  сцепление, една усилена гума с повишена товароносимост предлага и по-добро представяне при ускорение, спиране и завиване.Специфики на XL гумите


Разбира се, освен предимства, подсилените гуми имат и някой минуси, които е добре да вземете под внимание.


Цена

Усилените гуми обикновено са по-скъпи от стандратните модели в дадения размер. Това се дължи на факта, че при  производството им се влагат повече и по-здрави материали.


По-високи нива на шум

За разлика от SL гумите, подсилените модели са малко по-шумни, което може да бъде и доста дразнещо. Според експерти, нивата на шум при XL гумите са с 1 dB по-високи от тези на стандартните гуми.


По-малък комфорт

Тъй като са проектирани да издържат на по-големи натоварвания, подсилените гуми предлагат малко по-твърдо возене.


По-висок разход на гориво

Използваните подсилвания увеличават дебелината на гумата в челната част (под протектора) и в рамото, което може да доведе до увеличение на съпротивлението при търкаляне и оттам до увеличение на разхода на гориво.
 


На всеки тип кола ли могат да се монтират подсилени гуми?


Въпреки, че няма специални изисквания, препоръчително е гуми с по-голям товарен индекс да се монтират на по-мощни превозни средства като:
 
  • Семейни седани от висок клас;
  • Мощни спортни автомобили;
  • SUV;
  • 4х4 автомобили с висока проходимост;
  • Микробуси и други мощни превозни средства.


По-големи ли са като размер XL от другите гуми?


Както по-горе в текста споменахме, гуми с хомологация за по-голяма товароносимост като размер и дизайн не се различават особено от стандартните гуми в дадения размер. Разликата между двата вида се състои основно в подсилването на XL гумите.


Кога могат да ви бъдат необходими гуми XL?


Макар гумите с по-голяма товароносимост да имат немалко предимства, те могат да ви бъдат необходими в следните случаи:
 
  • Ако редовно пренасяне тежки товари: В този случай ползата от монтирането на подсилени гуми е голяма, тъй като ще сте спокойни, че използвате подходящите гуми, които могат да понесат без проблем по-голямото тегло и натоварване.
 
  • Ако притежавате автомобил с мощен двигател: С монтирането на XL гуми ще си осигурите по-голяма стабилност при завои и по-добри реакции при ускорение и спиране при високи скорости.
 
  • Ако обичате да шофирате по неравни терени извън магистралите: Ако имате мощен офроуд автомобил и често предприемате шофиране по неравни терени, XL гумите не са никак лош вариант.


Каква е разликата между XL и Runflat гумите?


На пръв поглед Runflat също са подсилени е напълно логично да се запитате дали спецификата им и значението е подобно на това на XL гумите.
 
Всъщност, между двата вида подсилени гуми разлики има и те не са малко. Какво имаме предвид?
 
За XL гумите стана ясно, че това са подсилени гуми, чието основно предназначение е да носят по-тежки товари дори и по-ниско налягане. Казано иначе, те  са създадени да издържат по-големи натоварвания, но не и да запазват формата си при спукване.
 
За разлика от тях Runflat гумите са проектирани по специална RFT технология , при която архитектурата на гумата е подсилена така, че в случай на спукване, гумата да не остане само по джанта, а да може да продължи да се движи определен период от време, докато стигнете до най-близкия вулканизатор или сервиз за гуми.
 
В този ред на мисли, гумите Runflat  (rft run flat tire) се различават от XL гумите по това, че са създадени да запазят формата си в случай на спукване и можете със спукана гума и при ограничение на скоростта да изминете до 80 км, за да стигнете до най-близкия вулканизатор или сервиз за гуми.
 
В момента на пазара се предлагат Runflat гуми от редица водещи производители като Michelin, Dunlop (Dunlop self supporting technology), Bridgestone и много други и всеки производител използва различно обозначение на  Runflat гумите, които произвежда.

 

Заключение


XL гумите могат да са ви много полезни, но само в случай, че ги използвате по предназначение и по подходящия начин. Затова е важно преди покупката им да се уверите, че производителя на превозното ви средство е посочил в ръководството, че е възможно да бъде извършен монтаж на XL гуми.
 
В случай, не това не е посочено, най-добрият вариант да се обърнете към експертите от магазините за автомобилни гуми като Гуми Диана, които ще ви кажат дали е възможно да монтирате гуми с по-голям товарен индекс или това не е добро решение.
 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing