Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Кои автомобилни гуми се считат за опасни?

Кои автомобилни гуми се считат за опасни?


01.02.2022 г.
 
Все още има шофьори, които подценяват важността на гумите и рядко им обръщат внимание, преди да потеглят на път.
 
Разбира се, случва се от време на време да погледнат набързо състоянието на протектора или какво е налягането (ако им се струва, че гумата е спаднала). И толкова.И много, ама много рядко си задават въпроса дали автомобилните гуми, с които шофират могат да застрашат безопасността им.
 

Кога автомобилните гуми могат да станат опасни?

 
Гумите са единствените компоненти на автомобила, които имат директен контакт с пътната настилка и поради тази причина играят огромна роля за гарантиране на безопасността ви по време на път.
 
Но както всички останали елементи и гумите, без значение от модела, серията, класа или марката са подложени на остаряване и износване, а когато това стане могат да са наистина опасни.

 

Кои автомобилни гуми се считат за опасни - основни причини

 

Стареене на гумите

 

Както всеки друг продукт и автомобилните гуми имат определен от производителите срок на експлоатация, след който животът им започва да намалява и те стават изключително опасни.

Сигурни сме, че няма шофьор, който да не знае това и който поне от време на време да не “хвърля” поглед на дълбочината на протектора, за да се увери, че гумите все още са добри.

Понякога обаче дълбочината на протектора е добра и гумите изглеждат напълно използваеми и без видимо влошаване. Но практиката показва, че е напълно възможно гумите да са остарели, без това да се е отразило на протектора. 

 
Как да разберете, че гумите, с които шофирате са стари?

 
Независимо от износването и пробега, с напредването на възрастта гумите губят качествата си и по тях започват да се появяват мънички пукнатини. Тези пукнатини могат да бъдат както от външната, така и от вътрешната страна на гумата.
 
В този ред на мисли, ако забележите, че по гумите на вашия автомобил са се появили подобни пукнатини е по-добре да помислите за смяната им. Тъй като тези на пръв поглед безобидни “резки” могат да доведат до сцепване на гумата или до отделяне на стоманените ремъци в протектора от останалата част на гумата.
Според производителите на гуми продължителността на живота им може да варира между 5 и 10 години. За съжаление, това не е категорично правило, тъй като гумите могат да остареят и доста по-рано от допустимия от производителите срок.

 
Факторите, които оказват влияние за влошаването на качеството на гумите са доста и обикновено включват:
 
  • Начин на употреба - Има значение дали шофирате основно по асфалтова пътна настилка или по черни пътища. Също така от значение и какъв е стилът ви на шофиране и дали поддържате правилно налагане на гумите. Значение има дори дали шофирате ежедневно или само през уикендите или когато се налага да излезете извън населеното място.
 
  • Климат - Дори и да не ви се вярва, районът, в който живеете и шофирате оказва влияние върху стареенето на гуми. Така например, ако живеете близо до морето или на място с по-топъл климат с много слънчеви дни, вероятността гумите ви да остареят по-рано е по-голяма.
 
  • Съхранение - Начинът на съхранение на зимните и летните гуми  може да намали или увеличи живота им. Ако не ги съхранявате правилно, в помещения без слънчева светлина и на определена температура, гумите ще остареят много по-бързо.
 

И обратното. Ако ги съхранявате в хотел за гуми, където ще се погрижат за тях, тогава можете да забавите стареенето им.

 
Как да сте сигурни, че гумите, с които карате не стари?

 
Ако не забелязвате видими признаци на остаряване, но искате да сте сигурни, че наистина гумите ви са още годни за употреба, най-лесния начин да разберете на колко години са като погледнете DOT - а, който е изписан на рамото на гумата.
 
Ако гумата е произведена преди повече от 5 години, нашият съвет е да ѝ направите профилактичен преглед и ако се налага да я смените.

 

Износване на гумите

 
Поради натоварения си делник и вечното тичане напред - назад по задачи забравяйте да погледнете автомобилните гуми на колата и да проверите състоянието на протектора.
 
Умоляваме ви, създайте си навик да му обръщате внимание, тъй като ако протекторът е износен, гумите могат да бъдат много опасни.

 
Кои гуми се считат за износени?
 
Гумите не трябва да са напълно плешиви (гладки), за да са опасни. Достатъчно дълбочината на протектора да е намаляла, за да не е безопасно шофирането с тях.
 
Затова е важно редовно да проверявате протектора и да вземете мерки, ако:
 
  • Виждате индикаторните ленти - Съвременните гуми имат индикаторни летни, които не са видими, когато дълбочината на протектора е в норма, но когато гумите са износени, лентите стават видими.
 
  • Забелязвате мехури или издутини по гумата - Когато гумите са износени, често по най-слабите им места се появяват мехури, пукнатини или издутини. А това може да бъде много опасно, тъй като гумата може да се спука по време на шофиране.
 
Какви опасности крият износените гуми?

 
Ако дълбочината на протектора е малка, при шофиране по мокра пътна настилка, проекторът няма да може да ви защити от аквапланинг и вероятността да изгубите контрол върху управлението на автомобила е доста голяма.
 А ако шофирате през зимата с износени зимни гуми, по-плиткия протектор и износените ламели няма да могат да ви осигурят сцеплението, от което се нуждаете при спиране, ускоряване и завои по снежните пътища.
 
Износените и плешиви гуми също така разсейват топлината по-трудно, което означава, че са изложени на прегряване, което увеличава опасността от спукване на летните гуми или друга неприятна ситуация.
 
Гумите с износен протектор са и по-тънки и предлагат много по-малко защита. Следователно спукването им е много по-вероятно.
 
Износените гуми са и основната причина за бавната, но постоянна загуба на налягане. А гума, която не е с добро налягане увеличава разхода на МПС - то, насърчава неравномерното износване на протектора, увеличава времето за спиране и прави управлението на автомобила по-малко безопасно.


 

Как да проверите дълбочината на протектора?


 
Проверката можете да направите или с помощта на т. нар. “габарит за гуми” или като поставите монета в някоя от шарките на протектора. Ако монетата не влезе на дълбоко, това означава, че протекторът е износен.
 
Добре е да знаете, че според Пътния кодекс, ако протекторът е с дълбочина под 1,6 гумите задължително трябва да бъдат сменени. Ако ни позволите ще отбележим, че тази дълбочина е пределната стойност.
 Затова и голяма част от производителите препоръчват летните гуми да се сменят, щом дълбочината на протектора падне под 2,5 мм. Относно зимните гуми, препоръката им е да се сменят, ако дълбочината на протектора падне под 4 мм.

 

Как да се предпазите от опасни гуми?


 
Преди покупка винаги гледате DOT на гумите. Ако той е над 4 години, не купувайте комплекта и потърсете нов, с по-малък DOT. Следете и поддържайте правилното налягане на гумите и не пропускайте регулярното подравняване на колелата.
 
Шофирайте внимателно и отговорно и избягвайте острото навлизане в завои или да предприемате други опасни действия на пътя.
 
Съхранявайте гумите правилно и при подходящи условия. Ако нямате такива условия у дома, потърсете хотел за гуми, за да сте сигурни, че зимните или летните ви гуми ще бъдат полагани отлични грижи.
 
Регулярно проверявайте гумите за пукнатини, мехури или издутини. Поне веднъж месечно проверявайте дълбочината на протектора. Не забравяйте да огледате гумата за неравномерно износване и плешиви места.


 

Има ли гуми, които е добре да избягвате?


 
Избягвайте да купувате автомобилни гуми втора употреба. Съветваме ви това, тъй като няма никакви гаранции дали гумите, които купувате не са прекалено стари или с останал съвсем малко живот, дали не са удряни често в бордюри и т. н., и т. н. Не знаете и при какви условия са били съхранявани.
 
Не си струва, за да спестите някой лев от покупката на нов комплект гуми с малък DOT да закупите автомобилни гуми, за поддръжката, съхранението и начина на употреба на които не знаете абсолютно нищо.

 

 
 
На изплащане
Плащане