Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Кога е време за смяна на гумите?

Кога е време за смяна на гумите?


25.08.2021 г.
Към смяна на гумите пристъпвате и след първи март, когато температурите на въздуха се повишат и трябва да преминете от зимни към летни гуми.
В тази статия обаче няма да говорим за сезонната смяна, а за това кога се налага да смените гумите извън сезона.
 

Кога се налага смяна на гумите извън сезона?Две са основните причини, поради които може да се наложи да смените гумите преждевременно или извън сезона - износване и възраст.

Неравномерно износване - Износването може да се дължи на много фактори. Възможно е например да сте подценили редовната ротация на гумите, а може да се дължи на дебалансиране, неправилно поддържане на налягането и много други.

Причините могат да бъдат наистина много, но по-важното е, че ако установите подобно износване трябва да смените гумите, без значение преди колко време сте направили сезонна смяна.

Възраст - Стареенето на гумата започва, когато компонентите ѝ, включително каучуковата смес, от която е произведена започнат да се променят с времето.

Това може да се случи както поради въздействието на околната среда и пряката слънчева светлина, така и заради неправилно съхранение или просто поради увеличаване на DOT на гумата.
 

Индикации, които подсказват, че гумите са за смяна

 

Износване на протектора


Новите гуми са с дълбочина на протектора 8 - 9 мм. С течение на времето обаче, дълбочината им намалява и съответно гумите се износват. А това е опасно, тъй като износеният протектор означава по-малко сцепление на гумите с пътната настилка и по-трудно управление на превозното средство.
Гумата се счита за опасна, ако дълбочината на протектора ѝ е по-малко от 1,6 мм (за летните гуми) и по-малко от 4 мм (за зимни гуми).

За да сте сигурни, че всичко е наред е добре поне веднъж месечно да проверявате дълбочината на протектора. Проверката можете да извършите или с манометър за измерване на протектора, или със стотинка.
 

Подутини и мехурчета по гуматаАко забележите подутини или балончета по повърхността на гумата, това е ясна индикация, че твърдата вътрешна рамка на гумата е повредена, което позволява на въздушното налягане да достигне до гъвкавите външни слоеве на гумата. Откриете ли подобни балончета по гумата, трябва незабавно да я смените, защото състоянието ѝ е доста опасно.


ВибрацииАко започнете да долавяте все по-силни вибрации на кормилото, това най-вероятно се дължи на износени или неправилно балансирани гуми. Затова е добре да вземете навременни мерки и да установите точната причина за вибрациите.
Ако гумите са дебалансирани е достатъчно просто да ги балансирате в сервиз, но ако вибрациите се дължат на износване на гумата, то тя трябва да бъде сменена в най-кратки срокове.
 

Прорези или пукнатини по страничната стена на гуматаГумите са подложени на изключително тежки натоварвания, в резултат на което се случва по страничните им стени да се появят прорези или пукнатини.
Някой от факторите, които оказват влияние за появата на пукнатините са :
  • възрастта на гумата
  • неправилното ѝ съхранение
  • влиянието на околната среда
  • излагането ѝ на озон
  • високи температури
  • пряка слънчева светлина

Прорезите от друга страна обикновено се появяват при удар на гумата в камък или остри предмети на пътя.
 
Без значение какво точно е довело гумата до това състояние, нашият съвет е да я смените час по-скоро, за да си спестите по-нататъшни проблеми.
 

Забити камъчета, стъкла или пирони в гуматаГумата е в непрекъснато съприкосновение с пътната настилка, така че е напълно нормално от време на време между шарките ѝ да попадат камъчета и мръсотия.

Ако можете да махнете камъчетата с ръка, тогава всичко е наред, но ако не успявате или видите, че в гумата има забити пирони или стъкла, тогава бързо трябва да вземете мерки, като се обърнете към специалист.

Ако гумата е спукана, но може да се спаси с вулканизация сте късметлии, но ако това не е възможно, тогава се налага да я смените.


Повредени капачки на клапаните на гумитеКапачките на гумите не само предпазват от влага и мръсотия, но и осигуряват допълнително уплътнение на клапана, като задържат въздуха в гумите и не позволяват налягането ѝ да намалее.

Ако обаче капачката не може да се затегне добре, тя непрекъснато ще се разхлабва. А това ще доведе до пропускане на въздух и навлизането на мръсотия и влага във вътрешността на гумата.

Затова, ако при визуален преглед установите, че капачката на клапана на някоя от гумите ви е повредена е добре да смените гумата.


Къде да смените гумите?Истината е, че смяната на “обувките” на автомобила не е никак проста задача. Затова нашият съвет е да се обърнете към вашия сервиз и да оставите смяната на специалистите.
 
А ако държите на качественото и бързо обслужване, можете да посетите някой от Центровете за гуми Диана. Нашите центрове са оборудвани с машини за смяна и баланс на гуми от най-висок клас, а служителите, които ще ви обслужат са с отлична квалификация.
 

 
На изплащане
Плащане