Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какво е ДОТ на гуми и какво е значението му?

Какво е ДОТ на гуми и какво е значението му?


14.08.2023 г.
Високото качество на гумата обещава добро сцепление с пътното платно, достатъчна мощност на двигателя и най-вече ви дава спокойствието, че е достатъчно издръжлива при необходимост от по-рязко спиране.
Както за всичко останало, така и за гумите е добре да бъдем наясно с основната информация, която е необходима, за да бъдем сигурни в качеството на продукта.

ДОТ номерът на гумата (department of transportation) ни дава необходимите данни, за да сме уверени в решението си, когато става въпрос за подбор на автомобилни гуми.
 


Място на производство


Нека първо започнем с това какво е ДОТ номерът всъщност. Той е код, който информира купувачите относно мястото, на което е произведен дадения продукт.

Първите му две цифри съобщават за държавата (а в някои случаи региона), където съответната гума е направена.
Вероятно за част от потребителите тази информация изглежда ненужна, но това далеч не е така. Всяка страна има различни разбирания относно качеството, така че производството може да е много по-различно от това, направено в други държави например.
Някои държави имат много по-строги стандарти и изисквания към продуктите, които произвеждат. Производителите там е възможно да използват материали и технологии, които се различават от останалите с разработени и внедрени качествени смеси за сцепление.
По този начин представянето на гумите е много по-добро, което означава и по-висока цена. Както обаче споменахме, най-важното нещо на пътя е безопасността, така че продукт от по-висок клас означава и по-голяма сигурност.
Затова ви съветваме да обърнете внимание на това какво е ДОТ за гуми и какво е значението му, за да сте уверени, че сте избрали гумите с възможно най-добри характеристики на сцепление и издръжливост.


Размери на гумата

Следващата по важност информация, която получаваме от ДОТ номера, е относно размерът на съответната гума. А той е важен, защото от него зависи дали вашият автомобил ще функционира правилно.
Това влияе на начина, по който возилото бива управлявано, на производителността му, а и на вашето удобство.
Когато сте заделили конкретна сума за нови гуми е наистина необходимо да спазвате препоръките на производителите относно това какъв тип и размер на гумите са най-добрият избор за марката и модела, който вие притежавате.
Някои от вас може би ще се запитат защо е толкова важно да се съобразите с техните съвети. Отговорът е прост - те най-добре знаят какъв размер на гумата да ви препоръчат, за да ви гарантират най-доброто сцепление с пътното платно, както и най-оптималното разпределение на тежестта на вашето превозно средство.
Всичко това важи както за летни, така и за зимни гуми. Освен всичко, което изредихме досега, това ще ви спести и пари.

Изборът на правилния размер гуми означава и по-нисък разход на гориво. Ако подберете такива, които не пасват на вашия автомобил, то възможността да намалите производителността на возилото, както и да усещате неприятни вибрации през цялото време е голяма.


Тип на гумата


Какво ще рече тип на гумата? Това всъщност е особено важна част от ДОТ номера. Тя информира потребителите относно условията, за които е предназначен продуктът – летни, зимни или всесезонни.
Разбира се, всички тези типове имат своите особени характеристики и погледнати от различни гледни точки могат да ни покажат както предимствата си, така и недостатъците.

Препоръчително е да се обърне внимание на това, тъй като трябва да бъдете сигурни, че гумите, които използвате, са възможно най-добрите за съответното време от годината.
Не е изненада за никого, че летните гуми са направени, за да бъдат използвани, когато времето навън е топло. Те гарантират чудесно сцепление както на сухи, така и на мокри пътни настилки.
В производството им се използват по-твърди смеси за сцепление и дизайн на протектора, който гарантира стабилност дори и при извънредно високи температури.
Зимните, разбира се, са пригодени за сурови метеорологични условия като студ, сняг и дори лед. При тях смесите за сцепление са обратните на тези на летните – те се произвеждат от по-мек каучук, а дизайнът на протектора им е такъв, че да направи автомобила устойчив при най-тежките условия, като например заледен път.
Съвсем очаквано, всесезонните гуми са по-скоро компромис, а не нещо, на което да разчитате. Да, те пестят време, пари, както и излишни нерви, но не могат да ви дадат същото спокойствие.
Те са подходящи по-скоро за места, където условията са умерени и разликата между лято и зима не е толкова осезаема.
Всесезонните гуми със сигурност са по-добри от летните, когато стане въпрос за сняг и лед по пътната настилка, но както вече споменахме, това не ги прави по-добри като цяло в никакъв случай.Дата на производство


Стигнахме и до датата на производство. Последната част от ДОТ номера съобщава на потребителите кога е произведена дадената гума.
Тази информация се крие в последните четири цифри от въпросния код, които издават не само коя е годината на производство, а дори и седмицата, в която продуктът е създаден.
Ще ви дадем прост пример. Ако ДОТ номерът на вашата гума завърша на 1217, това означава, че тя е създадена през дванадесетата седмица на 2017 година.

Просто е, нали?
Тази дата на производство е всъщност особено важна, тъй като, както всеки един друг продукт, за който бихте могли да се сетите, гумите също имат срок на годност и е препоръчително да не бъдат използвани след него.
След този период гумите започват да стареят, което изцяло променя техните характеристики, а това увеличава рисковете.
В момента не съществува закон, който да задължава потребителите да закупуват гуми според това кога са били произведени, но ние ви съветваме да предпочитате гуми, които са произведени по-скоро.

Някои експерти съветват гумите да бъдат подменяни на шестата година след производството им, други пък споделят, че е в реда на нещата гумите да бъдат употребявани до 10 години.
Това, което ние бихме могли да ви посъветваме, е да бъдете внимателни в съхранението на гумите си и да сте сигурни, че го правите правилно, както и да ги подмените веднага, когато те започват да проявят признаци на износване. Само така можете да бъдете сигурни, че сте стабилни на пътя.


Някои експерти съветват гумите да бъдат подменяни на шестата година след производството им, други пък споделят, че е в реда на нещата гумите да бъдат употребявани до 10 години.
Това, което ние бихме могли да ви посъветваме, е да бъдете внимателни в съхранението на гумите си и да сте сигурни, че го правите правилно, както и да ги подмените веднага, когато те започват да проявят признаци на износване. Само така можете да бъдете сигурни, че сте стабилни на пътя.


Новият ДОТ означава ли непременно по-добра гума?


Винаги ли новото е по-добро от старото? Всъщност не. Това дали една гума е качествена или не, зависи не само от това кога е произведена, а и от много други фактори.

Новите гуми разполагат с по-дълъг срок на годност, вероятността да имат по-добри характеристики на сцепление е висока, а и имат по-дълга гаранция. Когато правите избор на нови гуми обаче, обърнете внимание на всичко, което сме споменали до момента.
Всеки автомобил изисква нещо различно, за да се представя възможно най-добре и да дава шанс на управляващия го да се възползва максимално от характеристиките му.
Затова ви съветваме прецизно да проучите най-добрите производители на пазара, както и да знаете какъв тип, размер и дизайн на гумата търсите.
А сега, след като научихте какво е ДОТ за гуми и какво е значението му, да обобщим.

ДОТ номерът на всяка гума дава пълната информация, от която биха имали нужда шофьорите, ако знаят как да го разчитат правилно. Къде е направена дадена гума е по-важно от това дали гумата е нова, или по-стара.
Обърнете внимание на марката, типа и размера на гумите, а и не пропускайте да прочетете различни мнения на потребители, които вече са се сдобили с гумите, към които сте се насочили.
Когато направите покупката, поддържайте гумите си правилно, за да ви служат възможно най-дълго време. Гарантирайте както на себе си, така и на тези, които пътуват с вас, безопасност и спокойствие на пътя.

 

 
На изплащане
Плащане