Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какво да правите, ако автомобилът ви попадне в голяма дупка?

Какво да правите, ако автомобилът ви попадне в голяма дупка?


20.07.2021 г.
Без значение дали само сме закачили дупка на пътя или сме влезли директно в нея, винаги може да последва сериозна повреда.
Има различни видове повреди, причинени от дупки и неравности по пътя, като нивото на щетата зависи от редица фактори.Това са например скоростта, с която сме карали в момента на преминаването през дупката и нейната дълбочина.
Една от най-честите повреди, които се появяват по автомобил след преминаване през дълбока дупка е :
 • спукването на гума
 • повреда или бързо износване на гумата
 • деформиране или скъсване на джантата
 • пищящ  звук от гумите при движение
 • вибрация във волана
Спуканата гума например е една от най-лесно откриваемите повреди.
Но се получават и други щети от пътни неравности, които не са толкова лесно забележими, но могат евентуално да доведат до по-сериозен инцидент на пътя, ако не бъдат открити и премахнати навреме.

Това са например щети като :
 • изместване на кормилната система (разцентроване)
 • повреждане на окачването или двигателя
 • поява на ръжда или дупка в шасито
 • повреда в системата за отработени газове и други
Други повреди, които се появяват по гумите вследствие на преминаване през дълбоки дупки, са големи издатини в страничния борд, които се наричат също “жабки”. Те се получават в резултат от разкъсване на кордата във вътрешността на каучука.

Така издадените зони са без допълнително укрепване и в резултат от налягането във вътрешната им част се образува балон.

Този проблем води съответно до неравномерно износване на протектора. Така че един от начините да откриете този проблем е като следите нивото на износване на протектора след като сте преминали през голяма дупка.

Окачването е една от най-често засегнатите системи от автомобила вследствие на преминаване през дупки. Това е така, защото при навлизане в дупка и удар на автомобила върху окачването пада най-много напрежение.
Щетите при този случай варират от леки до сериозни. Лека повреда се счита отклоняването на позиционирането на колелата спрямо пътната настилка.

По-сериозен вид повреда е :
 • разбиване на ходовата част
 • отчупване на цели елементи от окачването (пружини и амортисьори)
 • поява на течове и повреда в изпускателната система ( в резултат на което има промяна в звука по време на работата на колата)
При автомобили с лети джанти от алуминий най-често пък се получава изкривяване или разкъсване на джантата, след което тя е неизползваема. Ако имате такъв проблем, препоръчително е незабавно да посетите автосервиз за отстраняване на проблема.

Какво да правим след като попаднем в дълбока дупка?


След като автомобилът ви е паднал  в дупка и щетите  вече са факт, препоръчва се да отидете в оторизиран сервиз, където професионалисти ще открият наличните повреди по автомобила и ще ги отстранят.

Как може да се предотврати попадане в дупка при шофиране?


Има няколко начина, по които можете да предотвратите попадането в дупка с автомобила и да го предпазите от възможните повреди. Те ще ви помогнат да си спестите бъдещи ремонтни дейности и закупуване на скъпи части.

Както много от нас може би вече знаят, експлоатационният срок/ годността на една гума зависи от различни фактори, които основно се делят на природни, физически и човешки.

Състоянието на гумите е едно от нещата, които първи се подлагат на удара от попадане в дупка в асфалта. Преминаването през дупки по пътя може да скъси живота на гумите.

Към физическите фактори се причислява честото попадане в дупка и удрянето в бордюри, в резултат на които се причиняват пукнатини, образуване на разкъсвания и изпъкнали зони на протектора или на страниците на гумите.

Към природните фактори спадат екстремни климатични условия като дъжд, сняг, лед.

Човешките фактори включват неправилна експлоатация на гумите, както и пълната липса на поддръжка на гумите.

Поддържайте гумите си в напомпано състояние съгласно инструкциите на производителя за експлоатация. Когато дадени гуми са добре напомпени, те осигуряват защита от изкривяване за джантите при евентуално натъкване на дупка. Не забравяйте също да ги проверявате периодично за повреди и изменения.

Също така се препоръчва преди тръгване на път да проверите налягането в гумите и да го коригирате при необходимост. Неправилното налягане в гумите също води до риск от повреди по гумите.

Важно е обаче да знаете, че и недостатъчно напомпаните и твърде напомпаните гуми също не са добра идея, тъй като те не предпазват от повреда автомобила, при навлизане в дупка.

Когато нямате възможност да отреагирате, за да избегнете дупка, опитайте да намалите и да преминете през нея с по-малка скорост.

Винаги се старайте да спазвате дистанция и да шофирате със съобразена скорост. Така навреме ще забелязвате  дупките и ще имате повече време да ги избягвате.

Рязкото спиране не е препоръчителен вариант при такива ситуации, тъй като това може да доведе до щети за автомобила, а се увеличава риска от загуба на управление на превозното средство.

Сменяйте редовно гумите 
и не карайте с гуми, при които е достигната минимално допустимата дълбочина на протектора.

Също така избягвайте да комбинирате гуми и джанти от различни видове и размери, да пропускате балансиране на гумите след монтаж или смяна, както и да управлявате автомобил с висока скорост, чиято резервна гума е с различен размер.

Карането с непододящи гуми за дадения сезон също не се препоръчва, ако искаме да си спестим сериозни щети от попадане в дупки.

Друго нещо, което се препоръчва да правите, е да проверявате редовно джантите на автомобила дали са в изправно състояние, за да си гарантирате максимален контрол над автомобила и безопасност.

При шофиране избягвайте внезапно да променяте посоката на автомобила, за да избегнете дупка.Това се случва най-често при внезапна поява на пешеходци или пък светофар. Затова и тук отново управлението със съобразена скорост и предвидливостта на пътя ще ви спасят от попадане в дупка.

При шофиране  във влажно или мрачно време има лоша видимост и това съответно увеличава шанса от попадане в дупка. Също така при такова време дори и да видите дупка, трудно можете да определите размера и дълбочината й, за да прецените дали крие опасност.

В моментите когато  ви се налага да шофирате във лошо време най-добрият вариант да се предпазите от попадане в дупки е като се движите с по-малка скорост.


 
На изплащане
Плащане