Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какво да правим при чуждо тяло в гумата?

Какво да правим при чуждо тяло в гумата?


14.09.2022 г.
Това наистина е доста неприятно, а и може да бъде доста опасно, но добрата новина е, че в повечето случаи чуждото тяло може да бъде отстранено, гумата ремонтирана, а смяната ѝ отложена във времето.

 

Как да разберете, че гумата на автомобила е спукана?


Ако индикаторът за налягането в гумите предупреждава, че то е ниско, а вие сте сигурни, че преди да тръгнете на път сте го проверили и е било наред, това е индикация, че е възможно в гумата да се е забил пирон, болт или някаква друга пътна отломка, която е нанесла щета.
 
За възможно забито чуждо тяло в гумата е добре да проверите и ако по време на шофиране воланът започне да се клати в ръцете ви или ако чуете силен, тупкащ звук, който съвпада с въртенето на колелата.
 

Как да реагирате в случай на спукана гума?


Забележите ли някой от горепосочените признаци е добре да спрете извън пътя и да огледате внимателно гумите на автомобила. А ако при визуалната проверка наистина установите, че имате чуждо тяло в гумата е силно препоръчително да се опитате да стигнете възможно най-бързо до най-близкия сервиз за гуми.
 
В никакъв случай не се опитвайте да вадите забитата отломка или пирон от гумата преди пристигането си в сервиза. Казваме това, тъй като гумите са конструирани така, че ако в тях ако попадне пирон, болт или друга подобна отломка, това да не се отрази драстично на налягането.
 
С други думи, забитата отломка действа като “запушалка” или “капачка” и предотвратява бързото изтичане на въздуха от гумата, за да можете да стигнете без чужда помощ до най-близкия сервиз.
 
Затова, видите ли, че в протектора на гумата има забит пирон, просто я напомпайте малко, за да се опитате да възстановите налягането колкото е възможно и потеглете бавно и лека - полека към сервиза за гуми.
 

Кога гумата може да бъде ремонтирана?

 

Основните фактори, които са определящи за това дали гумата на автомобила подлежи на ремонт или не са два: местоположението на спукването и тежестта на повредата (пункцията).

 
В този ред на мисли, ако чуждото тяло е пробило гумата в зоната на протектора и ако самия пробив не е по-голям от 6 мм, то гумата може да бъде ремонтирана.


Ремонт е възможен и ако спукванията са не повече от две, но само ако са в областта на протектора и ако разстоянието между тях е достатъчно голямо (повече от 40 см). 


 


Кога ремонт не е възможен?В случай, че пробивът е по-голям от 6 мм, ако е на страничната стена или на рамото на гумата, или ако спукванията са няколко и на близо разстояние едно от друго, тогава ремонт не е възможен и се налага смяна.
 
Ремонт не се извършва и ако протектора на гумата е прекалено износен (почти до индикаторите за износване), ако по нея има плешиви места, подутини или други проблеми, които показват, че дори и да бъде поправено спукването гумата е негодна за употреба.
 
Колкото и да е странно, макар, че на практика ремонт на Run Flat гуми е възможен, той не е препоръчителен и е възможно да бъде отказан в сервиза.
Отказът обикновено се дължи на това, че този вид гуми имат доста сложна вътрешна структура и се използват предимно при мощни спортни автомобили и ако ремонтът не бъде извършен качествено това може да причини големи неприятности на пътя.
 
Освен това, предвид сложната им структура, ремонтът на Run Flat гумите е доста по-скъп като цена и на практика е по-изгодно да се смени спуканата гума с нова, вместо да се плаща за скъп ремонт.

 

Основни методи за ремонт на спукани гумиМетодите, които сервизните специалисти прилагат, за да отстранят “пробойните”, получени в резултат на забиване на чуждо тяло в гумата са основно два: студен и топъл.
 
При студения метод (студена вулканизация) гумата се демонтира от джантата и оглежда се внимателно, за да се преценят пораженията.
 
След това с помощта на специални инструменти повредената част от гумата се почиства, разширява и се запълва с лепенка (гумен пластир), която се залепва с лепило за студена вулканизация.
 
Студеният ремонт е по-бърз и евтин, но не е толкова дълготраен и надежден колкото топлият метод.
 
Това е и причината, поради която повечето специалисти препоръчват студената вулканизация да се извършва като временно решение или в случаите, в които пробивът не е особено голям.
Топлият метод или топлата вулканизация е процес, при който гумата се нагрява и обработва с химикали, за да стане по-здрава и издръжлива.
 
Процесът започва с отделянето на гумата от джантата и внимателен оглед, за да се установи степента на нанесените щети.
 
След това мястото на пробива се запълва със суров каучук, обогатява се с химикали и с помощта на специална горелка или вулканизираща пещ гумата се нагрява с висока температура, за да може суровия каучук да се “влее” изцяло в гумата.

 

Необходимо ли е ремонтът да бъде извършен от експерт?


Всъщност, да. Казваме го, тъй като ако ремонтът не бъде извършен качествено, налягането в гумата ще продължи да намалява, а това може да причини както неравномерно износване на протектора и изкривяване на джантата, така и нещо по-лошо като загуба на контрол и в немалко случаи - до пътно - транспортни произшествия.
Затова нашият съвет е да не се опитвате да се справите с ремонта сами, а да потърсите сервиз за гуми, където ще извършат експертен оглед на пробива на гумата и ако тя подлежи на ремонт ще го извършат качество, бързо и професионално.
 
В сервизите за гуми като Диана разполагат с подходящата техника и инструментариум, за да се справят с ремонта на всякакви видове гуми и обикновено предлагат както студена, така и топла вулканизация.
 

Кога си струва спуканата гума да бъде ремонтирана и кога не?


На този въпрос е добре всеки сам да си отговори, но ако търсите и нашето мнение, то ето какво можем да ви посъветваме.
 
Ако гумите ви са сравнително нови и с дълбочина на протектора над минималните стойности, ремонтът им е напълно оправдан и е доста разумно и икономически изгодно решение.
 
Но ако протекторът е прекалено или неравномерно износен или пробивът е близо до страничната стена или рамото на гумата, по-разумното решение е да помислите за смяна на гумите с нови.


  
На изплащане
Плащане