Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да се грижим за летните гуми в летния сезон?

Как да се грижим за летните гуми в летния сезон?


28.06.2023 г.
Екстремните летни температури могат да повлияят върху работата на гумите на автомобила ви.
 
За да си гарантирате ефективността им, по-доброто управление и не на последно място безопасността си по пътищата е важно да ги поддържате по възможно най-правилния начин.
Как да намалите износването на летните гуми?

Износването на гумите е процес, който няма как да предотвратите, но има превантивни мерки, които можете да предприемете, за да го забавите.
 
Ето няколко полезни съвета.


Редовно проверявайте налягането

Поддържането на подходящо налягане, без значение дали става дума за летни или зимни гуми е от съществено значение за дълготрайността и производителността им.
 
Затова е изключително важно редовно да проверявате налягането на гумите и да го поддържате според указанията на производителя на автомобила.
 
Какво е точното налягане, което трябва да поддържате в летните гуми е посочено в ръководството на вашия автомобил или на стикер на вратата от страната на водача.
 
Поддържането на точното налягане е важно, тъй като ако то е по-ниско, това може да доведе както до лоша икономия на гориво, така и до намален контрол върху управлението и реакцията при спиране.
 
А ако е прекалено високо, това може да доведе до спукване на гумата.


Проверявайте протектора на гумите

През лятото е възможно вътрешната топлина на гумите да достигне своя лимит, което да доведе до прекъсване на връзката между коланите на гумата и корпуса.
 
А това води до отлепване на протектора или много по-бързото му износване.
 
Ето защо е добре, особено ако ви предстои дълъг път да обърнете специално внимание на протектора.
 
Не е зле да извършите визуална проверка на цялата гума, за да се уверите, че няма отлепване на протектора.
 
Препоръчваме ви и да проверите дълбочината на грайферите (тест със стотинка) и ако е прекалено износен да смените старите летни гуми с нов комплект.
 

Ротация на гумите

Извършването на периодична ротация на гумите помага за равномерното разпределение на износването на гумите.
 
Това ще ви гарантира, че всяка гума се натоварва и износва  равномерно, което на практика ще удължи живота на летните гуми и ще ви осигури по-комфортно возене.
 
Ротация е препоръчително да извършвате на всеки изминати 8 000 - 10 000 км.


Проверявайте вентилите

Често подценявани, всъщност вентилите играят много важна роля за поддържане на налягането гумите, без значение дали са летни, зимни гуми или All Season.
 
Казваме това, тъй като те предотвратяват изтичането на въздух (или азот) от вътрешността на гумата.
 
Поради това е препоръчително, особено през летния сезон да проверявате състоянието им и да обръщате внимание дали капачките им са на мястото си.
 
Не забравяйте, че капачките на вентилите не само поддържат налягането, но и предпазват гумите от навлизането на влага и прах във вътрешността им.


Почиствайте летните гуми регулярно

За да помогнете на гумите да издържат в летните горещини е добре да ги миете и почиствате редовно.
 
Почистването можете да извършвате в домашни условия като използвате четка и подходящ почистващ препарат, или като посетите автомивка и се доверите на професионалите.


Шофирайте внимателно

Агресивното шофиране, бързото стартиране, рязкото спиране, както и завиването с несъобразена скорост  могат да допринесат за по-бързото износване на гумите.
 
За да намалите бързото износване на вашите летни гуми се опитайте да шофирате плавно и като се съобразявате както с останалите водачи, така и с пътните условия.


Колко атмосфери трябва да са гумите?


Както споменахме в началото, налягането, което трябва да поддържате в летните гуми е посочено с ръководството на вашия автомобил.
 
Обикновено за летните гуми се препоръчва да се поддържа налягане между 2.2 и 2.5 атмосфери.
 
Но тъй като при високи външни температури въздухът в гумата се разширява е допустимо да се намали налягането с 1 - 3 PSI, защото повишената температура на въздуха вътре в гумата може да компенсира разликата.  Кога и къде трябва да проверявате гумите?


Както стана ясно, редовната проверка на летните гуми е важна, ако искате да се погрижите тяхната оптимална работа, да забавите процеса на износване и най-вече да гарантирате безопасността си.
 
Кога и къде трябва да проверявате летните гуми обобщаваме накратко сега.


Преди пътуване

Преди всяко пътуване, особено ако сте планирали пътуване на дълъг път трябва да проверите налягането на гумите, включително резервната гума.
 
Ако не планирате дълго пътуване, препоръката ни е да проверявате и регулирате налягането на всеки две до четири седмици.
 
Не забравяйте да проверявате налягането на студени гуми, а за проверката можете да използвате манометър.
 
Проверката можете да извършите без проблем у дома, а можете да я направите и на всяка бензиностанция в страната.


Визуална проверка

Тази проверка е добре да извършвате преди всяко сядане зад волана. Тя няма да ви отнеме повече от няколко минути.
 
Но е важно да ви стане навик да е я правите, за да сте сигурни, че по летните ви гуми няма прекалено износени участъци, напуквания или пробиви по страничните стени или че в протектора няма забити стъкла, пирони или други пътни отломки.
 
Не пропускайте при визуалната проверка да се уверите, че вентилите и особено капачките им са място.
 
В случай, че забележите нещо необичайно е препоръчително да се консултирате с професионалните механици в сервиз за гуми.


Ротация на гумите

Ротацията, както вече споменахме, е добре да се извършва на всеки изминати 8 000 - 10 000 километра.
 
Това е процес, който не можете да извършите сами и за него задължително трябва да потърсите специализиран сервиз.
 
Ако докато сте там няма да сгрешите и ако помолите механиците да проверяват и геометрията и баланса на колелата.


Смяна на гумите

Ако протекторът е износен или ако гумите са повредени и повредите не могат да бъдат отстранени е препоръчително да помислите за смяна на гумите, дори и тази смяна да се налага по средата на сезона, а не по времето, в което обичайно сменяте летните със зимни гуми или обратното.
 
Ако следвате тези съвети сигурни сме, че те ще ви помогнат да поддържате летните гуми на автомобила си в добро състояние през летния сезон.
 
А това от своя страна ще ви осигури безопасно, безпроблемно и комфортно шофиране.
 
Помнете, че редовната поддръжка и качествените грижи, които полагате за гумите, без значение дали за летни или зимни са от съществено значение за безопасността ви на пътя.
 

На изплащане
Плащане