Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да разберем на колко години е гумата, с която караме?

Как да разберем на колко години е гумата, с която караме?


22.05.2023 г.
От време на време поглеждате към протектора, който визуално ви изглежда съвсем наред и си мислите, че гумите ви са напълно годни за употреба.
Съжаляваме, че трябва да ви го кажем, но е напълно възможно гумите ви да са остарели, а ние да не сте го забелязали.
 
Да, възможно е протекторът на гумите да не е напълно износен, но това не означава, че гумите, с които от години шофирате не са преминали препоръчителния си срок на употреба и не са изгубили повечето от характеристиките си.
 

За начините, по които можете да разберете дали гумите, с които карате са остарели ви разказваме в този кратък материал.


Как да разберете на колко години са гумите, с които карате в момента?


Обърнете внимание на DOT маркировката

За да разсеете или потвърдите съмненията си за броя години на гумите, с които е обут автомобила ви, най-бързия и лесен начин е като проверите техния DOT (Department of Transportation).
 
Той се намира на страничната стена на всяка една гума и ще го откриете в края на дълга поредица от цифри и букви, които описват характеристиките ѝ.
 
Последните четири цифри от тази буквено - цифрова поредица показват седмицата и годината, в които са произведени вашите гуми.
 
Например, ако виждате цифрите 2118, това означава, че гумата е произведена през 21 - ата седмица на 2018 година.
 
В този ред на мисли, като знаете, че гумите имат ограничен цикъл на живот и производителите препоръчват замяната им да се извършва на всеки 5 - 6 години, можете сами да направите сметка дали е време да смените вашите или все още не.


Кои са белезите на стареене, за които е добре да следите?

Колкото и добре да поддържате и съхранявате гумите, с течение на времето те остаряват и започват да губят своите характеристики.
 
Добрата новина е (ако може да се нарече така), че има признаци, по които можете да разберете, че гумите ви губят качествата си и годините им са напреднали.
 
Ето няколко белега на стареене на гумите, за които е добре да следите.
 

По протектора има плешиви места

 
Ако по протектора забелязвате, че има плешиви места, това е ясен белег, който показва, че гумите са стари и трябва да бъдат сменени.
 
Добре да знаете, че определени части от гумата могат да изглеждат напълно добре, докато други да са износени почти до кордата.
 
Затова съветът ни е да огледате гумите много внимателно и ако наистина забелязвате подобни плешиви места да предприемете действия по смяната гумите, преди да са станали опасни за вас. 

Пукнатини и неравности по страничните стени

 
Инспектирайте внимателно страничните стени на гумите за наличие на пукнатини, неравности, “херния” или изтърквания.
 
Пукнатините са издайнически знак, че каучуковата смес на гумата е започнала да се разгражда, а това се получава в резултат от стареене или външни влияния.
 

Поява на бели или жълти петна

 
Ако забележите бели или жълти петна по гумите, това може да бъде признак за стареене на гумата.
 
Тези петна могат да се появят поради оксидация или излагане на гумата на вредни химикали.
 

Протекторът е износен

 
Ако грайферът на гумите е видимо износен, това може да бъде индикация за стареене.
 
В този случай е препоръчително да проверите дълбочината на грайфера с теста с монета и ако се окаже, че тя е под минималното допустимо ниво, трябва да замените гумите.


Дата на производство

 
Както споменахме малко по-горе, ако при проверка на DOT номера установите, че гумите, с които карате са по-стари от препоръчителния според производителя период за употреба е добре да ги замените.
 
Съветваме ви да смените гумите със стар DOT дори и да ви изглеждат напълно здрави и с достатъчна дълбочина на протектора, тъй като с течение на времето сместа, от която се произвеждат започва малко по малко да се разгражда.
 
А това означава, че старите гуми, с които карате губят от характеристиките си и не могат да ви осигурят добро сцепление, къс спирачен път или необходимия комфорт.
 
Да не говорим, че не само не могат да гарантират безопасността ви, но и могат да са опасни и да станат причина за ПТП.


Какви са правните разпоредби за шофиране със стари гуми у нас?


Българското законодателство изисква гумите на автомобила да отговарят на минималните стандарти за безопасност и  сигурност.
 
Според общоприетата европейска норма, това означава, че гумите трябва да имат задоволителна грайферна шарка от 1,6 мм.
 
Практиката и редицата проведени тестове обаче показват, че при летните гуми дълбочината на грайфера трябва да е минимум 3 милиметра, а при зимните и All Season да не е по-малка от 4 милиметра.
 
Въпреки, че няма конкретно законодателство, което забранява употребата на стари гуми в България, шофирането с износени или неадекватни гуми може да се разглежда като нарушение на общите правила за безопасност на пътя.
 

В този ред на мисли, ако при рутинна проверка полицейски служител счете, че вашите гуми не са в подходящо състояние и представляват риск за сигурността и безопасността, той може да наложи глоба или да ви забрани да продължите пътуването.

 
На изплащане
Плащане