Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да подобрите живота на вашите гуми?

Как да подобрите живота на вашите гуми?


15.06.2022 г.
В този материал ще се опитаме да ви запознаем накратко с някой от най-ефективните начини, чрез които можете да подобрите и удължите живота на гумите на колата си.
 

12 неща, които можете да направите, за да подобрите живота на гумите си

 

Проверявайте налягането на въздуха поне веднъж месечно


При стандартни условия на шофиране, дори и новите гуми губят около 1 psi от налягането си месечно.
 
При студено време загубата може да е по-голяма, тъй като ниските температури карат въздуха в гумата да се компресира и свива. И обратното. През лятото по-високите външни температури разширяват въздуха в гумата и повишават налягането му.
 
Шофирането с прекалено меки или пренапомпани гуми води до неравномерното им износване, до увеличаване на спирачния път, до увеличаване разхода на гориво и до по-слаба реакция на промените в управлението. А всичко това не само съкращава живота на вашите гуми, но и застрашава безопасността ви.
 
Ако искате наистина да се погрижите добре за гумите на автомобила си, проверката на налягането е един от най-бързите, лесни и евтини начини да го направите.
 
Специалистите препоръчват проверката да се извършва поне веднъж месечно и всеки път, в който ви предстои по-дълго пътуване.
 
Винаги проверявайте налягането на студени гуми с помощта на манометър, и го коригирайте според препоръките на производителя, които ще откриете на вратата на автомобила, в жабката или от вътрешната страна на капака за гориво.
 

Завъртайте периодично гумите


Гумите се износват различно в зависимост от позицията и разположението, което заемат.
 
Степента на износване се определя от много фактори, включително дали и колко често удряте бордюри, докато паркирате, дали правите повече десни или повече леви завои и най-вече от това дали автомобилът ви е с предно, задно или 4х4 задвижване.
 
Периодичното завъртане помага за коригирането на разликите в степента на износването на протектора на гумите.
 
В този ред на мисли, ако искате да подобрите живота на вашите гуми, експертите съветват да завъртате и сменяте позицията на гумите на автомобила си приблизително на всеки 8 000 - 10 000 км.
 

Не забравяйте да балансирате гумите


За да могат да се въртят в синхрон с джантите, всички гуми от вътрешната си страна имат поставени малки тежести, които играят ролята на балансьори. С течение на времето обаче тези тежести се изместват, а това води до увеличаване на вибрациите и до неравномерно износване на протектора на гумите.
 
Ето защо е препоръчително да балансирате гумите на автомобила си винаги, когато ги завъртате или на всеки изминати 8 000 - 15 000 км.
 
Балансирането на гумите се извършва в сервиз за гуми, където разполагат със специални балансиращи машини, които могат да открият малките разлики в теглото и да направят необходимите промени, за да го коригират.

 

Проверявайте подравняването на колелата поне два пъти годишно


Гумите ви могат да изгубят центровката си по различни причини. Възможно е да сте ги ударили в някой бордюр при паркиране, да сте попаднали в дупка или да се претърпели пътен инцидент.
 
Когато гумите не са правилно подравнени, волана започва да трепери или автомобилът ви поднася наляво или надясно, а това оказва влияние както върху управлението на колата ви, така и върху живота на гумите ви.
 
За да се погрижите за гумите си, специалистите съветват да ги подравнявате на всеки шест месеца.
 
И още нещо. Точно както налягането в гумите, производителя задава спецификациите за подравняването, така че не забравяйте да проверите в ръководството на автомобила си, преди да се заемете с подравняването. 

 

Използвайте правилните гуми


Винаги използвайте гуми, които са предназначени за типа, теглото и мощността на вашия автомобил.
 
Казваме го, тъй като не всички гуми са подходящи за всички модели превозни средства и ако се опитате да инсталирате гуми с неподходящ размер на вашия автомобил не само ще съкратите живота на гумите, но и ще застрашите силно безопасността си.
 
В този ред на мисли, специалистите съветват преди покупка на нов комплект гуми да се уверите, че са в подходящия размер и от подходящия тип за вашия автомобил.
 
В случай, че искате да промените малко размера на гумите, преди покупка винаги използвайте калкулатор за гуми, за да сте напълно сигурни, че размерът, който искате е напълно подходящ за колата ви. 
 

Коригирайте навиците си на шофиране


Един от факторите, които оказват най-голямо влияние върху по-бързото износване на гумите е начинът, по който шофирате.
 
За да намалите прекомерното или неравномерното износване на гумите на автомобила си се опитайте да коригирате някой от навиците си на шофиране.
 
Избягвайте да карате агресивно, ускорявайте и спирайте плавно и забравете дрифта по улиците.
 

Не оставяйте автомобила си неподвижен дълго време


Оставянето на автомобила неподвижен (в гараж или пред блока) дълго време води до деформация и плешиви петна по гумата, породени от теглото на превозното средство.
 
Затова, дори и да не ви се налага да карате колата си известно време е добре да я местите за малко поне веднъж седмично, за да предпазите гумите от износване и деформации.
 

Внимавайте за “сухо гниене”


Напукването или разцепването на страничните стени или протектора на гумата, известно като “сухо гниене” може да доведе до бързо износване на гумата и до невъзможност да я използвате.
 
За съжаление не можете напълно да предпазите вашите от появата на “сухо гниене”, тъй като озонът и UV слънчевите лъчи са основните виновници за появата му.
 
Можете обаче да забавите процеса като се опитате да не паркирате за дълго време на слънце и местите колата си няколко пъти седмично, ако не я използвате.
 

Сменяйте гумите според сезона


Не шофирайте със зимни гуми през лятото, нито с летни през зимата. Казваме го, тъй като зимните и летните гуми се различават както по каучуковите смеси, от които се произвеждат, така и от дизайна на протектора и най-вече по предназначението си.
 
Ако карате през зимата с летни гуми, то те не само няма да имат нужното сцепление, но и могат да застрашат безопасността ви. Същото се отнася и за шофирането със зимни гуми през лятото. 
 

Не претоварвайте колата си


Пренасянето редовно на тежки товари натоварва гумите допълнително и напълно логично това води до износването на протектора им и до увеличаване разхода на гориво.
 
За да подобрите живота на гумите, избягвайте да товарите прекомерно колата си.
 
А ако все пак  ви се налага често да пренасяте по-тежки и обемни товари използвайте специални гуми с подходящата товароносимост. 
 

Съхранявайте гумите правилно


Начинът на съхранение на гумите, които в момента не използвате оказва изключително голямо влияние върху живота им.
 
Ако се съхраняват на открито, в мазе или на терасата, това може да доведе до появата на “сухо гниене”, деформации и дори до плешиви петна.
 
Ето защо, ако искате да удължите живота на гумите си трябва да ги съхранявате тъмни, сухи помещения с подходяща влажност и постоянна температура.
 
Ако ви е трудно да откриете подходящото помещение в дома си, експертите препоръчват да оставите комплекта, който не използвате в хотел за гуми, където ще се погрижат отлично за съхранението му.
 

Проверявайте регулярно гумите за разкъсвания или пробиви


Попадането на камъчета, пътни отломки, стъкла или пирони може да доведе до пробиване на гумата и да се наложи да смените една или повече гуми преждевременно.
 
За да сте сигурни, че всичко е наред, проверявайте регулярно състоянието на гумите.
 
Оглеждайте внимателно протектора и страничните стени и ако забележите, че в протектора има забити пирони винтове или стъкла, не се опитвайте да ги махнете, а потърсете веднага вулканизатор, където ще извадят отломката или пирона и ще залепят гумата, за да продължите да я използвате още дълго време. 

На изплащане
Плащане