Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да изберем правилно селскостопански гуми?

Как да изберем правилно селскостопански гуми?


27.09.2022 г.
Ето защо изборът на този вид гуми може да се окаже не толкова лесен, особено ако за пръв път ви се налага да търсите гуми за вашата земеделска и селскостопанска техника.
 
За да ви улесним поне мъничко, в следващите редове ще се опитаме да ви дадем някой основни насоки, които могат да са ви полезни при избора на селскостопански гуми.Основни критерии при избор на гуми за земеделска техника


Видове агро гуми

Въпреки огромното разнообразие от марки и размери, като видове селскостопанските гуми са основно три вида.


Стандартни агро гуми

Може да се каже, че този вид е един от най-използваните към момента от българските фермери.
 
Това са традиционни гуми, които могат да се използват както за трактори, така и за други видове земеделски машини за обработка на почвата.
 
Справят се добре при обработката на почви с различна консистенция и се предлагат както в доста голямо разнообразие от размери и марки, така и на по-достъпни цени.
 
Минусът им е, че всеки път, в който искате да излезете от полето и да се включите в пътната мрежа и обратно трябва да коригирате налягането им.
 


Гуми с повишена гъвкавост (IF)

Агро гумите от този тип са малко по-скъпи като цена, но за сметка на това могат да носят 20% повече товар, по-икономични са като разход на гориво и предлагат по-добро сцепление.
 
Освен това не се налага да регулирате налягането на гумите при излизане от полето.
 
И най-важното. Тъй като са с по-широк отпечатък намаляват натиска върху почвата и не я уплътняват допълнително.


Гуми с много висока гъвкавост (VF)

 
VF селскостопанските гуми са с подобни характеристики като агро гумите с висока флексия, като основната разлика е, че могат да “носят” до 40% по-голямо тегло от стандартните гуми за земеделска техника.


Предназначение на гумите

Точно както има гуми за леки автомобили, джипове, камиони и други видове превозни средства, така има и гуми, които са подходящия за различни видове селскостопански машини.
 
В този ред на мисли, според предназначението си, селскостопанските гуми се делят на няколко основни категории.


Агро гуми за трактори

Ако се занимавате с дейности като обработка на почвата или извършвате смесени дейности, тогава са ви нужни гуми за трактор с подсилен корпус и профил, които могат да ви осигурят по-голяма сила на теглене и по-висока мощност.
 
При избора на селскостопанските гуми за трактора едно от най-важните неща, които трябва да вземете под внимание е видът на почвата, която обработвате.
 
Например, ако почвата е суха, по-подходящи са агро гумите с висока и много висока флексия. Ако обаче почвата е по-скоро мека и рохкава, това по-добрият вариант са стандартните гуми за трактор.


Гуми за комбайни

Ако използвате земеделската техника основно за прибиране на реколтата, тогава ви трябват гуми за комбайни, които са с висок теглови индекс, но не уплътняват почвата.
 
Такива са високотехнологичните IF и VF агро гуми, които както вече споменахме са с по-голяма ширина на протектора, по-висок индекс на товароносимост и са достатъчно гъвкави, за да не уплътняват почвата.


Гуми за пръскачки

Обикновено на пръскачките се монтират или широки, или тесни стандартни гуми. На кой от двата типа ще се спрете зависи само и единствено от вас.
 
Широките гуми за пръскачки имат по-добър контакт с почвата обират по-добре вибрациите и предлагат по-голям комфорт.
 
За сметка това обаче, по-голямата ширина на гумите и съответно на протектора е и минус, тъй като при преминаването си по редовете нанасят щети на културите.
 
По-тесните стандартни гуми не са толкова комфортни, но пък са по-практични и функционални, тъй като са пригодени да преминават между редовете на култури, без да нанасят никакви щети.


Гуми за прикачен инвентар

При избора на селскостопански гуми за прикачен инвентар основните критерии, с които трябва да се съобразите са товара, който ще пренасяте и максималното тегло, което трябва да могат да “носят” гумите, които ще закупите.


Според каркаса - диагонални или радиални

Ако избирате автомобилни гуми, тогава изборът ви е лесен, тъй като почти всички гуми, които се предлагат на пазара са радиали.
 
Не така стои въпросът обаче при селскостопанските гуми, тъй като при тях можете да избирате между гуми с диагонална или радиална структура на каркаса.
 
Диагоналните гуми са с по-издръжливи и здрави странични стени и преодоляват по-лесно препятствията по пътя си. Освен това са по-евтини за ремонт и подмяна от радиалните агро гуми.
 
От своя страна радиалните гуми предлагат по-плавно возене и по-дълъг живот на протектора.
 
Плюс това не се влияят толкова от почвата и могат да работят добре и при по-ниско налягане. А това означава, че предлагат по-голяма енергийна ефективност и по-голяма производителност.


Максимална товароносимост

Един от най-важните критерии, които трябва да вземете под внимание при избора на гумите на вашата селскостопанска техника е степента им на натоварване или иначе казано, товароносимостта им.
 
Казваме го, тъй като не изберете гуми с подходящия размер и най-вече с подходящата товароносимост, гумите няма да са ефективни.


Размер на гумите

Добре е определянето на подходящия размер на селскостопанските гуми да е първото нещо, за което да вземете решение.
 
Даваме ви този съвет, тъй като ако се спрете на гуми, които не са подходящи за вашата селскостопанска техника или за дейността, която извършвате, просто ще сте се хвърлили парите на вятъра.
 
Добрата новина е, че дори и да не сте наясно как да разчетете правилно маркировката на гумите, лесно можете да откриете размера, който ви е необходим.
 
Само трябва да си запишете цифрите и буквите на маркировката на гумите, с които сте в момента или да погледнете в ръководството на трактора и да потърсите гуми със същия размер в търговската мрежа.
 
А ако искате да промените размера на агро гумите, можете лесно да изчислите с колко е допустимо да ги промените, като използвате онлайн калкулатора за гуми, който се намира на страниците на онлайн магазин Диана.


 
Какво още да имате предвид при покупката на селскостопански гуми?


Имате ли възможност заложете на нови агро гуми

Наистина, цената на новите селскостопански гуми не е никак ниска, но ако имате възможност нашият съвет да не рискувате с покупката на агро гуми втора употреба.
 
Казваме това, тъй като употребяваните гуми, колкото и добре да изглеждат на външен вид, не могат да ви предоставят гаранции, че нямат никакви скрити дефекти.
 
Новите селскостопански гуми безспорно са доста голяма инвестиция, но ще сте спокойни, че ще можете да ги използвате дълги години без проблем, преди да се наложи да ги смените.


Никога подценявайте поддръжката

За да вършат работата, заради която искате да ги закупите не бива да подценявате поддръжката на гумите.
 
Особено внимание е добре да обръщате на налягането на селскостопанските гуми, тъй като от него зависи до голяма степен ефективността на самите гуми.
 
В този ред на мисли ви съветваме да проверявате налягането на всеки две седмици и ако се налага да го коригирате.
 
Добре е също така поне веднъж месечно да инспектирате състоянието на гумите за прекалено или неравномерно износване на протектора, възможни проблеми със страничните стени и т. н., и т. н.
 
Ако при инспекцията забележите някакъв проблем дори и той да е съвсем малък ви препоръчваме да се свържете с вашия сервиз.


Внимателно избирайте магазина за гуми


Безспорно магазините, които днес предлагат селскостопански гуми са доста и всеки един от тях ще ви предложи разнообразие от размери и марки агро гуми.
 
Но ако държите да “обуете” трактора си с гуми, които са наистина с високо качество и от висок клас, нашият съвет е да пазарувате от търговци, които са специализирани в продажбата на гуми и които работят само с утвърдени производители.На изплащане
Плащане