Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Избор на моторни и мотоциклетни гуми - какво трябва да знаем?

Избор на моторни и мотоциклетни гуми - какво трябва да знаем?


11.11.2021 г.
Ако досега не ви се е налагало да избирате мотоциклетни гуми и се притеснявате дали ще направите правилния избор, останете с нас, защото имаме какво да ви споделим.


 

Специфични особености на гумите за мотор

 
 

Предназначение


Не всички гуми за мотори са еднакви. Да, всички те са кръгли и имат извит дизайн, за да улеснят ездача да се накланя и излиза от завои, но приликите им свършват до тук, тъй като всеки един вид има своето предназначение.
 
Към момента на пазара се предлага широк спектър от видове гуми за мотори, но ние ще се спрем само на основните (и най-популярни) видове.

 

Спортни

Предназначени са за спортни и високопроизводителни улични мотори. Те са по-леки от другите видове гуми, произвеждат се от по-меки каучукови съединения и имат малко по-заоблена форма. Заоблената им форма има за цел да осигури по-добро сцепление при завои.
 
Каркасът или по-просто казано “тялото” под протектора има малко по-твърда радиална конструкция, за да осигури стабилност, опора и по-добро разсейване на топлината при високоскоростно завиване или рязко спиране. За разлика от останалите видове гуми, спортните имат много малко шарки на протектора.

 

Cruiser/Touring

Този вид мотоциклетни гуми имат конструкция, оптимизирана както за дълга езда, така и за всякакви метеорологични условия. Touring гумите са предназначени за тежки мотоциклети.
 
Сред отличителните им характеристики са:
 • по-твърдите странични стени
 • по-голямата дълбочина на грайфера
 • по-голямата им износоустойчивост
 
Единственият им мъничък недостатък е, че са по-тежки от останалите видове мото гуми.


 

Dual Sport/ADV

Това са гуми, предназначени да се справят отлично както на асфалт, така и по черни пътища.
 
Това означава, че конструкцията на Dual Sport/ADV трябва да бъде достатъчно гладка, за да можете спокойно да ги използвате на магистралата и едновременно с това да имат точното количество шарки на протектора, за да могат да ви осигурят добро сцепление извън пътя.

 

Ендуро и мотокрос

Ако сте запалени фенове на ендуро, тогава сте наясно, че видът мотоциклетни гуми, който ви е нужен е точно този. Ендуро и мотокрос гумите са предназначени единствено за езда извън пътя. Те се отличават с конструкция, която им осигурява отлично сцепление на кал, пясък, камъни, трева и други.

 

Спортно - туристически

Този вид гуми са комбинация между туристическите и спортните мото гуми и предлагат най-доброто от двата свята. Повечето спортно - туристически гуми са с по-меки каучукови смеси от страни, за да осигурят по-добро сцепление при завои и по-твърда смес в централната си част за осигуряване на по-дълъг пробег и стабилност при езда.
 
Освен това разполагат с много ламели, които отвеждат водата извън гумата.


 

Конструкция


Освен, че се различават като стил и предназначение, гумите за двуколесни возила се различават и като конструкция и могат да бъдат или радиални, или диагонални.


 

Диагонални


Към момента диагоналните или Bias Ply гуми се използват основно при двуколесни машини като круизъри и туристически мотоциклети. Те са по-тежки, с по-твърди стени, високи бордове и имат слоеве корда, която минава от борд до борд.
 
По-голямата им твърдост увеличава тяхната товароносимост, но не разсейват толкова добре топлината и са по-малко “пъргави” в сравнение с радиалните.

 

Радиални


Като конструкция, този вид гуми се появяват при оборудването на мотоциклети по-късно в сравнение с диагоналните, но бързо стават предпочитани. Гумите с тази конструкция разсейват топлината по-добре, а благодарение на по-тънките им странични стени и високите им бордове са по-пъргави, осигуряват по-добър наклон при завиване и гарантират добро сцепление.
 

Камерни или безкамерни


За разлика от автомобилните, мото гумите могат да бъдат или камерни, или безкамерни. Ако трябва да бъдем напълно откровени, камерните гуми не са много предпочитани, тъй като при евентуално пробиване, гумата започва да изпуска както от мястото на пробива, така и от клапана.
 
За разлика от тях, безкамерните имат покритие, което запечатва вътрешния обем въздух в гумата. Така в случай на пробиване, гумата изпуска въздух само от мястото на пробива и с едно посещение на вулканизатор проблемът лесно може да бъде решен.


 

С какво да се съобразите при избор на мотоциклетни гуми?

 

Размер

Всъщност, тук няма да се затрудните много, тъй като просто трябва да погледнете на страничната стена на една от гумите, с които сте в момента и да запомните цифрите и буквите, които ще откриете там.
 
Можете също така да погледнете в инструкциите на мотоциклета, където производителя задължително е посочил препоръчителния размер гуми за вашия модел и марка мотор.

 

Как да разчетете размера?

Тук става малко по-сложно, тъй като има три най-често срещани формата за размери на мотоциклетни гуми - метрични, буквено - цифрови и инчови.
 
За да не ви объркваме повече, ще дадем пример с метричния формат размери, тъй като той е  най-често срещания.
 Например, ако размерът, изписан на страничната стена на мото гумата е 180/70R - 16, всяко едно число означава следното:
 
 • 180 - Това е ширината на гумата, изразена в милиметри
 • 70  -Това е височината на страничната стена на мото гумата
 • R - Тази буква показва, че гумата в случая е радиална
 • 16 - Последното число показва какъв е размерът на джантата измерен в инчове
 
Съвет: Дори и да сте напълно наясно кой размер ви е нужен, преди покупка използвайте калкулатора за гуми, за да се уверите, че модела, на които сте се спрели е точният за вашия мотор.


 

Производител

Разбира се, не казваме, че винаги трябва да купувате мото гуми от най-високия ценови клас. Просто ви съветваме, когато избирате гуми, без значение дали ще са за автомобил или моторни гуми да се спирате на производители, които не правят компромиси с качеството на продуктите, които предлагат.
 

Такива производители са:
 
 • Michelin
 • Bridgestone
 • Continental
 • Pirelli
 • Dunlop
 • Kormoran
 • Trelleborg и много други
  


 
На изплащане
Плащане