Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Избор на гуми за бус - какво трябва да знаем?

Избор на гуми за бус - какво трябва да знаем?


11.11.2021 г.
Казваме това, не за да ви притесним допълнително, а защото гумите за бус имат определени специфики, с които е добре да сте запознати, преди да започнете търсенето.

 

Специфични особености на бусовите гумиЗа разлика от конвенционалните гуми за МПС, предназначението на които е да осигурят по-плавно, тихо и комфортно шофиране, предназначението бусовите гуми е да могат да носят по-големи и тежки товари на дълги разстояния.
 
Поради тази причина те са с по-висок индекс на натоварване, с подсилена конструкция, допълнително подсилени странични стени и по-дълбоки протектори.
 

Критерии при избор на гуми за бус

 

Индекс на натоварване


Както вече споменахме, бусовите гуми са конструирани да се справят с по-голямо натоварване в сравнение със стандартните гуми. Това обаче не означава, че всички гуми за бус имат еднаква товароносимост.
 
За да не сгрешите в избора е много важно преди покупката да сте наясно каква товароносимост и натоварване са подходящи за вашето превозно средство. Вземете под внимание вида на превозното средство (пикап, бус, баничарка, SUV или друг вид автомобил), работата, която ще извършвате с него, на какви разстояния и какви товари ще пренасяте.
 
А ако не можете сами да се справите, можете да се консултирате със служителите в магазините за гуми или да потърсите информация в документацията на превозното средство.

 

Износоустойчивост


Тъй като са разработени да се справят с голямо натоварване, бусовите гуми не могат да се похвалят с висок индекс за скорост, но за сметка на това са с много по-голяма издръжливост в сравнение с гумите за леки автомобили.
 
Казано иначе, те са подсилени не само в областта на протектора, но и на страничните стени и корпуса.
 
В този ред на мисли, за да сте сигурни, че гумите, които купувате са с високо ниво на износоустойчивост е добре преди покупката им да обърнете внимание на индекса на износване на протектора. 

Условия на шофиране


Според това за какво използвате буса, пикала или баничарката ви трябват и определен тип гуми. Например, ако използвате буса си основно за пренасяне на тежки товари и оборудване из цялата страна, ще са ви нужни гуми, които издържат на голямо натоварване и да се представят добре при всякакви метеорологични условия.
 
В този случай е добре да търсите гуми за бус с висока товароносимост и износоустойчивост и с максимална горивна ефективност, предназначени основно за шофиране по магистрали.
 
Ако пренасяте товари основно в града или къси разстояния извън него, тогава можете да разгледате гуми, които са предназначени както за шофиране по магистрали, така и за офроуд. Гумите с широка база са идеални за тези цели, тъй като осигуряват отлично сцепление и имат добра износоустойчивост.

 

Размер


Относно размерите, тук предполагаме сте напълно наясно, че и при избор на бусови гуми трябва да се съобразите с изискванията на производителя на превозното средство, на което сте собственик. Най-лесно ще откриете подходящия размер гуми за него, ако погледнете в документацията на МПС или ако разгледате страничната стена на гумите.
 
Ако искате да сте сигурни в избрания размер гуми, съветваме ви да използвате калкулатора за гуми, който ще откриете в онлайн магазин за гуми Диана.

 

Вид


За разлика от гумите за леки коли, които могат да бъдат с различни характеристики, но са винаги  P - метрични, гумите за бус се предлагат в два основни вида: C - tyre и LT.
 
Двата вида имат доста общи характеристики, но имат различно предназначение в зависимост от характеристиките на превозното средство.
 

C - tyre

Този вид бусови гуми са предназначени за превозни средства, които пренасят тежки товари. Такива са например товарните и търговските лекотоварни камиони, бусовете, пикапите до 3,5 тона, баничарките, някой модели SUV и други.
 
C - tyre разполагат с  по-дълбоки протектори, с допълнително подсилени стени за по-добра защита от механично нараняване и са с по-висок индекс на натоварване в сравнение с  LT гумите.
 
Сред плюсовете на този вид гуми за бус са универсалния тип протектор, който осигурява комфортно шофиране както на пътя, така и извън него и повишената товароносимост.
 

LIGHT TRUCK (LT)

LT гумите са предназначени лекотоварни камиони, миниванове, SUV и пикапи до 3,5 тонa. Те също като C - tyre са допълнително подсилени и имат повишена товароносимост в сравнение с конвенционалните гумите за леки автомобили.
 
Специфичната им отличителна характеристика е, че имат обхват на натоварване, който се обозначава с латинските букви  D, E и C. С тези букви се обозначава товароносимостта на гумата въз основа на таблиците за натоварване и напомпване на организациите за стандартизиране (Tire & Rim Association, ETRTO, JATMA и др.)
 
Добре е обаче да знаете, че въпреки, че някой от LT гумите имат С в описанието си, то те не са еквивалент на C - tyre и не можете да ги заменяте.
Като минус и на двата вида гуми за бус можем да посочим, че отличната им товароносимост е за сметка на производителността (скоростта им е под или около средното). Но тъй като за лекотоварните превозни средства скоростта не е приоритетна, можем да кажем, че по-ниския индекс за скорост не е значим недостатък.


 

Можете ли да карате буса или пикапа си с гуми за лек автомобил?


Краткият отговор е НЕ. Не е добра идея нито да карате буса си с гуми за лек автомобил, нито колата си с гуми за бус, защото това може да бъде много опасно.

 

Защо?


Гумите за бус, както няколко пъти отбелязахме са проектирани специално за по-тежки превозни средства, които носят често тежки товари. Поради това те са по-тежки, с по-дълбоки протектори и с допълнителна защита.
 
Ако опитате да карате лекия си автомобил или малкия си джип с гуми за бус, рискувате не само да нарушите комфорта си, но и да увеличите разхода си на гориво, нивата на шум и не на последно място да провалите системата за наблюдение на налягането на гумите (TPMS) -  функция, която е изключително важна за безопасността ви.
 
И обратното. Ако поставите на буса си стандартни гуми за лек автомобил те няма да могат се справят с теглото на по-тежкото превозно средство просто, защото не са предназначени за него. А това в крайна сметка може да бъде много опасно.
 
Ето защо не е препоръчително да използвате гуми, които не са предназначени за вашия тип превозно средство.


Избор на гуми за бус - какво трябва да знаем?

 
 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing