Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Инструкции за ремонт на селскостопански/агро гуми

Инструкции за ремонт на селскостопански/агро гуми


26.07.2022 г.
За да работи напълно ефективно селскостопанската техника, без значение дали това са трактори, комбайни или други машини, тя се нуждае от здрави и безопасни гуми.

 

Как се извършва ремонт на селскостопански/агро или индустриални гуми - инструкцииОще в началото сме длъжни да кажем, че ремонтът на индустриални или селскостопански гуми, макар да не е изключително сложен е много трудоемък и изисква да имате поне базови познания, както и необходимите материали и обородване.
 
Поради тези причини нашият съвет е да се обърнете към специализиран сервиз, където ще извършат преглед на гумата, ще преценят правилно ситуацията и ще вземат решение дали може да бъде ремонтирана или се налага смяна.

 

Инструкции за ремонт на гуми за селскостопанска или индустриална техника

 

Първоначална оценка на щетите


Точно както при гумите за леки автомобили и при тези за трактори, редосеялки, комбайни и друга агро или индустриална техника първо се започва с внимателен оглед, за да се прецени доколко големи са щетите и могат ли да бъдат поправени.
 
За целта агро гумата се сваля от машината, отделя се от джантите и се оглежда внимателно отвътре и отвън. Проверява се за спукване, срязване на страничната стена или протектора, оглежда се внимателно протектора за износване, отлепване на слоевете или за други проблеми, обръща се специално внимание на кордата (дали има скъсани нишки) и т. н., и т. н.
 
След локализиране на щетите, ако те са поправими и гумата подлежи на ремонт, всички проблемни зони се отбелязват внимателно с контрастен цвят маркер или креда.

 

Подготовка на гумата за ремонт


Всички отбелязани участъци, на които ще се извършва ремонт се почистват много внимателно (за да не се изтрие маркера или кредата), след което повредената област се изрязва. За целта се използва или нож, или специална машина.
 
Всички повредени части на корпуса на гумата трябва да бъдат изрязани и отстранени напълно, за да се предотврати разширяването на разреза (щетата).
 
Следващият момент от подготовката е много важен, тъй като него зависи до голяма степен дали ремонтът ще е успешен или не.
 
При тази стъпка всички изрязани зони трябва да бъдат полирани до матова кадифена структура с помощна на специална машина с ниска скорост. Ако подобен специализиран инструмент не е наличен във вашия гараж, можете да използвате метална четка и шлифовъчен камък.

 

Ремонт на селскостопанските гумиРемонтът, който стандартно се прилага за агро и индустриалните гуми е вулканизацията. Тя от своя страна може да бъде или топла, или студена.

 

Топла вулканизацияТози вид ремонт се извършва едновременно от външната и от вътрешната страна.
 
За външната страна се използва суров каучук, който се нанася върху гумата с помощта на екструдер, който загрява каучука до 80 градуса по С, за да може материалът да полепне добре.
 

След като срязването се запълни, мястото се “минава” със специален валяк, за да се отстранят всички неравности или мехурчета от каучука.


Ремонтът на вътрешната страна започва с надраскване на облицовката на гумата. Това т. нар. надраскване се извършва с помощта на устройство, наречено “камбанка” или със специален награпяващ нож и е необходимо, за да се отстрани напълно облицовката от вътрешната страна на гумата в зоната на ремонт.
 
При следващия етап от ремонта на вътрешната страна на гумата се използват специални лепенки за гуми на трактори, които предварително трябва да бъдат закупени.
 
Задължително преди покупката трябва да се уверите, че размерът е малко по-голям от размера на самото срязване и че лепенките отговарят на изискванията на производителя.
 
Имате ли ги под ръка просто ги поставяте върху зоната за ремонт и за да прилепнат добре ги нагрявате, за да могат да залепнат добре, да се компресират и да се образува защитен слой.
 
Последният етап от топлата вулканизация на агро гумите включва шлайфане и изглаждане на външната страна на гумата, за да може ремонтираната зона да не се различава от останалата част на гумата.
 
Съвсем накрая трябва да монтирате отново гумата на машината, да проверите налягането и да продължите работа.
 
Този вид ремонт е не само доста сложен, но и изисква да се работи едновременно по външната и вътрешната част на гумата. Поради това силно ви препоръчваме не се опитвате да се справите сами, да се обърнете към сервиз за ремонт на селскостопански гуми.

 

Студена вулканизацияТози вид вулканизация може да бъде приложен единствено, ако щетите (разрезите) по селскостопанските гуми не са големи и са по вътрешната обшивка или ако са по безкамерни гуми.

 Студеният ремонт не е препоръчителен и за щети нанесени по страничната стена или протектора на гумата, тъй като дори и да успеете да го направите гумата няма да издържи дълго.
 
На практика, този вид вулканизация е по-бърза и лесна, така че ако имате желание може да се опитате да се справите сами.
 
За целта трябва да свалите гумата и да отстраните джантата от нея. След това е необходимо да отстраните вътрешната облицовка, да откриете срязването или пробива, да почистите добре мястото (без да използвате почистващи препарати) и да подсушите добре.
 
После просто трябва да поставите пластир (лепенка за гуми) и течен вулканизиращ разтвор върху пробива, който има за задача да осигури перфектното прилепване на пластика към вътрешната обшивка на гумата.
 
Освен повреди по гумата е възможно да има и други проблеми, най-често срещаният от които е да изгубите вентила на селскостопанската гума.
 
Добрата новина в този случай е, че това е лесна за отстраняване повреда, която можете да се опитате да отстраните и сами. За да го направите е препоръчително да изпуснете малко гумата, за да стигнете до отвора на стъблото вътре в джантата.
 
След това поставяте новия вентил, връщате налягането на агро гумата в препоръчителните му стойности и сте готови да продължите работата си на полето.

 

Кога по-добрият вариант е да потърсите експерт при ремонта на гумите на селскостопанска техника?И в началото го казахме, но нека го кажем още веднъж. Дали ви предстои ремонт на гуми за леки автомобили или на индустриална и селскостопанска техника, най-разумното решение, което можете да вземете е да не се опитвате да се справите сами, а да се обърнете към специалист.
 
Съветваме ви това, тъй като ремонтът на агро гуми изисква доста голяма прецизност, опит и не на последно място специализирано оборудване, за да бъде извършен както трябва и без никакви забележки.
 
Затова, забележите ли срязвания, пукнатини или някакви други проблеми по агро гумите, просто се свържете с вашия сервиз и оставете поправката на гумите в опитните ръце на сервизните служители.


 

Кога е приемлив вариант вие да се направите ремонта?Въпреки, че току-що ви посъветвахме да оставите ремонта на професионалистите, ако селскостопанската гума се повреди на полето, можете да се опитате да направи временен ремонт, с който да я “закърпите” колкото да стигнете до сервиза.
 
Това е възможно обаче само, ако повредата е външна и ако разполагате с ремонтен комплект (нещо, с което силно ви препоръчваме да се оборудвате, ако все още не сте си закупили).
 
В този ред на мисли, ако докато работите на полето гумата на трактора или комбайна мине през нещо, което пробие външната ѝ страна и имате под ръка ремонтен комплект, трябва да спрете на равно и чисто място (за предпочитане е да излезете от полето и да позиционирате машината на някой от неасфалтираните пътища, по които обичайно минавате).
 

След това трябва да огледате внимателно гумата и да локализирате с точност мястото на повредата. Щом установите къде се намира и какъв е размерът ѝ, използвайте оборудването от комплекта, за да почистите и попълните срязването, за да може гумата да издържи, докато откарате трактора до вашия сервиз.


 

Кога агро гумите не подлежат на ремонт и трябва да се сменят?Въпреки, че в повечето случаи селскостопанските гуми могат да се ремонтират успешно и да си спестите немалко пари, има и такива повреди, които просто не могат да бъдат отстранени и се налага смяна на гумите.
 
Не е препоръчително да се опитвате да ремонтирате агро и индустриални гуми в следните случаи.

 

По страничната страна на гумата има прекалено голям пробив или гумата развива т. нар. “сухо гниене”
 Процесът на сухо гниене, щом веднъж е започнал няма как да бъде спрян и единственият начин е да смените гумата с нова. Същото се отнася и ако щетите по страничната стена са прекалено големи, за да бъдат отстранени с вулканизация.

 

Зоната на срязване на страничната стена на селскостопанската (агро) гума е прекалено е твърде близо до зоната на перлата


 
Казваме го, тъй като на това място няма как да бъде извършен качествен ремонт, дори и да потърсите най-добрите експерти по вулканизация в околността.

 

Разкъсването или пробива е точно над борда на гумата 
Този тип щети най-често се причиняват, ако трактора или индустриална машина се кара с ниско налягане на гумите или ако често е претоварена. Това нанася сериозни щети върху целия корпус на агро гумата и поради това тя не подлежи (или поне не се препоръчва ремонт) и се налага смяна.


 

Протекторът е износен и дебелината му е намаляла с 20% от първоначалната 
Тъй като именно протекторът пренася мощността селскостопанската машина към земята, ако той се износи прекалено, ако износването е неравномерно или ако слоевете му са започнали сериозно да се цепят, няма какво друго да сторите, освен да смените гумата.
 
Съветваме ви да го сторите, тъй като шофьори на автомобили и сами знаете, че щом дълбочината на протектора силно намалее, ремонт не е възможен и гумата трябва да бъде своевременно сменена.
 
Но понякога се случва, докато машините работят на полето гумите да се повредят и тогава се налага да бъдат предприети бързи и адекватни мерки за справяне със ситуацията.
 
Добрата новина е, че при определени видове срязвания на гумата или протектора е напълно възможно да бъде извършен ремонт и животът ѝ да бъде продължен.


Инструкции за ремонт на селскостопански/агро гуми
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing