Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Гуми за джип - как да изберем гуми за всякакви терени

Гуми за джип - как да изберем гуми за всякакви терени


14.09.2022 г.
Обикновено шофирате в града и по магистралата, но обичате от време на време да се впускате и в офроуд приключения извън пътя.

 

All Terrain - гуми за джип за всякакви терени


Гумите за всякакви терени или т. нар. ”All Terrain” са едни от най-предпочитаните и избирани гуми за високопроходими автомобили, тъй като предлагат добро сцепление върху всякакви повърхности, включително и извън пътя.
 
Този вид гуми за офроуд се считат за универсални и обикновено се разглеждат като компромисен вариант между магистралните (пътни) гуми за джип и М/Т (Mud Terrain) гуми за кал.
 

Общи характеристики на А/Т гумите за джип

 


Отворен дизайн на протектора


Като една от най-видимите части на гумите, протекторът е и най-важният елемент, когато става въпрос за сцепление при шофиране както на пътя, така и извън него.
 
За разлика от пътните (магистрални) гуми, които имат малки междини между блоковете, гумите за джип за всякакви терени имат доста по-отворен дизайн на протектора, което позволява на блоковете му да се огъват и “захапват” пътя под тях много по-стабилно и сигурно.
 
Освен това по-широките и дълбоки пространства между блоковете на протектора на All Terrain не позволяват на мръсотията, калта и отломките да запълват пространството и да затрудняват работата на гумите.
 

Подсилени стени


Страничните стени на А/Т гумите са подсилени със стоманена армировка, което им позволява да издържат на по-големи натоварвания в сравнение с традиционните гуми.
 
Плюс това по-дебелите, твърди и подсилени стени предпазват гумите от спукване, прорязване или пробиване при шофиране извън пътя.
 

Продължителност на живота


Сред собствениците на джипове съществува погрешно схващане, че офроуд гумите, в това число и гумите за всякакъв терен не издържат толкова дълго, колкото традиционните гуми за автомобили. Това просто не е вярно.
 
Истината е, че продължителността на живота на А/Т гумите за SUV, кросоувър, пикал или друг високопроходим автомобил зависи от това как да проектирани и каква поддръжка им се осигурява.
 

С подходяща поддръжка, редовно напомпване, завъртане и баланс, гумите за всякакви терени могат да издържат над 50 000 мили, преди да се наложи да бъдат сменени.
 

Качества на возене и шум


По отношение качеството на возене и нивата на шум, All Terrain са малко по-шумни на пътя в сравнение със стандартните автомобилни гуми, но са по-тихи в сравнение с офроуд гумите за кал (Mud Terrain).
 

Малко по-високите нива на шум на пътя и по-малко по-твърдото возене на All Terrain се дължи основно на по-голямата ширина на протектора и на по-отворения им дизайн. 
 

Каква е разликата между гумите за всякакви терени и офроуд гумите за кал?


Както вече споменахме, All Terrain са универсални гуми, които са проектирани да осигурят добро сцепление както по асфалтови пътища, така и извън пътя.
 

Това са гуми, които се държат стабилно на асфалт и които въпреки малко по-високите си нива на шум могат да предложат сравнително комфортно возене и отлично сцепление.
Те се справят много добре и извън пътя при не много тежък офроуд, но е важно да знаете, че не са много подходящи за тежък офроуд или шофиране само извън пътя.
 
Казано иначе, ако искате да карате вашия SUV, пикап, кросоувър, каравана както на пътя, така и извън него, гумите за всякакви терени са по-добрия избор.
 
Гумите за кал или Mud Terrain са предназначени единствено за тежък офроуд извън пътя. За разлика от А/Т гумите, Mud Terrain са с много по-агресивен профил, с подсилени бордове и странични стени и са изключително издръжливи на удари.
 
От друга страна са доста шумни и не осигуряват добро сцепление на асфалт, поради което не са подходящи за шофиране по асфалтови пътни настилки.
 
В този ред на мисли, ако сте фенове на екстремния офроуд и шофирате повече по планински пътеки и пресечени местности, отколкото в града, гумите за кал са по-подходящи за вашия високопроходим автомобил.


Популярни марки и серии гуми за всякакви терени


Toyo


Най-популярната гама на Toyo е Open Country. Всички модели А/Т гуми за джип от тази серия предлагат меко и тихо возене по пътя и се държат изключително стабилно при навлизане в завой.
 
Работят добре и извън пътя и се справят прилично както на кални терени, така и при шофиране по камъни, чакъл и пясък.
 
При шофиране в зимни условия са стабилни, но осигуряват по-добро сцепление върху утъпкан сняг, отколкото върху пресен.


Goodyear


Една от най-забележителните серии гуми за всякакви терени на Goodyear е Wrangler. Тези гуми отговарят на изискванията на почти всички собственици на джипове, тъй като осигуряват отлично сцепление и добро управление както на пътя, така и по почти всички офроуд настилки.
 
Wrangler са сигурни, стабилни, произвеждат се от иновативни и здрави смеси, които съчетани с агресивния дизайн и подсилените странични стени гарантират отлична производителност и ниски нива на шум.
 
Издръжливостта и качеството на возене са подобрени благодарение на вътрешната конструкция на гумите, която включва двойни стоманени колани с висока якост и тяло, изработено от полиестер.
 


BFGoodrich


BFGoodrich All Terrain T/A KO2 е модел, предназначен за джипове, лекотоварни камиони и SUV. Това е модел, който може да се похвали с трислойни странични стени, подсилени със стомана, назъбено рамо за допълнително сцепление и устойчива на чакъл и отломки шарка на протектора.
 
КО2 е второто поколение на популярната серия гуми за всякакви терени на BFGoodrich и за разлика от също толкова успешния си предшественик е с удължен живот на протектора и по-добра устойчивост на скъсване.
 
Освен това има символ 3PMSF, така че е много добър вариант за всички, които търсят зимни гуми за всякакви терени.


Cooper Tire


Най-забележителната и популярна гама  гуми за джип на Cooper Tire за всякакви терени безспорно е  Discoverer. Това са гуми, които може да не ви впечатлят веднага, но бързо ще оцените техните характеристики.
Всички модели на Discoverer (всесезонни, летни или зимни гуми) се характеризират с ниски нива на шум, голяма издръжливост, комфорт при возене и не на последно място - отлично сцепление на мокри повърхности.
 
Като прибавим и факта, че цената на която се предлагат не съсипва семейния бюджет, става ясно защо немалко собственици на джипове предпочитат тази марка гуми за всякакъв терен.
 
Затова се питате на кой вид гуми за джип да заложите, така че те да могат да се справят безупречно както на пътя, така и извън него.

На изплащане
Плащане