Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Европейски разпоредби за зимните гуми

Европейски разпоредби за зимните гуми


01.02.2022 г.

Разпоредби за зимни гуми и вериги в страните от Стария континент


Любопитното е, че няма единна Европейска разпоредба, с която да се съобразяват всички страни, които се намират в границите на Европа. Това е и причината, поради която в някой страни зимните гуми са задължителни, докато в други това не е така.
 

Къде зимните гуми са задължителни за всички шофьори и къде не?

 

Австрия

Според разпоредбите в страната, в периода от 1.11 до 15.04 зимните гуми с маркировка M + S с протектор най-малко 4 милиметра са задължителни.
 
Камионите по-тежки от 3,5 тона също трябва да са оборудвани със зимни гуми, като изискването за тях е гумите да са с M + S или с алпийския символ (3PMSF). Дълбочината на грайферите трябва да са минимум  5 - 6 мм.
 
От 1.11 до 15 април във всяко МПС трябва да има вериги за сняг в багажника (поне за двете гуми). Веригите трябва да са одобрени от ÖNORM V 5117/5119. Употребата им е задължителна при шофиране по пътища покрити със сняг.
 
Санкции: Ако през този период посетите Австрия и автомобилът ви не е оборудван със зимни гуми, рискувате да отнесете глоба в размер от 35 до 5,000 евро.
 

Белгия

Страната няма изисквания за задължителна употреба на зимни гуми. Веригите е разрешено да се ползват само по настилки, покрити със сняг и лед. Що се отнася до гумите с шипове, то те са забранени по пътищата на Белгия.
 

Хърватия

В страната зимните гуми M + S с протектор от най-малко 4 мм са задължителни за употреба от 15 - ти ноември до 15 - ти април. При киша, сняг и лед монтажът на най-малко две зимни гуми на задвижващия мост е задължителен.  
Нужно е да се носят вериги за сняг и лопата в автомобила. Веригите се поставят при определени условия и в някой райони на Хърватия. Гумите с шипове не са разрешени. 
 

Естония

От 01.12 до 01.03 зимните гуми M + S с протектор най-малко 3 мм са задължителни. При заснежени пътни настилки могат да се монтират вериги. Шиповете са забранени за МПС по-тежки от 3,5 тона. 
 

Финландия

Зимните гуми с протектор най-малко 3 мм в периода от 1- ви ноември до 31 - ви март за превозни средства до 3,5 тона са задължителни във Финландия.
 
За МПС - та по-тежки от 3,5 тона протектора на гумите трябва да е минимум 5 мм. Веригите се ползват само по снежни или заледени пътища. Гумите с шипове са забранени за МПС - та с тегло по-голямо от 3,5 тона.
 
Санкции: При неспазване на Европейските разпоредби за зимни гуми санкцията е глоба в размер не по-малък от 35 евро.
 

Франция

До зимата на 2021 година Франция няма задължителни изисквания относно употребата на зимни гуми. Къде е задължително да се използват бе означавано с пътни знаци.
 
От тази година Франция прие свое собствено законодателство („Loi Montagne“), което изисква от 1 - ви ноември автомобилите да се движат с адекватно зимно оборудване в някой райони на страната.
 
Употреба на гуми с M + S маркировка или  3PMSF са задължителни от 1 - ви ноември до 31 - ви март за 24 департамента. Използването на вериги е посочено по пътните знаци.
 
Санкции: При неспазване на законовите разпоредби, санкцията, която могат да ви наложат във Франция е глоба от 135 евро и спиране на превозното средство от движение.
 

Германия

В страната зимните гуми се поставят при определени условия. Конкретни месеци за употребата им не се позовават, но когато са наложителни трябва да са монтирани и на четирите оси и да са с маркировка 3PMSF.
 Гуми  M + S, произведени до 2017 година могат да се използват до 30.09. 2024 година. В страната гумите с шипове не са разрешени, а вериги за сняг могат да се поставят, когато това е означено от пътните знаци.
 
Санкции: Нарушенията, включително и превозни средства с чужда регистрация се наказват с глоба, която варира от 60 до 120 евро според типа провинение.
 

Литва

От 10.11 до 01.04 зимните гуми с маркировка M + S и грайфер с дълбочина от 3 мм са задължителни в Литва. Веригите са позволени само при пътища покрити със сняг и лед. Шиповете са разрешени в периода от 10.11 до 01.04.
 

Италия

В страната няма правила за зимните гуми. В МПС - то трябва да се носят вериги за сняг. В определени случаи магистралната полиция може да наложи забрана за преминаване през някой магистрални участъци.
 
Добре е да знаете обаче, че италианският Кодекс за движения по пътищата дава възможност на контролните органи да определят в периода от 15 - ти ноември до 15 - ти април времева рамка, в която зимните гуми с маркировка M + S, M&S, MS, MS да са задължителни.
 

Великобритания

Зимните гуми в Обединеното Кралство не са задължителни. Вериги или гуми с шипове са позволени само, когато няма опасност да повредят пътната настилка.
 
 

Чехия

От 1 - ви ноември до 31 - ви март употребата на зимни гуми M + S с грайфер с най-малко 4 мм е задължителна. Гумите с шипове не могат да се използват, а що се отнася до веригите за сняг, къде могат да се използват е указано в пътните знаци.
 
Санкции: Нарушаването на зимните разпоредби може да ви струва глоба в размер от 1500 до 2500 крони (приблизително 55 - 92 евро).
 

Полша

Няма разпоредба за изрично ползване на зимни гуми, но те са препоръчват. Веригите за сняг са позволени за употреба само по пътища, покрити със сняг и лед. Гуми с шипове не могат да се използват.
 

Румъния

Гумите с маркировка M + S са задължителни при зимни условия. Ако асфалтът е покрит с лед и сняг вериги също могат да се използват. Забранени са гумите с шипове.
 

Сърбия

В Сърбия зимните гуми M + S с грайфер най-малко 4 мм са задължителни извън населените места в периода 1 - ви ноември - 1 - ви април. Гумите с шипове не са разрешени, а веригите трябва да присъстват във всяко превозно средство и да се използват, когато това се налага.
 

Швеция

От 01.12 до 01.03 зимните гуми с маркировка 3PMSF и символа M + S (до 30.11.2024 година) са задължителни. Веригите са препоръчителни. Гумите с шипове са разрешени от 1 - ви октомври до 15 - ти април.
 

Швейцария

В Швейцария зимните гуми от октомври до април са препоръчителни (не задължителни). Вериги могат да се използват само, когато пътищата са покрити със сняг. В страната за зимни гуми се приемат тези с маркировка 3PMSF. Гумите с шипове са позволени само за МПС с тегло над 7,5 тона.
 

Нидерландия

Използването на зимни гуми не е задължително. Веригите не са разрешени в населени места, а гумите с шипове са недопустими.
 

Португалия

В страната зимните гуми не са задължителни за употреба. Гумите с шипове са забранени. Веригите са временно задължителни, но само в определени райони на страната.
 

Словакия

От 15 - ти ноември до 31 - ви март зимните гуми с маркировка M + S и височина на протектора по-голяма от 3 мм са задължителни. Вериги за сняг трябва да присъства във всяко МПС, а гумите с шипове са забранени.
 
Санкции: При нарушение за разпоредбите глобата е в размер на 60 евро.
 

Словения

От 15 - ти ноември до 15 - ти март в Словения са задължителни зимните гуми M + S или 3PMSF. Гумите с шипове не са разрешени, а що се отнася до веригите, то те трябва да са налични с превозните средства.
 

Люксембург

Няма точно регламентиран период, но през зимните месеци оборудването на всички оси на автомобила със зимни гуми е задължително. Забранени са гуми с шипове. Веригите са разрешени за поставяне само по заснежени или заледени пътища.
 

Турция

Според турските разпоредби зимни гуми се изискват в периода от 01.12 до 01.04. Вериги за сняг трябва да се монтират на всички превозни средства, когато пътищата са със снежна покривка.
 

Норвегия

В Норвегия е задължително МПС - а с тегло над 3,5 тона да се движат със зимни гуми с дълбочина на протектора 5 мм от 1 - ви ноември и първия понеделник след Великден (отнася се за Южна Норвегия) и между 16 - ти октомври до 30 - ти април (отнася се за Северна Норвегия).
 
Носенето на вериги за сняг е задължително. Шиповете са разрешени при определени условия.
 

България

У нас зимните гуми с маркировка  M + S или 3PMSF и дълбочина на протектора от 4 мм са задължителни. Задължителната употреба на зимни гуми е само за регистрирани в страна автомобили. За МПС - та с чужда регистрация употребата е препоръчителна.
 
Веригите за сняг трябва да присъстват във всяко МПС и да се монтират, когато пътната обстановка го изисква. Допустимата скорост, която може да се развива с вериги за сняг е 50 км/ч. Гумите с шипове не са разрешени за ползване. 


На изплащане
Плащане