Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Аксесоари за гуми за моторни превозни средства

Аксесоари за гуми за моторни превозни средства


21.04.2022 г.

Кои са най-купуваните аксесоари за гуми?

 

Вериги за гуми


Тези аксесоари предлагат допълнително сцепление при хлъзгави и заснежени пътища и могат да ви гарантират стабилност и безпроблемно шофиране дори при екстремни зимни условия.
 
Въпреки, че не е задължително да ги поставяте през зимните месеци, силно препоръчително е имате един комплект, който да ви е под ръка, ако се наложи да пътувате през тежък зимен терен.
 
За да изберете правилните вериги за моторното превозно средство трябва да знаете какъв размер са гумите му и по-специално да обърнете внимание на ширината на гумата, съотношението между височина и ширина и диаметъра на джантата в инчове (цолове на гумата).
 
Знаете ли от какъв размер вериги се нуждаете, трябва да изберете и вида на аксесоара.
 
На пазара ще откриете голямо разнообразие от видове вериги за гуми, които се предлагат в широк ценови диапазон.
 
Цените обикновено варират в зависимост от вида, дебелината, материала и предназначението на аксесоара. Така например, стандартните Y - образни вериги са най-разпространени и най-евтини като модели, докато т. нар. “диамантени” вериги са по-скъпи.


 

Чорапи за гуми


Чорапите или както са по-популярни “снежни чорапи” са алтернатива на веригите за сняг. Този вид аксесоари за гуми се произвеждат от висококачествен текстилен плат.
 
Обикновено се предлагат по двойки и се поставят върху протектора на гумата. Монтажът им е лесен и с тях можете да карате дори и из града, тъй като не нараняват уличната настилка.
 
Минусите им са, че при шофиране по силно заснежени или заледени пътища не могат да осигурят толкова добро сцепление както веригите за гуми. Освен това не са толкова издръжливи и цената им все още е по-висока от тази на конвенционалните вериги.

 

Подложки против буксуванеКомплектите подложки са предназначени да предоставят допълнително сцепление в случай, че моторното превозно средство затъне и започне да буксува.
 
Обикновено се предлагат в комплект от два броя, не заемат никакво място в колата, но за сметка на това са много полезни в случай на нужда.
 
Ако ги имате под ръка, в момента, в който затънете с автомобила си и той започне да буксува, просто ги разгъвате, поставяте ги под гумите и те ще ви осигурят сцеплението, от което се нуждаете, за да преминете през хлъзгавата отсечка и изкарате МПС - то си на твърда земя.

 

Калъфи за гумиТова са едни изключително полезни продукти, които стават все по-популярни сред собствениците на автомобили. Използват се основно при смяната на гумите на превозното средство и в тях се съхраняват гумите, които са свалени от автомобила.
 
Калъфите са много полезни, особено за собствениците, които не оставят гумите за съхранение в хотел за гуми, а ги съхраняват в дома си.
 
Всяка една от свалените гуми се поставя в отделен калъф, който се затваря с цип. По този начин гумите са предпазени от прах и други видове замърсявания, докато са складирани и “чакат” да дойде новия сезон, когато отново ще бъдат използвани.
 
При избора на калъфи отново е важно да се съобразите с размера на гумите на моторното превозно средство.

 

Тасове или капаци за джантиТози вид аксесоари изпълнят двойна функция. От една страна предпазват джантите от замърсяване, а от друга страна подобряват външния вид на автомобила.
 
Обикновено тасовете се изработват от висококачествена пластмаса или ABS материал и се отличават с много стилен и красив дизайн. Монтират се върху стоманените елементи на джантата и я покриват изцяло.

 
Що се отнася до видовете, основните, които се предлагат към момента на пазара са:
 
  • стандартни
  • тасове с централен болт
  • капаци за джанти с пространство за болтовете
 

Ако вашият модел автомобил няма капаци или просто искате да му придадете по-стилен външен вид, при избора на модел капаци за джанти трябва да се съобразите с размера на джантите и по-специално с цоловете.
 
Другото, което е добре да вземете под внимание при покупка на този вид аксесоари за гуми е начинът на закрепване и дали искате да закупите фабрично произведени или модифицирани капаци.

 

Вентили на гумиТози на пръв поглед малък аксесоар е изключително важен за добрата поддръжка гумите, затова е добре да имате поне един допълнителен комплект вентили, тъй като никога не се знае в кой момент ще имате нужда от него.
 
Вентилите, както и сами се досещате са малки аксесоари за гуми, благодарение на които въздуха не само се задържа в гумите, но чрез тях можете да контролирате налягането им. Ако те не работят правилно и изпускат въздух, гумата не само ще спадне, но и може да се спука, докато сте в движение.
 
На пазара се предлагат няколко вида вентили за гуми, но най-често купуваните са основно два: гумени и метални.
 
Гумените захващащи клапани са най-често използваните за леки автомобили, мотоциклети и други моторни превозни средства с относително ниско натоварване. Тези вентили имат максимално налягане 65 psi и са без задържаща гайка.
 
Металните вентили са предназначени за МПС - та с по-голямо натоварване. Те са и по-издържливи от гумените и издържат на по-голямо натоварване. Обикновено се изработват от месинг или алуминиева сплав, а за по-голяма издръжливост и за да се предпазят от корозия са покрити с хром или никел.

 

Капачки за вентили с датчициТози вид аксесоари за гуми се появиха на пазара преди няколко години, но намират все по-широко приложение. Интересът към тях е много голям, тъй като са разработени така, че в момента, в който монтирате вентилите, те започват да отчитат автоматично налягането на въздуха в гумата и да ви известяват.
 
Използвайки зелена, червена и жълто - оранжева цветова индикация капачките за вентили на гумите ви показват дали налягането им е в норма или е силно намаляло и трябва да предприемете съответните действия за нормализирането му.

 

Протекторни ленти за джантиЛентите за джанти, също като тасовете изпълняват едновременно два функции. Предпазват джантите от наранявания от удари в бордюри или други препятствия и създават стилен и елегантен вид на гумите и съответно на превозното средство.
 
Тези аксесоари за гуми представляват тънки силиконови протекторни летни.
 
Предлагат се навити на руло с дължина 8 + метра и можете да ги откриете в голямо разнообразие от цветове.
 
Монтират се по външната обиколка на джантата. За монтажа не се нуждаете от никакви специални инструменти. Просто трябва да почистите добре джантите от замърсявания и да поставите самозалепващата се лента внимателно.
 
Лентите са универсални и обикновено с една ролка могат да бъдат облепени до 5 джанти. Относно размера, както вече споменахме тези продукти са универсални и могат да бъдат поставени на автомобилни и мотоциклетни  гуми с почти всички размери.

 

Светлоотразителни ленти за гумиОсновната функция на тези аксесоари е да придават на гумите по-красив и стилен вид. Светлоотразителите не само изглеждат много ефектно в тъмната част на денонощието, но и както сами се досещате предупреждават останалите участници в движението, че сте на пътя.

 

Стикери за гумиСтикерите имат чисто естетическа функция и дават възможност да придадете повече индивидуалност на автомобила си. В търговската мрежа се предлага изключително голямо разнообразие от стикери в различни цветове и дизайни, сред които можете да избирате.
 
За да придадете индивидуалност на превозното си средство просто трябва да се спрете на стикер, който ви допада най-много и да го залепите върху страничната стена на  гумите.


 
На изплащане
Плащане